Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την αποζημίωση κατοίκων της Χίου από ζημιές συνεπεία του μεταναστευτικού

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την αποζημίωση κατοίκων της Χίου από ζημιές συνεπεία του μεταναστευτικού

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αποζημίωση των κατοίκων της Χίου από τζημιές συνεπεία του μεταναστευτικού προβλήματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα:  «Αποζημίωση κατοίκων Χίου από ζημιές συνεπεία του μεταναστευτικού»

κ. Υπουργέ,

Εδώ και δεκαοχτώ περίπου μήνες καθυστερεί χαρακτηριστικά η αποζημίωση των κατοίκων της Χίου (περιοχές Σούδας και ΒΙΑΛ) από ζημιές που έχουν υποστεί συνεπεία του μεταναστευτικού. Και ενώ έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή αντίστοιχες τροπολογίες για τους κατοίκους της Λέσβου, της Ειδομένης και άλλων περιοχών, σε εκκρεμότητα παραμένει η Χίος. Να σημειώσουμε ότι στο μεσοδιάστημα οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών έχουν υποστεί και νέες ζημιές για τις οποίες θα χρειαστεί νέα καταγραφή και διαδικασία αποζημίωσης.

Τον περασμένο Μάιο 2017 εστάλη προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η με αριθμό 270/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου, στην οποία υπολογίζονται οι αποζημιώσεις στο ποσό των 102.027,13 €.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, του αιτήματος του Δήμου Χίου για την αποζημίωση των κατοίκων Σούδας και ΒΙΑΛ; Ποιες ενέργειες εκκρεμούν;

2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι κάτοικοι να λάβουν τα χρηματικά ποσά που δικαιούνται;

Ο ερωτών βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του Υπουργού εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

October 18, 2021
October 11, 2021
October 11, 2021
October 08, 2021
October 08, 2021

Αναζήτηση