Βουλή

Χωρίς προηγούμενο η παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις (Ερώτηση & Απαντήσεις)

Χωρίς προηγούμενο η παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις (Ερώτηση & Απαντήσεις)

Ερώτηση Ι. Βρούτση, Ν. Μηταράκη & Θ. Καράογλου προς την Υπουργό Οικονομικών για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1. Τον Υπουργό Οικονομικών   

2. Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Χωρίς προηγούμενο η παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Ενώ οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν τον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων, που διαμορφώνουν το βασικό πλαίσιο συνεννόησης εργαζομένων και εργοδοτών, την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών παρεμβαίνει αυθαίρετα και τροποποιεί μονομερώς και χωρίς καμία ειδοποίηση, τη συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία υπεγράφη μεταξύ της διοίκησης της ΕΑΒ και των εργαζομένων της επιχείρησης, όπως οι τελευταίοι και η ΓΣΕΕ καταγγέλλουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία της ΓΣΕΕ και του σωματείου των εργαζομένων, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπεγράφη στις 12.10.2017 και αναρτήθηκε στην ΕΡΓΑΝΗ στις 25.5.2018 (7 μήνες περίπου αργότερα), υπέστη ουσιώδη μεταβολή από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, η συγκεκριμένη ενέργεια είναι αυθαίρετη, παράνομη, παραβιάζει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις που είχαν ήδη επιτευχθεί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και δεν έχει προηγούμενο! Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και τους εργαζόμενους, η ΣΣΕ υπέστη τροποποίηση στο τελευταίο εδάφιό της, αλλοιώνοντας την επιτευχθείσα συμφωνία, καθώς στην αρχική διατύπωσή της, η νέα ΣΣΕ λειτουργούσε συμπληρωματικά με τις προηγούμενες. Με χειρόγραφη παρέμβασή τους, ο ΥΠΟΙΚ και ο Αν. ΥΠΟΙΚ καταργούν τις προβλέψεις των παλαιότερων ΣΣΕ.

Επειδή η πρωτοφανής αυτή ενέργεια της κυβέρνησης παραβιάζει τις ΣΣΕ και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων

Επειδή το ΥΠΟΙΚ έδρασε μονομερώς, παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα σε μια διαδικασία που αφορούσε τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΑΒ και μάλιστα σε ένα ήδη διαμορφωμένο κείμενο συλλογικής σύμβασης εργασίας

Επειδή έχουν παρέλθει 9 μήνες σχεδόν και οι ηγεσίες ΥΠΟΙΚ και Υπουργείου Εργασίας αρνούνται ακόμα και να συναντήσουν τους εργαζόμενους της ΕΑΒ, αλλά και να απαντήσουν στις εις βάρος τους καταγγελίες.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Υπήρξε μονομερής παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στο κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μετά μάλιστα την υπογραφή του από τους κοινωνικούς εταίρους και χωρίς καν να ενημερώσει αυτούς ως άμεσα ενδιαφερόμενους;

2. Το Υπουργείο Εργασίας γνώριζε για την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών και ποια η θέση του επ’ αυτού;   

3. Γιατί αρνούνται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, να συναντήσουν τους εργαζόμενους στην ΕΑΒ και γιατί δεν απαντούν στις μέχρι σήμερα σοβαρές καταγγελίες; 

Οι ερωτώντες βουλευτές,

Ιωάννης Βρούτσης, βουλευτής Κυκλάδων

Θεόδωρος Καράογλου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου

 

Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών στη συνέχεια:

Απάντηση Γ. Χουλιαράκη σε ερώτηση για συλλογικές διαπραγματεύσεις στην ΕΑΒ by Notis Mitarachi on Scribd

 

Απάντηση Ε. Αχτσιόγλου σε ερώτηση για συλλογικές διαπραγματεύσεις στην ΕΑΒ by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση