Βουλή

Ως τουρκικό έδαφος φαίνεται το σύμπλεγμα των Οινουσσών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Ερώτηση & Απαντήσεις)

Ως τουρκικό έδαφος φαίνεται το σύμπλεγμα των Οινουσσών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Ερώτηση & Απαντήσεις)

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής για την εμφάνιση των Οινουσσών ως τουρκικό έδαφος σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, κατά την αναζήτηση βάσει συντεταγμένων, οι Οινούσσες εμφανίζονται να ανήκουν στην Τουρκία, όπως φαίνεται και από τη συνημμένη φωτογραφία. Ο κ. Μηταράκης ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς για το εάν είναι σε γνώση τους το συγκεκριμένο ζήτημα και ποιες είναι οι ενέργειές τους προκειμένου να διορθωθεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης. 

Ως τουρκικό έδαφος φαίνεται το σύμπλεγμα των Οινουσσών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1. Τον Υπουργό Εξωτερικών

2. Τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής

Θέμα: «Ως τουρκικό έδαφος φαίνεται το σύμπλεγμα των Οινουσσών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Κατά τη διαδικασία αναζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών που αποτελείται από 16 νησιά, ο ενδιαφερόμενος συνειδητοποιεί ότι οι συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι καταχωρημένες ως σαν να ανήκουν γεωγραφικά στην Τουρκία (συνημμένη φωτογραφία). 

Όπως είναι γνωστό, η διείσδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι εξαιρετικά μεγάλη τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στους νέους (εντός, αλλά κυρίως εκτός Ελλάδας). Επηρεάζει την εικόνα και διαμορφώνει την πληροφορία και τη γνώση γύρω από ένα θέμα. Είναι λοιπόν απόλυτη ευθύνη η ορθή αποτύπωση της πληροφορίας, ιδίως για τόσο σοβαρά ζητήματα όπως η εδαφική κυριαρχία.

Για τους ανωτέρω λόγους ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Είναι σε γνώση των αρμόδιων Υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής  ότι οι συγκεκριμένες συντεταγμένες του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών εμφανίζονται ως «Τουρκία»;

2. Έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί η λανθασμένη αποτύπωση και να εμφανίζεται το ορθό «Ελλάδα»; Ποιες είναι αυτές οι συγκεκριμένες ενέργειες;  

Ο ερωτών βουλευτής 

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών στη συνέχεια:

Απάντηση Α. Χαρίτση σε αναφορά Ν. Μηταράκη για τους απλήρωτους επικουρικούς ιατρούς - εδώ και τρεις μήνες -... by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση