Βουλή

Απαιτούμε από την κυβέρνηση εγρήγορση και ευαισθησία για τους μαστιχοπαραγωγούς

Απαιτούμε από την κυβέρνηση εγρήγορση και ευαισθησία για τους μαστιχοπαραγωγούς

Ο κ. Νότης Μηταράκης, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Γεώργιο Τούμπο προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές που προκάλεσε στην παραγωγή της μαστίχας η χθεσινή θεομηνία.

Συζητήσανε για την επόμενη μέρα, τις ενέργειες προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί, αλλά και για τη στήριξη της αγοράς. Ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλει με κάθε τρόπο για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των παραγωγών και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια καθολική καταστροφή στην παραγωγή της μαστίχας, λίγο πριν τη συγκομιδή.

Είμαι σταθερά δίπλα και στηρίζω έμπρακτα τους παραγωγούς που επλήγησαν, όπως έχω κάνει σε κάθε περίπτωση μέχρι σήμερα.

Κατέθεσα ήδη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας το συντονισμό του ΕΛΓΑ και του υπουργείου ώστε οι αποζημιώσεις να είναι άμεσες.

Πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε τις παλινωδίες και την ολιγωρία που επέδειξε η σημερινή κυβέρνηση στο θέμα των αποζημιώσεων των μαστιχοπαραγωγών από τις πυρκαγιές του 2016. Ζητάμε από την καινούργια ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επιδείξει την ευαισθησία, τα αντανακλαστικά και την ετοιμότητα που έλειψαν μέχρι σήμερα. 

Πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της απώλειας της παραγωγής και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην ΕΜΧ και στην αγορά. Έχουμε προσπαθήσει και έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά στη Χίο για να αναπτύξουμε σειρά καινοτόμων και υψηλής αξίας προϊόντων με βάση τη μαστίχα και έχουμε χτίσει ένα παγκόσμιο brand-name. Απαιτούνται οι συντονισμένες προσπάθειες όλων ώστε να τα διαφυλάξουμε.

Με εγρήγορση, σχέδιο, σκληρή δουλειά και σοβαρότητα θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αποζημίωση μαστιχοπαραγωγών από τη θεομηνία της 28ης Αυγούστου 2018».

Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 το νησί της Χίου επλήγη από εξαιρετικής έντασης και σφοδρότητας βροχόπτωση. Δυστυχώς, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν ακριβώς πριν την έναρξη της συγκομιδής της μαστίχας. Ως αποτέλεσμα, βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με καθολική καταστροφή της φετινής παραγωγής μαστίχας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΜΧ.

Μπροστά σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, είναι επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η αποτίμηση των ζημιών και να προχωρήσει η αποζημίωσή των παραγωγών. Να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση επέδειξε ολιγωρία και εξαιρετική αναποτελεσματικότητα στην αποζημίωση των μαστιχοπαραγωγών από τις πυρκαγιές του 2016 – οι οποίοι τελικά έλαβαν τα χρήματά τους μόλις πριν λίγες εβδομάδες. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να έχουμε επανάληψη του ίδιου φαινομένου.

Ταυτόχρονα, επειδή η μαστίχα χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για σειρά προϊόντων διατροφής, φαρμακευτικά, καλλυντικά κ.α. υπάρχει ο κίνδυνος η παραγωγή όλων αυτών να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Απαιτείται λοιπόν εγρήγορση και σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις.

Για τους ανωτέρω λόγους ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πότε θα ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ;

2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωση των παραγωγών;

3. Βάσει ποιου νομικού πλαισίου θα γίνει η αποζημίωση των μαστιχοπαραγωγών;

4. Ποια άλλα συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο α) βραχυπρόθεσμα για την στήριξη των παραγωγών β) μεσοπρόθεσμα για την αντιμετώπιση της έλλειψης της πρώτης ύλης που θα παρουσιαστεί.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του Υπουργού στη συνέχεια:

Απάντηση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την Αποζημίωση μαστιχοπαραγωγών από τη θεο... by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση