Βουλή

Αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν υποστεί ζημιές συνεπεία του μεταναστευτικού

Αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν υποστεί ζημιές συνεπεία του μεταναστευτικού

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Μεταναστευτικής πολιτικής σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων στους κατοίκους Σούδας και Χαλκειούς, κατέθεσε ο βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης

Ο κ. Μηταράκης έκανε την ακόλουθη σχετική δήλωση:

«Το «έργο» με τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται μετά από χρόνια στους δικαιούχους το έχουμε «ξαναδεί» στη Χίο. Για τις φωτιές του 2016, οι μαστιχοπαραγωγοί πήραν τα χρήματά τους μόλις φέτος το καλοκαίρι, και αφού είχαμε αναδείξει το θέμα πολλάκις στη Βουλή.

Μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει ήδη περάσει και για τις αποζημιώσεις των κατοίκων Σούδας και Χαλκειούς από ζημιές συνεπεία του μεταναστευτικού. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση μόλις τον περασμένο Μάιο, αφήνοντας εκτός σημαντικές κατηγορίες ζημιών, όπως οι κλοπές.  3 μήνες μετά την ψήφιση της διάταξης τα ποσά δεν έχουν ακόμα πιστωθεί.

Κατέθεσα ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ζητώντας να πληροφορηθώ πότε θα πιστωθούν τα ποσά στους Δήμους για να καταβληθούν στη συνέχεια στους δικαιούχους. Γιατί, ενώ είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν τον Ιούνιο, τώρα η κυβέρνηση φαίνεται να μεταθέτει χρονικά την ημερομηνία καταβολής μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Εμπλέκοντας έτσι μια συνήθη διοικητική διαδικασία με τις πολιτικές εξελίξεις, για τους δικούς της προφανώς λόγους.

Για άλλη μια φορά είμαστε αντιμέτωποι με την κυβερνητική ανεπάρκεια και αναποτελεσμαστικότητα.» 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1. Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

2. Τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν υποστεί ζημιές συνεπεία του μεταναστευτικού».

Με το άρθρο 36 του ν. 4540/2018 (Α’91/22.5.2018) προβλέφθηκε η αποζημίωση των φυσικών και νομικών προσώπων της περιοχής της Σούδας Χίου και της Τ.Κ. Χαλκειούς Χίου, που έχουν υποστεί ζημιές συνεπεία του μεταναστευτικού. Η νομοθετική ρύθμιση ήρθε ήδη με μεγάλη καθυστέρηση μεγαλύτερη των 2 ετών, ενώ πολλές ζημιές τελικά δεν αποζημιώνονται όπως οι κλοπές σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Τρεις μήνες μετά την ψήφιση της διάταξης και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου για καταβολή των ποσών στους δικαιούχους στις αρχές του Ιουνίου 2018, αυτές ακόμα εκκρεμούν.

Με δεδομένο ότι:

Οι δικαιούχοι ήδη περιμένουν πάνω από 2 χρόνια για να αποζημιωθούν

Έχουν στο μεταξύ επέλθει και νέες φθορές και ζημιές συνεπεία του μεταναστευτικού για τις οποίες οι κάτοικοι πρέπει να αποζημιωθούν

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά στον Δήμο Χίου, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει η κατανομή στους δικαιούχους; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης των πιστώσεων και έκδοσης των σχετικών ενταλμάτων πληρωμής;

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αποζημιώσεων για ζημιές συνεπεία του μεταναστευτικού, όπως είναι πάγιο αίτημά μας και το είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά τελικά δεν έγινε ποτέ;

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών στη συνέχεια:

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση