Βουλή

Τα προβλήματα της ναυτικής εκπαίδευσης επιδεινώνονται επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (Ερώτηση & Απάντηση)

Τα προβλήματα της ναυτικής εκπαίδευσης επιδεινώνονται επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (Ερώτηση & Απάντηση)

Ο κ. Νότης Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα προβλήματα της ναυτική εκπαίδευσης επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Παρά τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση, η αλήθεια είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η ναυτική εκπαίδευση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται. Έχουμε κενά σε διδακτικό προσωπικό, ενώ σημαντικά θέματα όπως η σίτιση των σπουδαστών, και η λειτουργία της Σχολής Σωστικών Μέσων στις Οινούσσες, έχουν μείνει σε επίπεδο εξαγγελιών και νομοθεσίας, χωρίς να προχωρά η εφαρμογή τους. Για αυτό, κατέθεσα ερώτηση και ζήτησα από το νέο αρμόδιο Υπουργό συγκεκριμένες εξηγήσεις και δεσμεύσεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση, τη στελέχωση και τη λειτουργία των ναυτικών σχολών.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Η πραγματικότητα στη ναυτική εκπαίδευση απέχει από την αισιόδοξη εικόνα που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση».

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πριν λίγες μέρες, ο απερχόμενος υπουργός περιέγραψε μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα ως προς τα επιτεύγματα της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης. Ωστόσο η πραγματικότητα απέχει πολύ από την εικόνα που παρουσιάστηκε.

Η ναυτική εκπαίδευση αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων, τα οποία όχι μόνο δε βελτιώθηκαν, αλλά επιδεινώθηκαν επί της παρούσας κυβέρνησης.

Για τους παραπάνω λόγους ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει, προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο της σίτισης των σπουδαστών στις ΑΕΝ; Έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια, και μέχρι ποιου ποσού; Πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου;

2. Τι ενέργειες έχουν γίνει προκειμένου να προχωρήσει η ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Σωστικών και Πυροσβεστικών μέσων στις Οινούσσες (μια εξαγγελία που έμεινε στη νομοθετική ρύθμιση και δεν υλοποιήθηκε ποτέ);

3. Πότε θα ολοκληρωθεί η στελέχωση του ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας με 39 καθηγητές; Γιατί δεν επαρκεί η χρηματοδότηση από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης; Δεν έχει γίνει ορθός προϋπολογισμός και προγραμματισμός; Ποιο το απαιτούμενο ποσό, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η στελέχωση του ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας; 

Ο ερωτών Βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργού:

Απάντηση Υπουργού Ναυτιλίας σε ερώτηση Ν. Μηταράκη για τα προβλήματα της ναυτικής εκπαίδευσης επιδεινώνοντα... by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση