Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τη Λειτουργία Ειδικού Ληξιαρχείου στο ΥΠΕΣ (Ερώτηση & Απάντηση)

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τη Λειτουργία Ειδικού Ληξιαρχείου στο ΥΠΕΣ (Ερώτηση & Απάντηση)

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών για τη Λειτουργία Ειδικού Ληξιαρχείου στο ΥΠΕΣ.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών 

Θέμα: «Λειτουργία Ειδικού Ληξιαρχείου στο ΥΠΕΣ».

Το Τμήμα του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών, ασχολείται με καταχωρίσεις ληξιαρχικών πράξεων, γεννήσεων, γάμων, θανάτων που έλαβαν χώρα στην αλλοδαπή και αφορούν Έλληνες πολίτες, μεταβολές και διορθώσεις των πράξεων αυτών, καταχώριση ληξιαρχικών πράξεων, μετά τον καθορισμό της Ελληνικής Ιθαγένειας, αποστολή ληξιαρχικών πράξεων και ενημέρωση των ΟΤΑ. Σύμφωνα με τον επίσημο δικτυακό τόπο του ΥΠΕΣ http://www.ypes.gr/el/eidlixypes/archiki/, η Υπηρεσία είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα έως Πέμπτη 8:00 - 12:00 και δίνονται έως 60 νούμερα προτεραιότητας την ημέρα. Δηλαδή την εβδομάδα μπορούν να εξυπηρετηθούν έως 240 άτομα και σε ετήσια βάση περίπου 10.000 άτομα, αν λάβουμε υπόψη και τις αργίες.

Ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να εξυπηρετηθούν φαίνεται εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των Ελλήνων του εξωτερικού. Τα προβλήματα οξύνονται, εφόσον οι πολίτες δε μπορούν να διεκπεραιώσουν ηλεκτρονικά τις υποθέσεις τους και απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία ή παρουσία δικηγόρου. 

Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργό:

1. Πόσοι είναι οι πολίτες (Έλληνες του εξωτερικού) που εξυπηρετούνται από το Ειδικό Ληξιαρχείο;

2. Ποιος είναι ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης;

3. Υπάρχει λίστα αναμονής;

4. Μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά σε όλα τα στάδια της υπόθεσής τους; Αν όχι, προβλέπεται να γίνει αυτό και σε ποιο χρονοδιάγραμμα;       

Ο ερωτών βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του Υπουργού στη συνέχεια

Απάντηση Υφυπουργού Εσωτερικών σε Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τη Λειτουργία Ειδικού Ληξιαρχείου στο ΥΠΕΣ by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση