Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την επαναλειτουργία του ιατρείου των Άνω Καρδαμύλων

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την επαναλειτουργία του ιατρείου των Άνω Καρδαμύλων

Κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν ο Βουλευτής Χίου, Ν. Μηταράκης και η τ. Υφυπουργός Υγείας, Κ. Παπακώστα σχετικά με την επαναλειτουργία του πρότυπου ιατρείου των Άνω Καρδαμύλων.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Το 1988 ιδρύθηκε από τον κ. Παναγή Τσεβδό στα Άνω Καρδάμυλα Χίου ένα ιατρείο εις μνήμην των γονιών του, Μαρία και Δημήτρη Τσεβδού. Σκοπός του εν λόγω ιατρείου είναι η εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων κατοίκων της περιοχής, ώστε να δέχονται στο χωριό τους βασικές ιατρικές υπηρεσίες.

Πρόκειται για ένα πλήρες εξοπλισμένο πρότυπο ιατρείο που διαθέτει όλα τα απαραίτητα μηχανήματα και μπορεί να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή. Το ιατρείο λειτουργούσε επειδή οι ιατροί των Κάτω Καρδαμύλων επισκέπτονταν τα Άνω Καρδάμυλα και εξέταζαν τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού.

Ωστόσο, οι ιατροί δεν προσέρχονται πια στα Άνω Καρδάμυλα, με αποτέλεσμα οι 200 περίπου ηλικιωμένοι να μην δέχονται πια τις ιατρικές υπηρεσίες στην περιοχή τους. Μάλιστα, ορισμένα από τα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα που υπήρχαν στο ιατρείο, μεταφέρθηκαν σε αυτό των Κάτω Καρδαμύλων. Το συγκεκριμένο γεγονός προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στους ηλικιωμένους κατοίκους, καθώς αρκετοί εξ αυτών δεν είναι σε θέση να μεταβούν στα Κάτω Καρδάμυλα ή σε άλλο πλησιέστερο ιατρείο και να καλύψουν τα απαιτούμενα έξοδα.

Επισημαίνεται ότι ο δωρητής του ιατρείου είναι διατεθειμένος να καλύψει τα έξοδα κίνησης, αλλά και την τηλεφωνική σύνδεση του ιατρείου, ώστε τρεις φορές την εβδομάδα εναλλασσόμενοι οι ιατροί να εξετάζουν τους ασθενείς των Άνω Καρδαμύλων.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Σε ποιές ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να αξιοποιηθεί το πρότυπο ιατρείο των Άνω Καρδαμύλων, δεδομένου ότι ο δωρητής του ιατρείου είναι διατεθειμένος να καλύψει τα έξοδα κίνησης των ιατρών και την τηλεφωνική σύνδεση του ιατρείου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των Άνω Καρδαμύλων;

 

Οι Ερωτώντες  Βουλευτές

 

Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου, Βουλευτής  Β’ Αθηνών
Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης, Βουλευτής Χίου

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση