Βουλή

Κοινή ερώτηση Βουλευτών ΝΔ για τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση υδατοδρομίων

Κοινή ερώτηση Βουλευτών ΝΔ για τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση υδατοδρομίων

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν ο Νότης Μηταράκης, Βουλευτής Χίου και άλλοι 31 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Δρίτσα για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αδειοδότηση των υδατοδρομίων. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

Ένα ακόμα επενδυτικό «ναυάγιο» παρακολουθεί απαθής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται για αυτό της δραστηριοποίησης των υδροπλάνων, τα οποία παραμένουν καθηλωμένα, εξαιτίας των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων εξέτασης των αιτήσεων αδειοδότησής τους αποτελώντας, ουσιαστικά, μία ακόμα περίπτωση παρεμπόδισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μετά την ψήφιση του Ν. 4146/2013, ακολούθησαν διευκρινιστικές αποφάσεις και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2014, διαμορφώνοντας το νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης υδατοδρομίων. Εντούτοις μέχρι σήμερα το επίτευγμά σας είναι ότι καταφέρατε νααδειοδοτήσετε μόνο ένα υδατοδρόμιο σε ολόκληρη την Ελλάδα, η οποία εκδόθηκε τέλη του 2014 στο λιμάνι της  Κέρκυρας, ενώ εκκρεμεί ακόμα μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά γινόμαστε θεατές της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αντιμετωπίσει τα διαδικαστικά ζητήματα που προκύπτουν  και να εφαρμόσει την πρόβλεψη του νόμου για την έγκριση των τεχνικών φακέλων αδειοδοτήσεων υδατοδρομίων εντός 65 ημερών,  προκειμένου να αξιοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί.  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η χωροθέτηση υδατοδρομίων στην Εύβοια (Χαλκίδα, Αιδηψό, Κάρυστο, Κύμη), τον Βόλο και τις Σποράδες, η λειτουργία των οποίων θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας σημαντικής αναπτυξιακής προοπτικής στο κεντρικότερο γεωγραφικά τμήμα της χώρας, καθώς με τα υδροπλάνα θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις και κυρίως θα ενισχυθεί ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, επιφέροντας  πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και δημιουργώντας επιπλέον θέσεις εργασίας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί μέχρι σήμερα έχει λάβει άδεια λειτουργίας μόνο ένα υδατοδρόμιο;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των υδατοδρομίων, προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν σημαντικά επενδυτικά σχέδια;

3. Ποια είναι τα προς αδειοδότηση υδατοδρόμια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του πανελλαδικού δικτύου;

4. Ποια η σκοπιμότητα εκπόνησης ενός νέου νομικού πλαισίου από τη στιγμή που μπορεί να αξιοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο του Ν. 4146/2013

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

1. Κεδίκογλου Σίμος, Βουλευτής Ευβοίας
2. Νότης Μηταράκης, Βουλευτής Χίου
3. Γεράσιμος Γιακουμάτος, Βουλευτής Β’ Αθηνών
4. Αθανάσιος Μπούρας, Βουλευτής Αττικής
5. Γεώργιος Γεωργαντάς, Βουλευτής Κιλκίς
6. Νικήτας Κακλαμάνης, Βουλευτής Α’ Αθηνών
7. Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
8. Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Λέσβου
9. Κωνσταντίνος Τσίαρας, Βουλευτής Καρδίτσας
10. Ευάγγελος Μπασιάκος, Βουλευτής Βοιωτίας
11. Νίκη Κεραμέως, Βουλευτής Επικρατείας
12. Στέργιος Γιαννάκης, Βουλευτής Πρεβέζης
13. Γεώργιος Βαγιωνάς, Βουλευτής Χαλκιδικής
14. Βασίλειος Οικονόμου, Βουλευτής Επικρατείας
15. Ιωάννης Ανδριανός, Βουλευτής Αργολίδος
16. Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
17. Γεώργιος Στύλιος, Βουλευτής Άρτης
18. Σάββας Αναστασιάδης, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
19. Ιωάννης  Αντωνιάδης, Βουλευτής Φλωρίνης
20. Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής Καστοριάς
21. Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτής Σερρών
22. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Βουλευτής Ρεθύμνης
23. Χρήστος Μπουκώρος, Βουλευτής Μαγνησίας
24. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
25. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου
26. Κωνσταντίνος Καραμανλής, Βουλευτής Σερρών
27. Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Β’ Αθηνών
28. Γεώργιος Κασαπίδης, Βουλευτής Κοζάνης
29. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β’ Αθηνών
30. Αικατερίνη Παπακώστα, Βουλευτής Β’ Αθηνών
31. Βασίλειος Γιόγιακας, Βουλευτής Θεσπρωτίας
32. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βουλευτής Β’ Αθηνών 

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού 

 

«Στον πάγο» έχει βάλει η κυβέρνηση τη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες σε ότι αφορά την αδειοδότηση των υδατοδρομίων. Από τις απαντήσεις που έδωσαν τα Υπουργεία Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής στη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν 32 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά στα τρία νησιά, ούτε καν στη Χίο η οποία έχει μπει στην τελική ευθεία έχοντας ολοκληρώσει τα περιβαλλοντικά και τεχνικά θέματα και καταθέσει την αίτηση για την αδειοδότηση  υδατοδρομίου.

Σε ότι αφορά την ουσία των επισημάνσεων που έκαναν οι 32 βουλευτές της ΝΔ για τις αναιτιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά  της κυβέρνησης, το Υπουργείο Μεταφορών ακολουθεί την γνωστή τακτική της μετάθεσης των ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση, ισχυριζόμενο, γενικώς και αορίστως, ότι έχουν ανακύψει προβλήματα στην εφαρμογή του Νόμου 4146/2013!

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις φέρουν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και της εχθρικής πολιτικής που ακολουθεί για τις επενδύσεις. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και το Σχέδιο Νόμου που έθεσε πρόσφατα το Υ.ΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο προβλέπει ότι οι «άδειες ίδρυσης υδατοδρομίων θα χορηγούνται μόνο στο δημόσιο». Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ιδεοληπτική της πολιτική  παρεμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα και υπονομεύει την προοπτική υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων που θα ενισχύσουν τον τουρισμό, την απασχόληση και θα δημιουργήσουν πολλαπλά οφέλη στα απομακρυσμένα νησιά. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης των αρμόδιων Υπουργών εδώ >> και εδώ >> :

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση