Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την παράταση των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ στη Νότια Χίο

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την παράταση των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ στη Νότια Χίο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης ενόψει της λήξης της δοθείσας παράτασης για πληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ στις περιοχές της Νότιας Χίου που πλήγησαν από τις πυρκαγιές. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Παράταση βεβαιωμένων οφειλών στη Νότια Χίο

 

Στις 26/10 έληξε για τους κατοίκους της Νότιας Χίου η δήθεν «τρίμηνη» παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τον Ιούλιο το νησί και  βασίστηκε -όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία -στην απόφαση του Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με την οποία κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πρόσφατα, με την υπ. αριθμ. 6843/13-10-2016 απόφαση του, ο γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην παράταση μέχρι τις 25 Απριλίου 2017 της κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Τοπικών Κοινοτήτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων, Πυργίου του Δήμου Χίου της Π.Ε. Χίου.

Παρά τις ενέργειες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε έγκαιρα στις δέουσες ενέργειες για να δοθεί νέα παράταση στις προθεσμίες καταβολής, με αποτέλεσμα τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους στη Νότια Χίο να καλούνται να καταβάλλουν  σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μεγάλο όγκο οφειλών. Κατόπιν των ανωτέρω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Α) Εάν προτίθεται να προβεί στην παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τις 25 Απριλίου 2017 για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Νότιας Χίου;

Β) Εάν σκοπεύει και με ποιον τρόπο να βοηθήσει έμπρακτα τους κατοίκους της Νότιας Χίου για να ξεπεράσουν τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Νότης Μηταράκης

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση