Βουλή

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ για αντισταθμιστικά μέτρα για την ανακούφιση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ για αντισταθμιστικά μέτρα για την ανακούφιση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Οικονομίας κατέθεσαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Χ. Αθανασίου, Μ. Κόνσολας και Ν. Μηταράκης σχετικά με αντισταθμιστικά μέτρα για την ανακούφιση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται από το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ:

τον Υπουργό Οικονομικών

τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Αντισταθμιστικά μέτρα για την ανακούφιση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται από το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα»

Η Λέσβος, όπως και τόσα άλλα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση και σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της οικονομικής κατάρρευσης, ζητά από την πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία να αφουγκραστούν την κραυγή αγωνίας των νησιωτών και να υιοθετηθεί άμεσα δέσμη μέτρων βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η τουριστική εικόνα των νησιών και να τονωθεί η τουριστική και κατ' επέκταση η οικονομική τους δραστηριότητα ώστε να κρατηθούν ζωντανά.

Τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως του ανατολικού, από το έτος 2015, επωμίζονται το βάρος της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και χάρη στη μεγαλοψυχία και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων τους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που κέρδισαν τον παγκόσμιο θαυμασμό, κατόρθωσαν να διαφυλάξουν τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αν και έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, εντούτοις η πολιτεία είναι απούσα, τόσο στο θέμα της διαχείρισης του ζητήματος του προσφυγικού/μεταναστευτικού, όσο και στο σοβαρό ζήτημα της υιοθέτησης πολιτικών και αντισταθμιστικών ωφελειών για την  αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης.

Οι κάτοικοι των νησιών μας, με αγανάκτηση παρακολουθούν την πολιτεία να ακολουθεί μια πολιτική διωγμού τους και ερημοποίησης των νησιών μας, με την κατάργηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ αλλά και με άλλα ανάλογα εξοντωτικά μέτρα (φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς το δημόσιο κ.ο.κ).

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί κατά λόγο αρμοδιότητός τους:

1.  Προτίθεστε να εξαιρέσετε τα νησιά μας από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ και να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα;

2. Προτίθεστε να αναστείλετε τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών των τουριστικών επιχειρήσεων και λοιπών που έχουν σχέση με ΔΟΥ, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα;

3. Προτίθεστε την επιβολή μειωμένου ΕΝΦΙΑ για όλα τα κτήρια που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική χρήση από φυσικά και νομικά πρόσωπα;

4. Προτίθεστε να μειώσετε τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλει ο εργοδότης για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα;

5. Προτίθεστε να δρομολογήσετε την απαγόρευση της δημιουργίας οποιασδήποτε μορφής εγκαταστάσεων φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών εντός των οικιστικών ιστών των νησιών στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια) και σε περιοχές που στηρίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό;

6. Προτίθεστε να προβείτε στην άμεση θέσπιση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τα νησιά;

7. Προτίθεστε να φέρετε τροποποίηση εφαρμόζοντας και στα δικά μας νησιά τα πλεονεκτήματα των φοροελαφρύνσεων, όπως ισχύουν στα νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων καθώς και στα νησιά που υπέστησαν φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες κλπ);

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Δείτε τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση