Βουλή

Διπλό σοκ από τις διπλές εισφορές για τα μπλοκάκια, λόγω ολιγωρίας και ανικανότητας

Διπλό σοκ από τις διπλές εισφορές για τα μπλοκάκια, λόγω ολιγωρίας και ανικανότητας

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης και οι αναπληρωτές Τομεάρχες, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μάριος Σαλμάς και βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τις διπλές εισφορές που επιβαρύνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με «μπλοκάκια», έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η προχειρότητα και η αναλγησία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τέλος. Θύματά της στην συγκεκριμένη περίπτωση και για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έως και δύο εργοδότες.

Ενώ ο νόμος που ψήφισε η ίδια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι οδηγίες που έδωσε η ίδια η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καταβάλλουν εισφορές ως μισθωτοί, εντούτοις με την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων, αυτοί καλούνται να καταβάλουν εισφορές και ως αυτοαπασχολούμενοι και ως μισθωτοί!

Αιτία; Η ολιγωρία της ηγεσίας του Υπουργείου, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με “μπλοκάκι”.

Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές. Μία βάσει του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016 ως αυτοαπασχολούμενοι και μία βάσει του άρθρου 38 μέσω της παρακράτησης από τον εργοδότη.

Χωρίς να γνωρίζουν:

Εάν και πότε θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Εάν και πότε θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των επαγγελματιών σε έως δύο εργοδότες.

Εάν και πότε θα καταστεί δυνατή η υποβολή Α.Π.Δ. από τους αντίστοιχους εργοδότες.

Ας σταματήσει, επιτέλους, ο εμπαιγμός και η ταλαιπωρία των ανθρώπων που σε πείσμα των προσπαθειών της Κυβέρνησης να τους εξοντώσει οικονομικά και επαγγελματικά, αυτοί εμμένουν να αγωνίζονται».

Ακολουθεί σχετική ερώτηση που υπεβλήθη στη Βουλή των Ελλήνων:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Διπλές Εισφορές για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με “μπλοκάκια”, θύματα της προχειρότητας του ΣΥΡΙΖΑ»

Αναρτώνται σήμερα τα νέα ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες (ασφαλισμένοι πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). Σε αυτά, περιλαμβάνονται ειδοποιητήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους σε ένα ή δύο εργοδότες, τα λεγόμενα «μπλοκάκια», οι οποίοι αντίθετα με τα προβλεπόμενα στο νόμο και τις οδηγίες που παρασχέθηκαν, θα κληθούν να καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά τόσο ως αυτοαπασχολούμενοι με βάση υπολογισμού το εισόδημα του 2015 όσο και ως μισθωτοί, με παρακράτηση και υποβολή Α.Π.Δ. από τους εργοδότες τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν.4387/2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με «μπλοκάκι» μέχρι σε δυο εργοδότες, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 του νόμου αυτού, δηλαδή η ασφαλιστική τους ιδιότητα είναι μισθωτού και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται στις τρέχουσες  μισθολογικές αμοιβές μέσω Α.Π.Δ. (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) του ΕΦΚΑ από τον εργοδότη ή εργοδότες.

Λόγω όμως της ολιγωρίας της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας δεν εκδόθηκαν έγκαιρα οι απαιτούμενες κανονιστικές πράξεις και δεν έλαβαν χώρα οι απαιτούμενες ενέργειες, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα, να μην υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Α.Π.Δ. από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι. Επίσης, εδώ και 7 μήνες από την ψήφιση του νόμου, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη δημιουργία του αναγκαίου συστήματος που θα δηλώνονται όσοι ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία.

Συνεπώς, εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενοι με μπλοκάκια, καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της αναλγησίας και της προχειρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με εξοντωτικές διπλές ασφαλιστικές εισφορές:

• μια φορά με βάση το άρθρο 39 και

• μια φορά (μέσω της παρακράτησης που θα κάνει ο Εργοδότης στην Α.Π.Δ.) με βάση το άρθρο 38

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Πως έχει σχεδιάσει να αντιμετωπίσει την διπλή απαίτηση ασφαλιστικών εισφορών από την πιο πάνω κατηγορία ασφαλισμένων;

2. Πότε θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για καταγραφή των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μέχρι δυο εργοδότες ή σε Όμιλο εταιρειών;

3. Πότε και πώς θα γίνει η εκκαθάριση και τι ύψος προσαυξήσεων θα επιβληθεί για μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2017, σύμφωνα με το εισόδημα του έτους 2015;

4. Πώς διασφαλίζεται η ασφαλιστική ικανότητα (δικαίωμα στην περίθαλψη των ιδίων και των οικογενειών τους), όσων δεν εξοφλήσουν τα ειδοποιητήρια, αλλά πληρωθούν οι εισφορές τους μέσω της Α.Π.Δ. από τον Εργοδότη τους;    

5. Πότε θα καταστεί δυνατή η υποβολή Α.Π.Δ. από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκια και πότε θα παρασχεθούν οι απαραίτητες οδηγίες/εγκύκλιοι;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ιωάννης Βρούτσης

Θεόδωρος Καράογλου

Μάριος Σαλμάς

Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση