Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης" στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Ερώτηση Ν. Μηταράκη σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης" στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης σχετικά με την ανησυχία που επικρατεί στους νησιώτες για τον Καλλικράτη στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Ανησυχία στους νησιώτες για τον Καλλικράτη στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες»

Μιλώντας πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Υφυπουργός  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, προανήγγειλε την αναδιοργάνωση των ακτοπλοϊκών γραμμών και αποκάλυψε ότι από το καλοκαίρι του 2017 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το σχέδιο «Καλλικράτης» που εκπονεί το Υπουργείο για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν εύλογες ανησυχίες στους νησιώτες και ειδικά στους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών του Αιγαίου που βλέπουν ότι μετά την έξαρση του προσφυγικού, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την απομόνωση τους από την υπόλοιπη Ελλάδα. Σήμερα εποχικά δρομολόγια που συνδέουν τα μικρά νησιά με την Αττική επιτρέπουν στοιχειώδη πρόσβαση στα νησιά αυτά και συμβάλλουν στην οικονομική τους βιωσιμότητα.

Επειδή οι περικοπές στις επιδοτήσεις των ακτοπλοικών συνδέσεων μπορεί να πλήξουν περαιτέρω την θεσμοθετημένη νησιωτικότητα και να επιτείνουν τις  ελλείψεις στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Α) Εάν η αναμόρφωση του ακτοπλοϊκού χάρτη της χώρας θα επηρεάσει τα  Ψαρά και τις Οινούσσες; Θα παραμείνουν τα δρομολόγια που συνδέουν τα Ψαρά και τις Οινούσσες με τον Ν. Αττικής;

Β) Εάν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές θα επηρεάσουν τη σύνδεση των δύο νησιών με τη Χίο;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση