Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την καθυστέρηση υλοποίησης του Πιλοτικού Προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων (Visa Schengen)

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την καθυστέρηση υλοποίησης του Πιλοτικού Προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων (Visa Schengen)

Print

Ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκη και τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ν. Κουρουμπλή, σχετικά με την καθυστέρηση στην υλοποίηση του Πιλοτικού Προγράμματος διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων (Visa Schengen) σε έξι ελληνικά νησιά.

Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις του προσφυγικού- μεταναστευτικού στην οικονομική ζωή των νησιών είναι η μεγάλη μείωση των τουριστικών κρατήσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, αποτέλεσμα της αρνητικής δημοσιότητας αλλά και της παραπληροφόρησης. Αυτό καθιστά απολύτως απαραίτητη την αξιοποίηση κάθε εναλλακτικής εισροής τουριστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα την αύξηση του αριθμού των Τούρκων επισκεπτών.

Ωστόσο, φέτος, για πρώτη φορά, όπως επισημαίνει η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, κ. Χρ. Καλογήρου, σε σχετική της επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, καθυστερεί σημαντικά η έναρξη του Πιλοτικού Προγράμματος διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων (Visa Schengen) σε Τούρκους υπηκόους γεγονός το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» σε σχετικό εκτενές δημοσίευμα της  έχει εντείνει την ανησυχία των Τουριστικών φορέων της περιοχής.

Το πρόγραμμα αυτό, που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια στα νησιά Χίος, Σάμος, Λέσβος, Κως, Ρόδος και Καστελόριζο, για το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό την τουριστική κίνηση από την Τουρκία στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Είναι αυτονόητο ότι η περαιτέρω  καθυστέρηση ή ακόμη χειρότερα η μη έναρξη του προγράμματος θα πλήξει καίρια τον τουρισμό των νησιών μας, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους στον κλάδο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

 

Α) Εάν και πότε θα ξεκινήσει την τρέχουσα τουριστική περίοδο, το Πρόγραμμα διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων (Visa Schengen) για υπηκόους τρίτων χωρών που βρίσκονται νόμιμα στην Τουρκία.

Β) Ποιοι ήταν οι λόγοι της καθυστέρησης;

Γ) Εάν οι Ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Τουρκία έχουν ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα τουρκικά τουριστικά γραφεία για την έναρξη προγράμματος απλοποίησης διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων στα έξι ελληνικά νησιά».

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τις απαντήσεις των τριών Υπουργείων

Νέα αρνητικά δεδομένα για την τουριστική κίνηση στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου (Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο, Κω, Ρόδο, Σύμη και Καστελόριζο) δημιουργεί η καθυστέρηση και πιθανή κατάργηση του πιλοτικού προγράμματος απλουστευμένης διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων βραχείας διαμονής Schengen. Το Υπουργείο Εξωτερικών, στην απάντηση που έδωσε για την υπ. αριθμ 4753/13.4.2016 ερώτηση του Βουλευτή Χίου κ. Ν. Μηταράκη αναφέρει ότι «το πρόγραμμα λόγω της βεβαρημένης συγκυρίας με την έξαρση των προσφυγικών ροών συναντά σοβαρές επιφυλάξεις από τους ευρωπαίους εταίρους και ότι υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων συνεχίζονται ακόμα και τώρα οι διαβουλεύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο Γενικός Διευθυντής Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εξετάσει περαιτέρω το Ελληνικό αίτημα σε πολιτικό επίπεδο.


Διγλωσσία και ασυνεννοησία από την Κυβέρνηση στο θέμα της χορήγησης θεωρήσεων (Visa Schengen)Στον αντίποδα όλων αυτών, βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το οποίο όχι μόνο δεν γνωρίζει τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά μοιράζει υποσχέσεις για την επέκταση της διάρκειας του και για το ενδεχόμενο εφαρμογής του προγράμματος και σε άλλα νησιά που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές!!!

Όπως είναι γνωστό το θέμα της εφαρμογής του Προγράμματος ήρθε στην επιφάνεια από την επιστολή που απέστειλε στους αρμόδιους υπουργούς η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κα. Χρ. Καλογήρου με την οποία υπογράμμιζε τις ανησυχίες των τουριστικών φορέων για την καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος ή ακόμη χειρότερα για τον κίνδυνο μη έναρξης του.

Ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης σχολιάζοντας τις απαντήσεις των δύο Υπουργείων προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι νησιώτες θα πληρώσουν πολύ ακριβά τους πειραματισμούς της σημερινής κυβέρνησης και την πολιτική που ακολούθησε στο προσφυγικό. Δυστυχώς η χρονιά που διανύουμε χάθηκε. Το πρόγραμμα έπρεπε να λειτουργεί από τον Απρίλιο. Είμαστε στα μέσα Μαΐου και οι διαπραγματεύσεις ακόμα συνεχίζονται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξελέγη με τη σημαία της σκληρής διαπραγμάτευσης που θα έκανε σε όλα τα επίπεδα. Τελικά αυτό που την διακρίνει είναι η διαπραγματευτική της ανικανότητα και η παντελής έλλειψη συντονισμού. Προχωράει χωρίς να διαθέτει κανένα σχέδιο, χωρίς συμμάχους, χωρίς καμία εναλλακτική πρόταση. Και το κυριότερο: στους κόλπους της δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά».

Δείτε στη συνέχεια τις απαντήσεις των τριών Υπουργείων:

Απάντηση Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της χορήγησης θεωρήσεων (Visa Shengen) from Notis Mitarachi
 

Απάντηση Υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα της χορήγησης θεωρήσεων (Visa Shengen) from Notis Mitarachi
 

Απάντηση Υπουργείου Οικονομίας για το θέμα της χορήγησης θεωρήσεων (Visa Shengen) from Notis Mitarachi