Βουλή

Δήλωση Ν. Μηταράκη για τις δυσκολίες στον υπολογισμό του δείκτη μεταβολής τιμών

Δήλωση Ν. Μηταράκη για τις δυσκολίες στον υπολογισμό του δείκτη μεταβολής τιμών

Ο Αν. Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Κάθε μέρα έχουμε και ένα νέο επεισόδιο στο σήριαλ που λέγεται «Ασφαλιστικό». Το τελευταίο κρούσμα είναι το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να έχει περιέλθει η κυβέρνηση, καθώς δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στον υπολογισμό του δείκτη μεταβολής μισθών. Ο δείκτης αυτός, βάσει του ν.4387/2016, αποτελεί βασικό συστατικό υπολογισμού των νέων συντάξεων.

Τώρα ξαφνικά ανακάλυψαν στην κυβέρνηση ότι δεν «βγαίνουν» αυτά που έχουνε ψηφίσει; Ποιες είναι οι τεχνικές δυσκολίες; Δεν είχαν κάνει τις απαραίτητες μελέτες πριν συμπεριλάβουν το δείκτη στο «νόμο Κατρούγκαλου»; Ή μήπως ανακάλυψαν ότι η στάθμιση των συντάξεων βάσει της πορείας των μισθών θα οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις – και ακόμα μεγαλύτερες περικοπές, λόγω και της πτώσης των μισθών την τελευταία εφταετία;

Θα τολμήσουν ποτέ να πούνε μια αλήθεια στους Έλληνες πολίτες που τους τελευταίους μήνες βιώνουν την απόλυτη παράνοια στα θέματα του ασφαλιστικού;"

Σε συνέχεια της δήλωσης, ο κ. Μηταράκης κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Τροποποίηση του ν. 4387/2016 ως προς το δείκτη ετήσιας μεταβολής μισθών»

Σύμφωνα με το νόμο 4387/2016 (άρθρα 8, 15, 18, 28, 34, 35, 37, 39), η ετήσια μεταβολή μισθών, όπως αυτή καθορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, είναι βασικός δείκτης που χρησιμοποιείται στον τύπο του υπολογισμού κύριων και επικουρικών συντάξεων, του εφάπαξ αλλά και των συντάξιμων αποδοχών που χρησιμοποιούνται ως βάση υπολογισμού των εισφορών.    

Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα ο δείκτης αυτός δεν είναι διαθέσιμος, με αποτέλεσμα να μην προχωρά η έκδοση νέων συντάξεων.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το Υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην τροποποίηση των σχετικών διατάξεων και την αντικατάσταση του δείκτη μεταβολής μισθών με δείκτη μεταβολής τιμών. Αυτό συνιστά ουσιώδη μεταβολή των διατάξεων του ασφαλιστικού συστήματος, για την οποία, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιλέγει να αιφνιδιάσει.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Γιατί είχε επιλεγεί η ετήσια μεταβολή μισθών ως ο δείκτης αναπροσαρμογής αποδοχών και συντάξεων; Είχε προηγηθεί συνεργασία με τη Στατιστική Αρχή κατά την κατάρτιση του σχεδίου νόμου;

2. Εξετάζει το Υπουργείο την τροποποίηση του ν. 4387/2016 και την αντικατάσταση του δείκτη μεταβολής μισθών με κάποιον άλλο; Για ποιο λόγο; Υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές δυσκολίες ως προς την εκτίμηση του συγκεκριμένου δείκτη και ποιες είναι αυτές;

3. Υπάρχουν εκτιμήσεις ως προς το τι συνεπάγεται για τις παλιές και νέες συντάξεις η χρησιμοποίηση του δείκτη μεταβολής μισθών;    

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης 

 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση