Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τη λειτουργία του Γραφείου Ελληνικού

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τη λειτουργία του Γραφείου Ελληνικού

Print

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης αναφορικά με τη λειτουργία του Γραφείου Ελληνικού στη Γενική Γραματεία Δημόσιας Παριουσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1.  τον Υπουργό Οικονομικών

2. τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

Θέμα: Λειτουργία Γραφείου Ελληνικού

Με το άρθρο 6 του νόμου 4062/2012 προβλέφθηκε η σύσταση του Γραφείου Ελληνικού στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, υπαγόμενο απευθείας στον οικείο Γενικό Γραμματέα, ενώ περιλαμβάνεται και στον Οργανισμό του Υπουργείου Οικονομικών (αρ. 9 ΠΔ 111/2014). Στις αρμοδιότητες του Γραφείου, εντός των άλλων περιλαμβάνεται και η έκδοση αδειών δόμησης και κατεδάφισης εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, ενώ λειτουργεί και σαν «υπηρεσία μιας στάσης» για τη χορήγηση κάθε άλλης άδειας ή έγκρισης που είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση των έργων εντός της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο προβλέπονται 25 οργανικές θέσεις προσωπικού διαφόρων κατηγοριών και κλάδων. Σε αυτές περιλαμβάνονται και θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού όπως μηχανικοί, τοπογράφοι, μηχανολόγοι ώστε να είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας το εξαιρετικά απαιτητικό έργο.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη σύμβαση πώλησης των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» και την τροποποιητική σύμβαση, οι οποίες κυρώθηκαν με τον ν. 4422/2016, το Ελληνικό Δημόσιο έχει την υποχρέωση να μεριμνά για την έγκαιρη αδειοδότηση των έργων που προβλέπονται ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η ομαλή εξέλιξη της επένδυσης, όσο και η εντός χρονοδιαγραμμάτων καταβολή του συμφωνημένου τιμήματος.

Επειδή:

Το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά και δε χωρούν άλλες αναβολές και κωλυσιεργίες

Το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει το τίμημα από την πώληση και οι πολίτες να αρχίσουν να βλέπουν τα αποτελέσματα της επένδυσης

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η οργάνωση και λειτουργία του Γραφείου Ελληνικού; Έχει στελεχωθεί με τις απαραίτητες ειδικότητες προκειμένου να είναι σε θέση να εκδίδει τις απαιτούμενες άδειες βάσει και των αρμοδιοτήτων που του έχουν δοθεί; Ποια είναι σήμερα η στελέχωση της υπηρεσίας ανά κλάδο και ειδικότητα;

2. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η πορεία αδειοδότησης των έργων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού και για την έκδοση των οποίων έχει δεσμευτεί συμβατικά το Ελληνικό Δημόσιο;

3. Πώς εντάσσουν στο σχεδιασμό αυτό την Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή που λειτουργεί βάση του Ν. 4146/13 στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προκειμένου να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών και να μη χαθούν συμβατικές προθεσμίες; Θα μπορούσαν οι αρμοδιότητες του Γραφείου Ελληνικού να μεταφερθούν, μαζί με το υπάρχον προσωπικό, στην ήδη λειτουργούσα Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή (ΓΔ Στρατηγικών Επενδύσεων);

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Δείτε τις απαντήσεις 

Ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση, αναφορικά με την απάντηση που έλαβε από το Υπουργείο Οικονομικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση για τη στελέχωση του Γραφείου Ελληνικού. 


«Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν τις επενδύσεις.

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν την επένδυση του Ελληνικού.

Καθημερινά αποδεικνύουν εμπράκτως ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να δημιουργούν προσκόμματα στην επένδυση. Με ποιο άραγε απώτερο σκοπό;

Έχουμε την προσφυγή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να κηρυχθούν αρχαιολογικής σημασίας σειρά κτηρίων στο Ελληνικό.

Βιώνουμε καθημερινά την απαξίωση του χώρου με τη μετατροπή του σε σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Έχουμε την «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» που προσέφυγε στο ΣτΕ, χωρίς ποτέ να μας λέει βέβαια πόσους από τους κατοίκους της περιοχής εκφράζει.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η απάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών σε κοινοβουλευτική μου ερώτηση (1661/1.12.2016) σχετικά με τη στελέχωση του Γραφείου Ελληνικού, το οποίο εκ του νόμου είναι επιφορτισμένο μεταξύ άλλων και με την αδειοδότηση των έργων που θα γίνουν στα πλαίσια της αξιοποίησης του Ελληνικού.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Υπουργός μας απαντά ότι το Γραφείο Ελληνικού όχι μόνο δεν έχει στελεχωθεί, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει καν οι σχετικές διαδικασίες, πέρα από ελάχιστες προπαρασκευαστικές ενέργειες της διοίκησης.

Οι αιτιάσεις της Υπουργού δεν μας πείθουν. Δεν μας πείθει ο ισχυρισμός της ότι δεν θέλει να έχει υπαλλήλους που θα υποαπασχολούνται μέχρι να υποβληθεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης από τον Επενδυτή.

Δεν μας πείθει ότι περιμένει την κατάλληλη χρονική στιγμή για να προχωρήσει σε προσλήψεις. Εκτός και αν δε γνωρίζει τις εξαιρετικά αργές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τη στελέχωση μιας δημόσιας υπηρεσίας.

Επίσης δεν μας πείθει η απάντησή της, γιατί υπάρχει ήδη μια δομή στελεχωμένη και έτοιμη να αναλάβει το έργο των αδειοδοτήσεων προκειμένου να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών. Καμία αναφορά δεν κάνει η Υπουργός στην Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή η οποία δημιουργήθηκε με το νόμο 4146/2013 επί δικής μου θητείας ως Υφυπουργός Ανάπτυξης. Ο δε σημερινός Υπουργός Οικονομίας, στον οποίο επίσης είχα απευθύνει την ερώτηση… δήλωσε αναρμόδιος να μας απαντήσει.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη, γιατί δεν θέλει. Δεν θέλει να προχωρήσει ένα έργο που θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει δυναμικά στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Ένα έργο που συζητείται επί δεκαετίες, αλλά ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά επί κυβέρνησης Σαμαρά. Ας μας εξηγήσει κάποια στιγμή η κυβέρνηση πώς σκοπεύει να υλοποιήσει τις μέχρι σήμερα μόνο στα λόγια εξαγγελίες της περί ανάπτυξης.»

Απάντηση Κ. Παπανάτσιου σε ερώτηση Ν. Μηταράκη για τη λειτουργία του Γραφείου Ελληνικού from Notis Mitarachi
 

Απάντηση Δ. Παπαδημητρίου σε ερώτηση Ν. Μηταράκη για τη λειτουργία του Γραφείου Ελληνικού from Notis Mitarachi