Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την επανεκκίνηση εργασιών στο Δικαστικό Μέγαρο Χίου (& απαντήσεις)

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την επανεκκίνηση εργασιών στο Δικαστικό Μέγαρο Χίου (& απαντήσεις)

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών & Υποδομών για την επανεκκίνηση εργασιών στο Δικαστικό Μέγαρο Χίου.

Ερώτηση

Προς:

1. Τον Υπουργό Δικαιοσύνης

2. Τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών

Θέμα: «Επανεκκίνηση εργασιών στο Δικαστικό Μέγαρο Χίου».

Εδώ και πάνω από μία τετραετία, έχουν σταματήσει οι εργασίες στο ημιτελές Δικαστικό Μέγαρο Χίου. Αιτία φαίνεται να είναι η αδυναμία της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές να παραλάβει το ημιτελές κτίριο και να εκκινήσει ξανά τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου σε νέο ανάδοχο.

Ωστόσο, μετά την παρέλευση τόσο μεγάλου διαστήματος, είναι απαράδεκτο να μη μπορεί να επανεκκινήσει το έργο, με αποτέλεσμα αυτό να απαξιώνεται διαρκώς, μαζί με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών που δόθηκαν και να μη μπορεί να βρεθεί λύση. Τα συναρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Μεταφορών & Υποδομών, θα πρέπει να προχωρήσουν σε άμεση λύση, για να σταματήσει πλέον να στερείται η Χίος αυτής της τόσο σημαντικής υποδομής.

Επειδή:

1. Το υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο είναι ανεπαρκές

2. Είναι απαράδεκτο να αφήνεται να απαξιωθεί πλήρως ένα υπάρχον κτίσμα, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων

3. Εδώ και τέσσερα χρόνια οι Κτιριακές Υποδομές προβάλουν το ίδιο επιχείρημα για το λιμνάζον έργο, δηλαδή την αδυναμία ολοκλήρωσης των διαδικασιών παραλαβής

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποιο το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης των εργασιών στο Δικαστικό Μέγαρο Χίου;

2. Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία επανεκκίνησης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου αναδόχου και πότε θα ολοκληρωθεί;

3. Πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο;

4. Ποια η συνεργασία των 2 συναρμόδιων Υπουργείων για το θέμα; 

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών στη συνέχεια:

Απάντηση Χρ. Σπίρτζη σε Ερώ... by on Scribd

Απάντηση Μ. Καλογήρου σε Ερ... by on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

October 11, 2021
October 11, 2021
October 08, 2021
October 08, 2021
October 08, 2021

Αναζήτηση