Βουλή

Υπόθεση Novartis: Ψηφίζουμε τη μη παραπομπή λόγω έλλειψης ενδείξεων

Για κυβερνητική μεθόδευση στην υπόθεση Novartis, έκανε λόγο ο κ. Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου και μέλος της σχετικής Προανακριτικής Επιτροπής, στη σημερινή του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του πορίσματος.

«Προσπαθείτε να επιβάλετε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης υποχρεωτική αιτιολογία της ψήφου μας, ταυτόσημη με τη δική σας, ενέργεια προδήλως αντισυνταγματική», τόνισε. «Στόχος σας είναι να διατηρήσετε την υπόθεση στην επικαιρότητα και να αποφύγετε κάθε ουσιαστική διερεύνηση, γιατί αυτή θα αποκάλυπτε την παντελή έλλειψη ενδείξεων εμπλοκής σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα των αναφερόμενων προσώπων».

«Δεν υφίσταται προηγούμενο όπου το σύνολο της Αντιπολίτευσης να ζητάει από την ελεγχόμενη από την κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσει σε διερεύνηση μιας υπόθεσης και αυτή να το αρνείται», συνέχισε.  

Μίλησε επίσης για «επικοινωνιακό θέατρο», ως προς την υποτιθέμενη επιστροφή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη και για προειλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας πριν καν συσταθεί η Προανακριτική. «Σε ένα κράτος δικαίου η αρμοδιότητα δεν είναι θέμα επιλογής και δε μεταλλάσσεται ανάλογα με το τι βολεύει τον καθένα», είπε, αναφερόμενος στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει την υπόθεση.  

«Εμείς ψηφίζουμε τη μη παραπομπή λόγω έλλειψης ενδείξεων. Η υπόθεση Novartis, αποτελεί ένα κυβερνητικό φιάσκο, αλλά κυρίως μια σκευωρία σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων της. Στόχος σας είναι να διαιρέσετε τους Έλληνες, να σπείρετε διχόνοια για να κουκουλώσετε τις δικές σας πράξεις και τις δικές σας αποτυχίες» κατέληξε.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίσει τη μη παραπομπή των δέκα αναφερόμενων προσώπων για την υπόθεση NOVARTIS, μια υπόθεση που θυμίζω ότι εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό την επομένη του συλλαλητηρίου της Αθήνας για το Σκοπιανό. Τυχαίο;

Επίσης, σήμερα η Βουλή ψηφίζει τη μη παραπομπή των δέκα εμπλεκομένων προσώπων με μια απαράδεκτη μεθόδευση, καθώς η κυβερνητική Πλειοψηφία προσπαθεί να επιβάλει στους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης τη δική της αιτιολογία για τη δική μας ψήφο, ενέργεια προδήλως αντισυνταγματική.

Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα καταλαβαίνουν ότι στόχος σας είναι  αφενός να διατηρήσετε την υπόθεση στην επικαιρότητα και αφετέρου να αποφύγετε οποιαδήποτε ουσιαστική διερεύνηση, διότι η ουσιαστική διερεύνηση θα αποκάλυπτε αυτό που εμείς βιώσαμε ως μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, μελετώντας την υπόθεση. Θα διαφαινόταν, δηλαδή, η ορθότητα της μη παραπομπής λόγω έλλειψης ενδείξεων εμπλοκής των αναφερόμενων προσώπων σε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια.

Σας καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή να διορθώσετε το ψηφοδέλτιο και να ψηφίσουν οι Βουλευτές όπως προβλέπει το Σύνταγμα, «ναι ή όχι στην παραπομπή» και ο κάθε Βουλευτής, η κάθε παράταξη θα έχει τη δική της αιτιολογία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Είναι σαφές ότι δεν προέκυψε από τη μελέτη της δικογραφίας, πρώτον, ένδειξη για οποιαδήποτε πράξη απιστίας, προαπαιτούμενο της δωροδοκίας, πουθενά, ούτε στο παραπεμπτικό ούτε στο πόρισμα ούτε μέχρι στιγμής στις ομιλίες σας. Η Πλειοψηφία δεν αναφέρει ούτε μία συγκεκριμένη πράξη με την οποία αμφισβητείται η ορθή εκτέλεση των καθηκόντων των αναφερομένων προσώπων.

Ποιες πράξεις συγκεκριμένα έκαναν αυτά τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα, που δύναται να συνιστούν απιστία; Δεν μας το απαντάτε πουθενά.

Δεύτερον, δεν προέκυψε καμμία αξιόπιστη μαρτυρία, κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ή να υποδεικνύει τέλεση πράξης δωροδοκίας, πέραν κάποιων γενικολογιών του στυλ «νομίζω», «άκουσα», «μου είπαν». Και φυσικά δεν μας επέτρεψαν, όπως γνωρίζετε, να εξετάσουμε τους μάρτυρες, να υποστούν τη βάσανο των ερωτήσεων και να αποδειχθεί ότι έχουν αντικειμενικά γνώση των γεγονότων.

Τρίτον, στη δικογραφία δεν υπάρχει περιγραφή καμμίας ενέργειας προσώπων που να συνιστά νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Δεν υπάρχουν στοιχεία.

Ξέρετε, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι υπάρχει; Μια φημολογία που κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν, ότι δήθεν κάπου αλλού υπάρχουν τα στοιχεία και θα έρθουν. Έρχονται! Όπου να ‘ναι θα έρθουν! Από την Αμερική, από την Ελβετία, ίσως από τη Βενεζουέλα!

Αντίθετα, με ευθύνη της κυβερνητικής Πλειοψηφίας η Προανακριτική Επιτροπή επέλεξε συνειδητά να μην εξετάσει την υπόθεση, να μην εξετάσει μάρτυρες, να μην διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα, να δούμε αν υπάρχουν πράξεις που είναι παράνομες και τελικά να μην επιτρέψει την πολιτική αποκάλυψη της αλήθειας. Πολλά πολιτικά κίνητρα έχουν ήδη ακουστεί στις ομιλίες των Βουλευτών της Συμπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί εν προκειμένω ότι δεν υφίσταται κανένα προηγούμενο όπου το σύνολο της Αντιπολίτευσης, αλλά και το σύνολο των εμπλεκομένων προσώπων, να ζητούν από Επιτροπή που ελέγχεται από την κυβερνητική Πλειοψηφία, να προχωρήσει στη διερεύνηση υπόθεσης και αυτή η Πλειοψηφία να το αρνείται.

Με τον τρόπο αυτόν η Επιτροπή κατέστη οργανικό μέρος της κυβερνητικής σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων. Πρόκειται για μια σκευωρία που στηλίτευσε σύσσωμη η Αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που αποχωρήσαμε από τις συνεδριάσεις όχι οριστικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αποχωρήσαμε μέχρι να αποφασίσει η Πλειοψηφία να διερευνήσει την υπόθεση, γεγονός το οποίο τελικά δεν επήλθε με δική σας ευθύνη.

Σήμερα η Πλειοψηφία, για να δικαιολογήσει τη μη παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη μέσω της διαδικασίας που ορίζει το Σύνταγμα, μέσω της διαδικασίας του Δικαστικού Συμβουλίου του άρθρου 86, ισχυρίζεται ότι επιβεβαιώνει την αρμοδιότητα της κοινής ποινικής δικαιοσύνης.

Ας εξετάσουμε αυτό το επιχείρημα.

Πρώτον, στην περίπτωση της δήθεν νομιμοποίησης εσόδων η Δικαιοσύνη ουδέποτε μάς την απέστειλε στη Βουλή. Επίσης, η Δικαιοσύνη ήδη λέγεται ότι ερευνά την υπόθεση. Ακούσαμε, επίσης, ότι άνοιξαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Φαντάζομαι πως κάποιος θα μας ενημερώσει αν μετά από τόσες εβδομάδες βρέθηκε κάτι. Αν δεν βρέθηκε κάτι, αντιλαμβάνομαι ότι δεν υφίσταται τέτοια υπόθεση. Κανείς, όμως, δεν μας ενημερώνει γι’ αυτό. Επίσης, η Δικαιοσύνη ήδη λέγεται ότι ερευνά την υπόθεση. Η νομολογία είναι σαφής και ορθώς στο πόρισμά της, στη σελίδα 36, η Πλειοψηφία επικαλείται το Βούλευμα 1 του 2011 του Δικαστικού Συμβουλίου του άρθρου 86 παράγραφος 4 του Συντάγματος.

Άρα, η Εισαγγελία ουδέποτε μάς έστειλε την υπόθεση για να τη στείλουμε εμείς πίσω. Είναι επικοινωνιακό θέατρο τα λεγόμενα ότι η υπόθεση επιστρέφει στη Δικαιοσύνη. Η υπόθεση ως προς τη νομιμοποίηση ποτέ δεν διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία, η Επιτροπή δεν προσέθεσε κανένα νέο στοιχείο στον άδειο φάκελο αυτής της υπόθεσης και άρα δεν γυρνάει πίσω.

 Ως προς το θέμα της δήθεν δωροδοκίας, δεν θα εμπλακώ σε μια φιλολογική συζήτηση σαν τις ατέρμονες συζητήσεις στην Επιτροπή, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν προειλημμένη η απόφαση της Πλειοψηφίας. Την είχαν αποκαλύψει κορυφαίοι Υπουργοί πριν καν τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Θέλω, όμως, να τονίσω κάτι πάρα πολύ ουσιαστικό: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ένα κράτος δικαίου η αρμοδιότητα δεν είναι θέμα επιλογής, η αρμοδιότητα δεν μεταλλάσσεται ανάλογα με το τι πιστεύει ο καθένας πολιτικά και τι συμφέρει κατά την άποψή του την εξέταση μιας υπόθεσης. Αυτό διαχωρίζει τα κράτη δικαίου από τα κράτη που δεν σέβονται την έννομη τάξη.

Η αρμοδιότητα είναι συγκεκριμένη. Καθορίζεται από τον νόμο και καθορίζεται από τη νομολογία των δικαστικών οργάνων. Η δικαιοσύνη και μόνο παράγει νομολογία και όχι, όπως γνωρίζετε όλοι, η Προανακριτική Επιτροπή και τα πορίσματά της.

Να σημειώσω ότι η κυρία Εισαγγελεύς έκρινε ήδη, με την αποστολή της δικογραφίας, ποια αδικήματα κατά τη γνώμη της δικαιοσύνης, της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Βουλής. Διότι το άρθρο 86 ορίζει την αμελλητί αποστολή αδικημάτων προσώπων που διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή Υφυπουργοί, αλλά συγκεκριμένα και μόνο, όπως λέει το άρθρο, για αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Έτσι, ο Εισαγγελέας Διαφθοράς, διαβιβάζοντας τη δικογραφία στη Βουλή και ταυτοχρόνως κρατώντας το μέρος που αφορούσε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για το οποίο μάλιστα έχει ήδη ασκήσει η προανακριτικές πράξεις, εφάρμοσε τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και αναγνώρισε την αρμοδιότητα της Βουλής.

Την ίδια στιγμή και η Πλειοψηφία, εσείς, εφαρμόσατε με τη σειρά σας το άρθρο 86 του Συντάγματος, προτείνοντας αρχικά και εν συνεχεία συγκροτώντας την Επιτροπή με απόφαση της Ολομέλειας και διεξάγοντας σήμερα αυτή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Θέλω επίσης να σημειώσω ότι το άρθρο 86 θεσμοθετεί δύο ειδικά δικαστικά όργανα προ και μετά τη σύσταση της Επιτροπής για να αποφανθεί επί τέτοιων νομικών θεμάτων, αλλά εσείς αποφύγατε και τα δύο ειδικά όργανα που προβλέπει το άρθρο 86. Και βέβαια τώρα δημιουργείτε το συνταγματικά απαράδεκτο γεγονός να στερούμε στα αναφερόμενα πρόσωπα το δικαίωμα του νομίμου δικαστή, όπως ορίζεται στο άρθρο 8 του Συντάγματος.

Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Προανακριτική Επιτροπή απλώς θα διαπιστώσει την αναρμοδιότητα της Βουλής. Θα πείτε: «Εμείς είμαστε αναρμόδιοι. Το βάζουμε στο αρχείο». Δεν διαβιβάζετε την υπόθεση στη δικαιοσύνη, όπως για επικοινωνιακούς λόγους επικαλείστε. Το έχει ήδη πει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή στις 9 Μαρτίου 2018.

Σας διαβάζω: «Τι θα πει “εμείς θα παραπέμψουμε την υπόθεση στη δικαιοσύνη”; Η μία εξουσία παραπέμπει στην άλλη; Έχει τέτοια αρμοδιότητα να παραπέμψει την υπόθεση στη δικαιοσύνη;». «Δίκιο έχετε», λέει ο εισηγητής της Πλειοψηφίας, «διαπιστωτική θα είναι η κρίση μας. Η δικαιοσύνη έχει αρμοδιότητα και το σωστό ρήμα είναι ότι διαπιστώνεται».

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Αυτό είναι ακριβώς. Ρωτήστε τον κ. Βορίδη να σας εξηγήσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Διαπιστώνουμε, δεν στέλνουμε. Να μιλάμε σωστά ελληνικά. Άρα, να σταματήσουν οι κομπασμοί σας ότι θα επιστρέψετε την υπόθεση στη δικαιοσύνη.

Πάντως, μιλώντας συνολικά για το χώρο του φαρμάκου, θυμίζω ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση ο αρμόδιος Υπουργός είχε μιλήσει για 85.000.000.000 ευρώ σκάνδαλα στο χώρο της υγείας.

Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω ότι έναν χρόνο μετά τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, δεν έχει ξεκινήσει καν η όποια συζήτηση για το θέμα των δημοσίων προμηθειών φαρμάκων και άλλων υλικών και παρότι για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους έχετε διαφυλάξει μέσω εξαίρεσης την περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης.

Γιατί αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος και στην Προανακριτική Επιτροπή και στην Εξεταστική Επιτροπή για να μελετήσετε την ουσία στον χώρο του φαρμάκου; Γιατί αυτή η σπουδή, όταν ήσασταν αντιπολίτευση, να αντιταχθείτε σε οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού της δημόσιας δαπάνης, αναπαράγοντας στον δημόσιο λόγο τα επιχειρήματα των φαρμακοβιομηχάνων;

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να πω ότι η υπόθεση NOVARTISαποτελεί ένα κοινοβουλευτικό φιάσκο. Κυρίως, όμως, συνιστά μια σκευωρία σε βάρος των πολιτικών σας αντιπάλων.

Ορθά λέτε –θα διαβάσω από το πόρισμα της Πλειοψηφίας- στη σελίδα 22 του πορίσματος: «Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές ως όπλο εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων». Σωστά το λέτε. Χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές, χρησιμοποιείται και σήμερα, γιατί στόχος σας δεν είναι να υπηρετήσετε την αλήθεια, αλλά στόχος σας είναι να διαιρέσετε τους Έλληνες, να σπείρετε διχόνοια για να κουκουλώσετε τις δικές σας πράξεις, τις δικές σας αποτυχίες. Ετοιμάζετε το αφήγημά σας για τις επόμενες εκλογές, αλλά ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει και θα σας κρίνει.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση