Βουλή

Ομιλία Ν. Μηταράκη στο σχέδιο νόμου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στα νησιά

Ομιλία Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είτε φοράτε γραβάτα είτε όχι, είτε είμαστε μέσα ή έξω από τα μνημόνια, είτε νομίζετε ότι βγήκατε, η αλήθεια για τους νησιώτες είναι μία: Την 1η Ιουλίου καταργείτε, με δική σας αποκλειστική ευθύνη, τον νησιωτικό ΦΠΑ και στα τελευταία νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Το ξεκινήσατε το 2015 με την «περήφανη» διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη. Το ολοκληρώνετε το 2018 με τις υπογραφές Τσίπρα και Καμμένου.

Η κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ είναι μια δέσμευση που φέρατε μέχρι τέλους. Δεσμευτήκατε στους δανειστές και το κάνατε πράξη. Νομίζετε ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις και στην προηγούμενη Κυβέρνηση; Όταν ήμασταν στην Κυβέρνηση με τον κ. Αθανασίου, τον κ. Βρούτση, Βουλευτές νησιώτες, δεν ασκήθηκε η ίδια πίεση; Τότε, όμως, υπήρξαν στην πράξη κόκκινες γραμμές.

Εμείς ως Νέα Δημοκρατία πολλές φορές προσπαθήσαμε να δώσουμε στην Ολομέλεια την ευκαιρία να διορθώσει αυτό το λάθος. Καταθέσαμε τέσσερις τροπολογίες: τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο, τον προηγούμενο Απρίλιο στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό και τώρα στο σημερινό νομοσχέδιο. Καλώ την Κυβέρνηση αυτήν την ύστατη στιγμή να την κάνει αποδεκτή.

Άκουσα κάποιους συναδέλφους -και επιτρέψτε μου μία μικρή παρένθεση- να μιλούν για την ανάγκη αυτοκριτικής. Δεν θα δεχθούμε τέτοια σχόλια από μία Κυβέρνηση, που, πρώτον, μας επέστρεψε στην ύφεση, χρειάστηκε να λάβει αχρείαστα μέτρα, υπέγραψε το τρίτο και τέταρτο μνημόνιο, που οδηγεί σήμερα στην κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ.

Σήμερα πάλι έρχεστε και λέτε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι κάτι διαφορετικό από τον ΦΠΑ. Βέβαια δεν είναι τυχαία η συγκυρία που το ψηφίζετε σήμερα. Προσπαθείτε για λόγους επικοινωνιακούς να πείτε στους νησιώτες ότι ναι, μεν καταργείτε τον ΦΠΑ, αλλά δίνετε κάτι ισοδύναμο. Στην πράξη, όμως, στα ποσά, στις διαδικασίες και στο πεδίο εφαρμογής, μόνο ισοδύναμο δεν είναι.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, σας ρωτάω ευθέως: Έχετε ολοκληρωμένη πρόταση για τα νησιά μας; Εμείς βλέπουμε ότι δεν έχετε. Και διαβάζω στην αιτιολογική έκθεση ότι «τα νησιά μας συγκροτούν μία περιοχή του ελληνικού χώρου, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή προσβασιμότητα και ελκυστικότητα για κατοικία ή οικονομική δραστηριότητα ως αποτέλεσμα εμβαλωματικών και αποσπασματικών πολιτικών επιλογών και μνημονιακών μέτρων».

Ποιος έφερε αυτές τις αποσπασματικές και εμβαλωματικές πολιτικές επιλογές; Ποιος έφερε τώρα την κατάργηση του βασικότερου μέτρου στήριξης της νησιωτικότητας, του νησιωτικού ΦΠΑ; Ποιος ευθύνεται για την αθρόα και ανεξέλεγκτη σώρευση μεταναστών και προσφύγων στα νησιά, για την οποία ακόμα δεν έχετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να την αντιμετωπίσετε; Ποιος ευθύνεται τα τελευταία χρόνια για την απούσα αναπτυξιακή προοπτική, για τις υποδομές που λιμνάζουν; Όλα αυτά έχουν την υπογραφή σας, την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, έτσι όπως εσείς το φτιάχνετε, δυστυχώς αποτελεί μία εμβαλωματική πολιτική, ψίχουλα σε σχέση με τον ΦΠΑ χωρίς να υπάρχει σχέδιο χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια, αλλά μόνον για τους επόμενους μήνες, χωρίς ουσιαστικό σχέδιο για την ανάπτυξη των νησιών.

Έχει χαρακτήρα επιδότησης και μάλιστα, αποσπασματικής. Δεν αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης πρότασης στήριξης της νησιωτικότητας.

Επίσης, κύριε Υπουργέ, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν τα νησιά μας, που είναι το τουριστικό προϊόν, δεν στηρίζεται καθόλου από το μέτρο το οποίο προτείνετε. Αντιθέτως, και οι τιμές στα ξενοδοχεία και το πακέτο της εστίασης πάει εφτά μονάδες ΦΠΑ πάνω. Γινόμαστε μη ανταγωνιστικοί σε σχέση με όμορες χώρες, όπως, παραδείγματος χάρη, για τα νησιά του Αιγαίου η Τουρκία.

Παρουσιάσατε μια παρελκυστική εικόνα στην Επιτροπή. Είπατε ότι μια τετραμελής οικογένεια στα Ψαρά θα λάβει 958 ευρώ από το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Θα ξοδέψει πολύ περισσότερα, βέβαια, για τα ταξίδια αυτά. Όμως, για να κερδίσει κάποιος αυτό το ποσό, πρέπει να κάνει είκοσι επτά ταξίδια Πειραιά-Ψαρρά μέσα σε ένα εξάμηνο.

Κύριε Υπουργέ, Ψαρά-Χίος είναι δωρεάν το εισιτήριο. Το ξέρετε. Το έκαναν οι παλιές κυβερνήσεις. Οι παλιές κυβερνήσεις που δεν στήριζαν τη νησιωτικότητα, που είχαν το νησιωτικό ΦΠΑ, είχαν δωρεάν το εισιτήριο για τους μόνιμους κατοίκους να πάνε από τα Ψαρά στη Χίο. Αν θέλουν να πάνε είκοσι τέσσερα ταξίδια στον Πειραιά, καλοδεχούμενοι!

...

Βέβαια, η κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, κύριε Υπουργέ, είναι συγκεκριμένο μέτρο. Για κάθε 100 ευρώ που ξοδεύει ένας κάτοικος των Ψαρών, της Χίου, των Οινουσσών, των Δωδεκανήσων θα ξοδεύει 7 ευρώ παραπάνω. Φέρνετε μια έκρηξη πληθωρισμού, ακριβαίνετε τη ζωή των ακριτών μας και δεν έχετε κανένα σχέδιο για να στηρίξετε αυτά τα νησιά. Φυσικά και δεν στηρίζουμε αυτό το νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση