O υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης μίλησε σήμερα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό προσηλωμένο στις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την κοινωνική συνοχή. «Έναν προϋπολογισμό σε απόλυτη συμφωνία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το πρόγραμμά μας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Εν συνεχεία, ο Υφυπουργός τόνισε πως στον προϋπολογισμό του 2020 η ψαλίδα ανάμεσα στο πλεόνασμα και την ανάπτυξη κλείνει σημαντικά, εν αντιθέσει με τον αντεστραμμένο προϋπολογισμό της προηγούμενης κυβέρνησης.
Στο κομμάτι του Κοινωνικού προϋπολογισμού ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως προχωράμε σε μια σειρά από κοινωνικές παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν 971 εκ. ευρώ για την μόνιμη στήριξη των συνταξιούχων και 1,2 δις ευρώ σε θετικά μέτρα, μέτρα ανάπτυξης και στήριξης της κοινωνίας.
Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, ο υφυπουργός υπογράμμισε πως θα αποκαθιστά όλες τις αντισυνταγματικότητες του νόμου Κατρούγκαλου ο οποίος τιμωρούσε την παραγωγική Ελλάδα και θα διορθώνει αποφασιστικά τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν απόλυτη ελευθερία επιλογής των εισφορών που θέλουν να πληρώσουν, γνωρίζοντας ταυτόχρονα εν πολλοίς και τη μελλοντική τους συνταξιοδοτική παροχή. «Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα σύστημα στο οποίο, θα έχουμε λίγο μεγαλύτερες εισφορές, αλλά μικρότερη φορολογία, συνεπώς σωρρευτικά οικονομική ελάφρυνση και παράλληλα μεγαλύτερη σύνταξη», υπογράμμισε ο Υφυπουργός.
Και για τους μισθωτούς ωστόσο, διαβεβαίωσε πως θα μειωθεί το ασφαλιστικό βάρος, καθώς από το καλοκαίρι του 2020 οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες για εργαζόμενους και εργοδότες αναλογικά, ενώ συνολικά, θα μειωθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες ή 25% σε βάθος τετραετίας.
Σχετικά με τα αναδρομικά, ο Υφυπουργός Εργασίας ανέφερε πως μετά και από την πιλοτική δίκη που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2020, θα δοθεί τέλος στο θέμα των αναδρομικών που δημιουργεί αβεβαιότητα στους συνταξιούχους, αλλά θέτει και σε μια ιδιότυπη ομηρεία τα δημοσιονομικά της χώρας.
Η Κυβέρνηση δεσμεύεται φυσικά για την αποπληρωμή των αναδρομικών.
Κλειδί ωστόσο για την ταχεία αποπληρωμή, υπογράμμισε ο Υφυπουργός, πως αποτελούν η βελτίωση της εισπραξιμότητας των εισφορών – ληξιπρόθεσμων και μη – καθώς και η βελτίωση της απόδοσης της περιουσίας των ταμείων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης, αποτελεί η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών που έχουν μετατρέψει το ασφαλιστικό, σε μηχανισμό χρηματοδότησης προς αυτούς και που έχουν «φορτώσει» τα ασφαλιστικά ταμεία με 35 δις χρέη, δηλαδή πληρωμές συντάξεων 1,5 έτους.
«Το 2020 είναι ένα έτος σταθμός για το ασφαλιστικό μας σύστημα.», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός.
«Μέσα στο έτος αυτό, θα προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο οποίος θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων, με την ολοκλήρωση του συστήματος ΑΤΛΑΣ. Παράλληλα, θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη θωράκιση του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στο δημογραφικό κίνδυνο που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος.
«Κανένα σύστημα αμιγώς διανεμητικό δεν επιβιώνει σε δυσμενές δημογραφικό περιβάλλον. Η μετάβαση σε μεικτά συστήματα με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα θα δώσει τη λύση. Εξάλλου, αυτό έχουν ήδη κάνει οι περισσότερες χώρες. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και να προωθήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Καλείται στο Βήμα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μηταράκης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα τον πρώτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, τον πρώτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έναν προϋπολογισμό προσηλωμένο στις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την κοινωνική συνοχή, έναν προϋπολογισμό σε απόλυτη συμφωνία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το πρόγραμμά μας. Στην περσινή μου ομιλία ως ειδικού εισηγητή είχα κατηγορήσει την τότε κυβέρνηση ότι είχε έναν ανεστραμμένο προϋπολογισμό, στοχεύοντας σε πλεόνασμα 4% με ανάπτυξη 2%, αντί για το αντίθετο. Σε αυτόν τον προϋπολογισμό, η ψαλίδα αυτή ανάμεσα στο πλεόνασμα και στην ανάπτυξη κλείνει σημαντικά. Επιστρέφουμε ταχύτατα σε ορθά δομημένους προϋπολογισμούς και αυτή η τάση θα εδραιωθεί τα επόμενα χρόνια. Στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπουμε συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη 29 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα μισά προέρχονται από εισφορές και τα υπόλοιπα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ από κρατική επιχορήγηση.
Στο κομμάτι του κοινωνικού προϋπολογισμού προχωράμε σε μια σειρά από κοινωνικές παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν 971 εκατομμύρια ευρώ για τη μόνιμη στήριξη των συνταξιούχων. Προβλέπουμε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα ανάπτυξης και στήριξης της κοινωνίας. Προβλέπουμε τη διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ στα νησιά στα οποία ισχύει σήμερα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε το Υπουργείο Εργασίας γίνεται μια υπερπροσπάθεια να βάλουμε τάξη στα προβλήματα που δημιούργησε σε ασφαλισμένους, εργοδότες και συνταξιούχους ο ν.4387/16, ο γνωστός Νόμος Κατρούγκαλου. Οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαίωσαν απόλυτα τις πάγιες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Από την πρώτη στιγμή καταψηφίσαμε αυτόν τον νόμο και καταγγείλαμε τη ληστρική συμπεριφορά απέναντι στην παραγωγική Ελλάδα, στην Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς, μέσω των υψηλών εισφορών, την απαξίωση της εργασίας μέσα από χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης και τη μείωση των συντάξεων μέσω του πλαφόν που επιβλήθηκε.
Το νέο ασφαλιστικό, που θα είναι νόμος του κράτους στις αρχές του 2020, διορθώνει αποφασιστικά τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν απόλυτη ελευθερία επιλογής των εισφορών που θέλουν και μπορούν να πληρώσουν, γνωρίζοντας ταυτόχρονα, εκ προοιμίου, τη μελλοντική συνταξιοδοτική παροχή.
Αλλά και στη μισθωτή εργασία θα ελαφρύνουμε το ασφαλιστικό βάρος, την ψαλίδα μεταξύ του συνολικού κόστους εργασίας και του καθαρού μισθού που εισπράττουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι. Μειώνουμε από το 2020 σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές. Συνολικά, σε βάθος τετραετίας, θα μειωθούν οι εισφορές αυτές κατά 25%, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Ενισχύουμε την ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών για τα πολλά χρόνια εργασίας, ώστε όσο πιο πολλά κατέβαλλες και για περισσότερα χρόνια τόσο περισσότερο θα λάβεις ως σύνταξη και καταργούμε το πλαφόν των 1.300 ευρώ στο άθροισμα κυρίων και επικουρικών συντάξεων, που είχε αντισυνταγματικά επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την απαραίτητη μελέτη.
Με την πιλοτική δίκη που θα γίνει τώρα, τον Ιανουάριο, δίνουμε οριστικό τέλος στο θέμα των αναδρομικών, ένα θέμα που δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα στους συνταξιούχους και θέτει και σε μια ιδιότυπη ομηρία τα δημοσιονομικά της χώρας. Φυσικά, ως Κυβέρνηση δεσμευόμαστε για την πλήρη αποπληρωμή αυτών των αναδρομικών και κλειδί για την ταχεία αποπληρωμή θα αποτελέσει η βελτίωση της εισπραξιμότητας των εισφορών, ληξιπροθέσμων και μη, καθώς και η βελτίωση της απόδοσης της περιουσίας των ταμείων. Τονίζω για άλλη μια φορά ότι είμαστε σταθερά απέναντι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, σε αυτούς που έχουν μετατρέψει το ασφαλιστικό μας σύστημα σε μηχανισμό χρηματοδότησης προς τους ίδιους και έχουν φορτώσει τα ασφαλιστικά ταμεία. Μας παραδώσατε 35 δισεκατομμύρια ευρώ χρέη προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2020 είναι ένα έτος σταθμός για το ασφαλιστικό μας σύστημα. Είναι το έτος του ψηφιακού μετασχηματισμού. Μεταβαίνουμε σε ένα πολιτοκεντρικό σύστημα, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη, του ασφαλισμένου και του συνταξιούχου. Μεγάλο στοίχημα η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, η λειτουργία της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», για την αυθημερόν έκδοση συντάξεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζετε ότι βασική συνταγματική επιταγή αποτελεί για το κράτος να μέριμνα για την κοινωνική ασφάλιση. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις για τη θωράκιση του συστήματος απέναντι στη δημογραφική κρίση άλλα και μελλοντικούς δημοσιονομικούς κύκλους. Η μεγαλύτερη πρόκληση του συνταξιοδοτικού είναι ξεκάθαρα το δημογραφικό. Τα αμιγώς αναδιανεμητικά συστήματα μπορούν να επιβιώσουν όταν έχουμε τέσσερις εργαζόμενους ανά συνταξιούχο. Σήμερα στη χώρα μας έχουμε 1,64 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο και προβλέπεται το 2070 η σχέση αυτή να μειωθεί περαιτέρω, στους 1,25 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο. Άρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και ήδη με βραχυπρόθεσμα μέτρα εργαζόμαστε προς την άμβλυνση των πιέσεων του δημογραφικού.
Η προσπάθεια να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού στη χώρα, η στήριξη των νέων οικογενειών, που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, η παύση του ηλικιακού ρατσισμού με ουσιαστικό περιορισμό της περικοπής των συντάξεων κατά 60% στους συνταξιούχους είναι μέτρα που λαμβάνουμε. Όμως πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Κανένα σύστημα αμιγώς διανεμητικό δεν επιβιώνει σε δυσμενές δημογραφικό περιβάλλον. Η μετάβαση σε μεικτά συστήματα, όπως έχουν κάνει όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου, με στοιχεία κεφαλαιοποίησης διασφαλίζει ότι οι επόμενες γενιές θα έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ισορροπημένος, ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθερότητα, τις κοινωνικές παροχές και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ήδη το θετικό αποτύπωμα των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας και το αίσθημα οικονομικής και κοινωνικής ασφάλειας θα εδραιωθεί ακόμα περαιτέρω το 2020.
Για τους λόγους αυτούς, σας καλώ να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό, τον πρώτο πραγματικά αναπτυξιακό προϋπολογισμό μετά το πέρας της κρίσης.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο παρακαλώ, για να ρωτήσω κάτι τον κ. Μηταράκη;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ο κ. Τσακαλώτος έχει τον λόγο.
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Κύριε Μηταράκη, σας άκουσα με προσοχή. Θα ήθελα να διευκρινίσετε αυτή την παρέμβαση που κάνετε στις εισφορές, για να μειώσετε το λεγόμενο tax wage -τι πληρώνει ο εργοδότης, τι μισθό δίνει και πόσο του κοστίζει αυτός ο μισθός- πόσο το μήνα ελαφρύνονται οι εργαζόμενοι, για να δούμε εάν είναι μεγάλος αριθμός ή μικρός. Ήθελα να το πείτε εσείς, να μην το πω εγώ και λέτε ότι διαστρεβλώνω τους αριθμούς.
Το δεύτερο που θα ήθελα να σας πω είναι ότι στην κατώτατη κλάση δεν έχουν ευκαιρία να πάνε χαμηλά. Οι πιο πολλοί είναι ήδη στην κατώτατη κλάση με τις αλλαγές που θα κάνετε και άρα, θα έχουν μεγάλη αύξηση των εισφορών. Υπάρχει, όμως –επειδή είστε και οικονομολόγος- και μία εξωτερικότητα. Θα ξέρετε, επειδή έχετε παρακολουθήσει τους νομπελίστες που πήραν το Νόμπελ για την ασυμμετρική πληροφόρηση, ότι στο ασφαλιστικό έχουμε το πρόβλημα της αρνητικής επιλογής. Ένα πράγμα που πρέπει να εξασφαλίσει το ασφαλιστικό σύστημα είναι ότι όλοι μπαίνουν μέσα και δεν έχουν τόσες επιλογές που να δημιουργούν εξωτερικότητες. Γιατί αν γίνει αυτό, θα πρέπει να μας πείτε, όταν όλοι πάνε στην κατώτατη κλάση, πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό το σύστημα; Εκτός εάν η στρατηγική σας είναι αυτή, να πάνε όλοι στην κατώτατη κλάση. Οι πιο πλούσιοι θα μπορούν να έχουν την ιδιωτική ασφάλιση και θα το πληρώσουν πάλι οι πιο φτωχοί ασφαλισμένοι. Εμείς φοβόμαστε ότι αυτό κάνετε. Ξέρετε πολύ καλά ότι ένα ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να εσωτερικεύσει τις εξωτερικότητες και δεν το κάνετε, γιατί θεωρείτε ότι οι κατώτεροι θα έχουν χαμηλές συντάξεις και οι πιο πλούσιοι θα βρούνε στον ήλιο μοίρα με ιδιωτική ασφάλιση.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Πριν δώσω τον λόγο στον κύριο Υπουργό, πρέπει να τονίσω ότι αυτά όλα θα ειπωθούν όταν θα εισαχθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οπότε θα έχετε το χρόνο να αντιπαρατεθείτε εκεί και να πείτε τις απόψεις σας.
Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Με ιδιαίτερη προσήλωση παρακολουθώ τους νομπελίστες και εσάς στις οικονομικές σας σκέψεις. Είναι δεδομένο ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η Κυβέρνηση, μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα, η συνολική μείωση της επιβάρυνσης ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν εισοδήματα, μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ, είναι αρκετά σημαντική και θα δείτε τα νούμερα όταν κατατεθούν. Άρα, με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ο ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει λιγότερα συνολικά στο κράτος.
Θα ρωτήσετε, όμως, γιατί αυξάνουμε την κατώτατη εισφορά. Θα μπορούσαμε να μειώσουμε τη φορολογία και να μην αυξήσουμε καθόλου την ασφαλιστική εισφορά. Ξέρετε τι θα κάναμε σε αυτή την περίπτωση; Θα εγκλωβίζαμε τους ελεύθερους επαγγελματίες στις πολύ χαμηλές συντάξεις που προβλέπει ο Νόμος Κατρούγκαλου. Εμείς, λοιπόν, τι επιλέξαμε; Επιλέξαμε να αυξήσουμε λίγο την κατώτατη εισφορά, το οποίο θα έχει μία σημαντική αύξηση στη σύνταξη που θα λάβουν οι χαμηλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, άρα με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ο ελεύθερος επαγγελματίας παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη, αλλά πληρώνει λιγότερη φορολογία, άρα σωρευτικά πληρώνει λιγότερο. Άρα, ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι διπλά κερδισμένος. Και λιγότερες εισφορές και φορολογικές επιβαρύνσεις και μεγαλύτερη σύνταξη απ’ αυτή που εσείς εγκλωβίσατε με το νόμο Κατρούγκαλου, γιατί παραδεχθήκατε, κύριε Τσακαλώτε, ότι οι περισσότεροι πληρώνουν το 185. Το 185 δημιουργεί συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Σας ευχαριστώ.