Βουλή

Ομιλία Ν. Μηταράκη στη Βουλή για την Π/Ν "Μέτρα Ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας"

Ομιλία Ν. Μηταράκη, Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού: «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας».

Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή πρόταση νόμου του ΚΚΕ μας δίνει την δυνατότητα να τοποθετηθούμε στα τεκταινόμενα, στην καθημερινότητα των λαϊκών οικογενειών, της μεσαίας τάξης, των ανθρώπων που αγωνίζονται σκληρά σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, των ανθρώπων που έχουν χάσει το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνική και οικονομική τους ζωή, των ανθρώπων που βιώνουν πέρσι και φέτος την επιστροφή στην ύφεση, την υψηλή ανεργία, την άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή, των ανθρώπων που έχουν χάσει την ελπίδα τους για το μέλλον.

Και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό είναι μία διγλωσσία. Καταρχήν, να πω προς την Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν πολύ φθηνή η αναφορά σας στον «Κήρυκα Χανίων», στον οποίο έχει ήδη απαντήσει ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ότι πρόκειται για ενυπόθηκο και με προσωπικές εγγυήσεις δάνειο, όχι όπως άλλα δάνεια τα οποία έχουμε συζητήσει.

Για να δούμε, όμως, τη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ακούσαμε την Εισηγήτρια να λέει: «Γίνεται σαφές ότι η πρόταση νόμου αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, αλλά αγνοεί το πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται η κοινωνία και η οικονομία, ένα πλαίσιο που τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν τον ρόλο τους. Κι επειδή ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ήδη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μάλιστα με σκληρό τρόπο, δεν μπορούμε να δεχθούμε την πρόταση του ΚΚΕ».

Στον αντίποδα, όμως, ο κ. Δημήτριος Στρατούλης -αν τον θυμάστε-, Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο, στις 2 Απριλίου του 2013, Εισηγητής, τότε, πάλι στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ είπε κατά λέξη: «Οι τράπεζες ληστεύουν τον ελληνικό λαό με ληστρικά επιτόκια, οδηγούν σε δυστυχία και απόγνωση τα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι δυνατόν να ρωτάτε όσους έχουν την ευαισθησία να καταθέσουν πρόταση νόμου για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών αν έχουν υπολογίσει τι θα χάσουν οι τράπεζες; Εσείς υπολογίσατε», είπε ο κ. Στρατούλης, «τις συνέπειες που επιφέρουν οι μνημονιακές σας πολιτικές; Το ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Πού είναι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις τράπεζες; Δεν σας έφταναν τότε έξι μήνες, που το μαγειρεύετε και το κλωθογυρίζετε; Για πόσον καιρό ακόμα θα το μαγειρεύετε; Δεν έχετε πάρει έγκριση από την τρόικα; Εσείς κυβερνάτε ή η τρόικα; Ποιος είναι ο πραγματικός κυβερνήτης αυτής της χώρας; Ψηφίζουμε την πρόταση του ΚΚΕ».  

Αυτά είπε στον ελληνικό λαό ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, μας κατηγορούσαν ότι έχουν ρίξει –λέει- στα ψυχοφάρμακα τον ελληνικό λαό. Αυτή ήταν τότε η ορολογία των Βουλευτών σας. αυτές τις φράσεις χρησιμοποιούσαν. Πείτε μας τώρα, λοιπόν. Μετά τη δικιά σας φοροεπιδρομή, μετά τη μείωση των συντάξεων που τώρα βιώνουμε, τη κατάργηση του ΕΚΑΣ που τώρα βιώνουμε, την αύξηση όλων των έμμεσων φόρων, τι έγινε; Τα κόψανε τα ψυχοφάρμακα;

Παρά τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης και την καθυστέρηση της συζήτησης της, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ παραμένει επίκαιρη και θα συνεχίσει με αυτή την Κυβέρνηση να είναι επίκαιρη. Γιατί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών, αλλά τα διευρύνει.

Πριν από έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν αξιοπρέπεια, αξιοπρεπείς συντάξεις, αξιοπρεπείς μισθούς, ένα αξιοπρεπές κοινωνικό κράτος. Και τι έκανε στην πράξη; Ακριβώς τα αντίθετα. Την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2015 η Ελλάδα και το 2015 και το 2016 –θα δούμε για το 2017- επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014. Η διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη για το τρίτο μνημόνιο, σύμφωνα –προχθές- με τον Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος, μας κόστισε 86 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ελληνικός λαός περιμένει να ακούσει με την Εξεταστική Επιτροπή τι ακριβώς έγινε τότε με το περίφημο PlanB. Ακούσαμε τον κύριο Υπουργό στην κατάθεσή του στην Επιτροπή ότι ο ίδιος δεν ήξερε για το σχέδιο,. Θα μάθουμε από την Επιτροπή ποιοι ξέρανε και τι ξέρανε.

Μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα συνολικά μέτρα που ψήφισε η Κυβέρνηση, εσείς οι Βουλευτές της συμπολίτευσης, υπερβαίνουν ήδη τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι αν οδηγηθούμε –που κανείς δεν το θέλει, κανείς δεν το ελπίζει- στην ενεργοποίηση του «κόφτη», ο λογαριασμός θα φτάσει τα 12,5 δισεκατομμύρια, με μείωση μισθών και συντάξεων, μισθών στο δημόσιο τομέα.

Εμείς λέγαμε από την αρχή, όταν γινόταν η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό, ότι η Κυβέρνηση θεσπίζει έναν μηχανισμό μείωσης των συντάξεων και η Κυβέρνηση μας έλεγε ότι κάνει μεταρρυθμίσεις. Όταν, όμως, πήγαν οι συνταξιούχοι στο μηχάνημα και έβαλαν την κάρτα και πήραν την απόδειξη του ΑΤΜ και είδαν τη μείωση των συντάξεών τους στην πράξη, μας είπατε ότι οι συντάξεις «αναπλαισιώθηκαν». Αυτό τον όρο χρησιμοποιήσατε. Και βέβαια, τώρα θα δούμε τις αλλαγές που θα φέρετε στο εργασιακό περιβάλλον. Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε ότι οι διαβεβαιώσεις του κ. Κατρούγκαλου μόνο ανησυχία δημιουργούν στον ελληνικό λαό.     

Αυτός είναι, λοιπόν, ο λογαριασμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτόν καλούνται να τον πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες. Γιατί οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων δεν πλήττουν τους πλούσιους, πλήττουν τους κοινωνικά ασθενέστερους.

Διαβάζω σήμερα, κύριε Υπουργέ, ότι θα καταργηθεί –λέει- και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε αυτούς που εισπράττουν από τόκους- ακούστε- 300 ευρώ ετησίως!                    

Αν, λοιπόν, έχεις 300 ευρώ ετησίως από τόκους, είσαι πλέον πλούσιος –εμφανέστατα, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει διαφωνία σ’ αυτό- και κατά συνέπεια δεν δικαιούσαι έκπτωση για τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό φαντάζομαι ότι αφορά τις ανώτατες κοινωνικές τάξεις της χώρας.

Έχω τονίσει, όμως, πολλές φορές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σ’ αυτήν την Αίθουσα ότι η βιώσιμη κοινωνική πολιτική απαιτεί μια βιώσιμη οικονομία, αλλά εσείς δεν είστε σε θέση να προσελκύσετε σε αυτή τη χώρα νέες επενδύσεις. Δεν είστε σε θέση να δημιουργήσετε τον επενδυτικό στόχο που χρειάζεται, για να καταπολεμήσουμε την ανεργία. Απλώς, τους τελευταίους δεκαέξι μήνες –είναι θετικό αυτό, να το πω- υλοποιείτε το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Κυβέρνησης Σαμαρά. Ονομαστικά: TAP, Ελληνικό, Αστέρας, ΟΛΠ, περιφερειακά αεροδρόμια. Αλλά κανένα καινούργιο έργο δεν δημιουργείται, για να εκτελεστεί το 2018, το 2019, το 2020, για να στηρίξει αυτό που όλοι θέλουμε, την επιστροφή στην ανάπτυξη.

 Για τον αναπτυξιακό νόμο, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Μηδέν νέες επενδύσεις το 2015, μηδέν νέες επενδύσεις το 2016 και από το 2017 και μετά βλέπουμε.

Περιμένω και μια απάντηση σε μια ερώτηση που έχω κάνει, για να δούμε γιατί υπάρχει μια μεγάλη επιβράδυνση στον έλεγχο παλιών επενδύσεων, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι επίκαιρη η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, γιατί όλα δείχνουν –και έτσι αναφέρεται σε πολλά δημοσιεύματα- ότι ξεκινά ένα μπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασμών και από τις ελληνικές τράπεζες και από το δημόσιο. Και η απάθεια που επέδειξε εδώ και ενάμιση χρόνο η Κυβέρνησή σας στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, είναι παροιμιώδης και αυτή η απάθεια οδήγησε στην αύξησή τους, αφού ούτε το νόμο Δένδια καταφέρατε να εφαρμόσετε, ούτε βέβαια τον τροποποιήσατε. Και λέτε διαρκώς από τον Ιανουάριο του 2015 και είπε και σήμερα η κυρία Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα έρθουν νέες διατάξεις, θα φτιάξουμε τον Κώδικα της Τράπεζας της Ελλάδος», ενώ τα «κόκκινα» δάνεια πλέον αποτελούν βραχνά, όχι μόνο, κύριοι συνάδελφοι του ΚΚΕ, για τις λαϊκές οικογένειες, αλλά για όλες πλέον τις ελληνικές οικογένειες.

Τελικά, κάτω από το πλαίσιο της περήφανης διαπραγμάτευσης, που όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματά της και κάτω από την πίεση των δανειστών, φέρατε τη ρύθμιση για την πώληση όλων των δανείων, όλων των «κόκκινων» δανείων στα ξένα funds. Και μη μου πείτε ότι έχετε πάρει μέχρι το 2018 μια παράταση για την πρώτη κατοικία, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι τα fundsμέχρι να είναι έτοιμα να τα αγοράσουν και να τα πουλήσουν, θέλουν κι αυτοί ένα, δυο χρόνια  να οργανωθούν.

Αυτά, λοιπόν, που κατηγορούσατε προεκλογικά ότι  θα τα κάνουμε εμείς, εμείς δεν τα κάναμε ποτέ. Δεν τα πιστεύαμε, δεν θέλαμε να τα κάνουμε ποτέ. Τελικά, τα έκανε η δική σας Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αυτά είπα στην Επιτροπή τη Δευτέρα και η Κυβέρνηση αντί να απαντήσει για τα δικά της πεπραγμένα, έκανε την εύκολη λύση, επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Υπουργός Οικονομίας προσπάθησε ανεπιτυχώς να απαντήσει στη δίκαιη δική μας κριτική, αλλά, κύριε Υπουργέ, έχετε δυο βασικά λάθη στη ρητορική σας.

 Πρώτον, συγχέετε εσκεμμένα περιόδους διακυβέρνησης, συνδυάζοντας αδίκως την περίοδο μετά το 2012, την περίοδο Αντώνη Σαμαρά με τα πρώτα χρόνια του μνημονίου, όπου ακολουθήθηκε ένα διαφορετικό δείγμα οικονομικής πολιτικής στο οποίο εμείς διαφωνήσαμε. Θέλετε να σας πω κάτι, κύριε Υπουργέ; Είναι ακριβώς το μείγμα που επιλέγετε εσείς. Το πρώτο και το τρίτο μνημόνιο έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Κατά 2/3 στηρίζονται στην αύξηση των φόρων που οδηγεί σε ύφεση και σε φαύλο κύκλο. Και δεύτερον, αγνοείτε μια πολύ βασική αρχή και έτσι πρέπει να κρίνεται η κάθε κυβέρνηση με το τι παρέλαβε και με το τι παρέδωσε. Έτσι θα κριθούμε εμείς, έτσι θα κριθείτε κι εσείς.

Εμείς, λοιπόν, παραλάβαμε μια χώρα το 2012 με διπλό έλλειμμα. Παραδώσαμε διπλό πλεόνασμα και το 2013 και το 2014. Και το πρωτογενές πλεόνασμα της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ήταν θεωρητικό, δεν ήταν στα χαρτιά του Υπουργείου Οικονομικών, μετουσιώθηκε σε κοινωνικό μέρισμα που πήγε στις λαϊκές οικογένειες. Αν κάνετε κριτική ότι δεν ήταν αρκετό, θα συμφωνήσω. Τίποτα δεν είναι αρκετό σε αυτήν την κρίση. Αλλά επετεύχθη το πλεόνασμα και μετουσιώθηκε.

Πάμε στην ύφεση. Εμείς παραλάβαμε μια χώρα με ύφεση το 2012, 7,3%. Παραδώσαμε το 2014 μια χώρα με ανάπτυξη, 0,7%. Μια στροφή οκτώ μονάδων του ΑΕΠ. Αυτό παραλάβαμε, αυτό παραδώσαμε. Εσείς, αντί να μιλάτε διαρκώς για τη Νέα Δημοκρατία, μιλήστε για το δικό σας έργο. Παραλάβατε μια χώρα με ανάπτυξη στο 0,7%. Για να δούμε τι έγινε από κει και πέρα.

Επίσης, είπατε, ότι για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις δεν φταίει η σημερινή οικονομική κρίση, φταίει το 2010 και το 2012. Μήπως, λοιπόν, να δώσουμε και συγχαρητήρια στον κ. Βαρουφάκη; Να τον καλέσουμε εδώ, να του δώσουμε και ένα παράσημο για την πολύ καλή διαπραγμάτευση που έκανε και για τα «κανόνια» που σκάνε τώρα εξαιτίας της δικής σας ανερμάτιστης πολιτικής!

Η αλήθεια είναι ότι όσο και να ασκηθούμε, δεν θα σας φτάσουμε ποτέ, γιατί τόσα πολλά ψέματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα πιστεύω ότι δεν έχει πει κανένα άλλο κόμμα στην Ελλάδα -ούτε στην Ευρώπη- τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Πάμε τώρα να δούμε τη δική σας μηδενική ύφεση, στην οποία αναφερθήκατε. Η διεθνής συγκυρία το 2015 ήταν θετική, ήταν ευνοϊκή για την οικονομία της χώρας. Μόνο από την πτώση της τιμής του πετρελαίου από τα 60 δολάρια το βαρέλι στα 30 δολάρια, η Ελλάδα εξοικονόμησε 4 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 2% με 2,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, λόγω και εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, είχαμε αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 8%, που πρέπει να δώσει 2,5 με 3 δισεκατομμύρια και 1,5% στο ΑΕΠ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την μελέτη του ΚΕΠΕ -Μάιος του 2014- η χώρα από το 2012 παρήγαγε νέες επενδύσεις ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή τη μελέτη αξίζει να τη διαβάσετε, γιατί λέει με ονοματεπώνυμο τις επενδύσεις. Δεν είναι μακροοικονομική μελέτη. Είναι καταγραφή συγκεκριμένων επενδύσεων. Είναι μελέτη του ΚΕΠΕ του Μαΐου του 2014. Αυτές οι επενδύσεις θα επηρέαζαν και το 2015.

Όλοι, λοιπόν, περίμεναν -καθώς και όλοι οι διεθνείς αναλυτές- ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015 περίπου 3%. Και τι καταφέραμε με τα capitalcontrols; Συρρίκνωση κατά 0,3%. Πέσατε, λοιπόν, 3,3% κάτω από εκεί που θα έπρεπε να ήταν  η ελληνική οικονομία το 2015. Αυτό δεν το λες μηδενική ύφεση. Το λες μάλλον μηδενική επαφή με την πραγματικότητα.

Και όσο για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, κύριε Υπουργέ, θυμάμαι ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, είχατε κάνει σημαία την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Λέγατε για δεκάδες δισεκατομμύρια. Εντυπωσιακά πράγματα! Και τελικά το 2014 εμείς δώσαμε σε 700 χιλιάδες νοικοκυριά 450 εκατομμύρια και εσείς από τότε που εκλεγήκατε, έχετε δώσει 227 εκατομμύρια. Απλά πράγματα. Μην μας πείτε τι θα κάνετε στο μέλλον. Όταν το κάνετε, να έρθετε εδώ να σας συγχαρούμε.

Επίσης, προχωρήσαμε και στη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο στην αρχή το εγκαταλείψατε, μετά το κατακρίνατε, τώρα το εφαρμόζετε, αλλά με μια μεγάλη καθυστέρηση για τον κόσμο που περνάει άσχημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπε η Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή ότι η Κοινοβουλευτική της Ομάδα συμφωνεί με την ουσία της πρότασης του Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αλλά αν την υιοθετήσει, θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. Και εσείς ο ίδιος, κύριε Υπουργέ, είπατε ότι δεν είναι αριστερή πολιτική να χαρακτηρίζεται ως λαϊκή οικογένεια μια οικογένεια με εισόδημα 40 χιλιάδες ευρώ. Αυτό το θέατρο του παραλόγου θα το  συνεχίζουμε για πολύ καιρό ακόμη; Θα είστε και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ;

Για να τελειώνουμε με τις θεωρίες, για να υπάρξει διατηρήσιμη ανάκαμψη χρειαζόμαστε υψηλότερες επενδύσεις. Δυστυχώς, με την πολιτική που ακολουθείτε, διώχνετε τις επενδύσεις. Με τα capitalcontrolsδημιουργήσατε ένα επιπλέον επενδυτικό χάσμα. Δεν διαφωνεί κανείς ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η σταθερότητά του μπορούν και πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά στην κάλυψη αυτού  του χάσματος. Οι τράπεζες επωμίζονται τώρα αυτή την τεράστια ευθύνη για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που είναι προϋπόθεση για να υλοποιηθεί το έργο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Όμως, πρέπει και εσείς να καταλάβετε ότι η περίοδο της ανεύθυνης και ανέμελης αντιπολίτευσης τελείωσε. Κλείνετε σχεδόν δυο χρόνια και τώρα, τον τελευταίο καιρό, το μόνο με το οποίο ασχολείστε είναι τα εκλογομαγειρέματα, πώς θα μαζέψετε τα κουκιά και πώς θα κάνετε αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση.

Αυτό, που ακούσαμε στην Επιτροπή την Δευτέρα, δεν έχει ξαναειπωθεί. Όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση, φταίγαμε εμείς, τώρα που είστε εσείς Κυβέρνηση, φταίμε πάλι εμείς. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν γελοίο.

Και κάτι τελευταίο, κύριε Υπουργέ, για να είμαι εντός χρόνου. Πήγατε πρόσφατα στην Κίνα. Είναι θετικό. Όμως, δεν φέρατε τίποτα καινούργιο. Βαδίσατε πάνω στα χνάρια του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, σε ένα χαλί που είχαμε στρώσει και δεν βρήκατε ούτε μια κουβέντα να πείτε, εκεί στη συνέντευξη Τύπου, στην ανακοίνωση. Τόση μικροψυχία;

Σας ευχαριστώ. 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση