Βουλή

Ομιλία Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από πολλές καθυστερήσεις, σήμερα η Κυβέρνηση έφερε στην Ολομέλεια τη συζήτηση για την ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, για να μάθουμε τι συνέβη πράγματι το 2015.

Ο προλαλήσας συνάδελφος με έπεισε ότι χρειάζεται μια τέτοια Επιτροπή. Γιατί, όταν ο ίδιος λέει ότι υπήρχαν πολλοί εκτός Ελλάδος οι οποίοι ήθελαν την έξοδο της χώρας, κάτι το οποίο επανειλημμένα είχαμε πει από το 2012 και όταν ακούμε ότι υπήρχαν άνθρωποι στην Ελλάδα που πίστευαν στην ίδια στρατηγική, είμαι σίγουρος, κύριε συνάδελφε, ότι και εσείς θέλετε να ακούσετε την αλήθεια, γιατί ήδη κάποιοι σ’ αυτή την Αίθουσα έχουν μιλήσει για αυταπάτες και νομίζω ότι χρειαζόμαστε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Η Νέα Δημοκρατία στήριξε αντίστοιχες προσπάθειες σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών για θέματα ήσσονος σημασίας με το ζητούμενο της σημερινής συζήτησης και περιμέναμε από την Κυβέρνηση να ακολουθήσει την ίδια στάση. Όλοι πρέπει να επιδιώκουμε την αλήθεια. Ο ελληνικός λαός, που έκανε πολύ μεγάλες θυσίες για να φτάσουμε το 2014 εκεί που ήμασταν, για να σταθεί τότε ξανά όρθια η ελληνική οικονομία, έχει ανάγκη να μάθει γιατί επιστρέψαμε στην ύφεση, γιατί πήραμε τόσα νέα μέτρα, γιατί υπάρχει σήμερα τόση ανασφάλεια σε κάθε νοικοκυριό.

Τρία σχόλια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τον Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, στην ομιλία του επέδειξε μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική αλαζονεία, αρνούμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση το δικαίωμα να ρωτήσει αυτά που σήμερα ρωτά όλη η Ελλάδα: Γιατί γκρεμίστηκαν οι προσπάθειές μας; Ποιος έπαιξε στα ζάρια την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας; Ποιος ευθύνεται για το κλείσιμο των τραπεζών; Ποιος ευθύνεται για τη μεγάλη χασούρα των μετοχών που είχε το ελληνικό δημόσιο; Ποιος ευθύνεται για τις συνθήκες ασφυξίας που βιώνουμε σήμερα στην ελληνική οικονομία και τα λουκέτα που πολλαπλασιάζονται; Ποιος ευθύνεται για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών; Ποιος ευθύνεται για το τρίτο και πιο επαχθές μνημόνιο;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταφέρατε κάτι μοναδικό στην ιστορία, να χαμηλώσετε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, πολλαπλασιάζοντας τους φόρους που επιβάλατε. Χαμηλότεροι στόχοι, περισσότερα μέτρα. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην παγκόσμια οικονομική θεωρία! Και σε όσους από εσάς είπατε ότι καταφέρατε να έχουμε πλέον πολύ χαμηλούς στόχους, σας θυμίζω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 πρέπει να επανέλθει στο 3,5%.

Επίσης, ο Εισηγητής είπε ότι για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός ψήφισε το 2015 γνωρίζοντας το νέο πρόγραμμα. Δεν είναι αλήθεια. Αφενός στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και πάλι μιλάγατε για το δήθεν παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο δεν ήρθε ποτέ, αλλά ήρθε ο «κόφτης» και αφετέρου σας θυμίζω ότι και στις εκλογές του 2012 είχε ήδη υπογραφεί το δεύτερο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας και η Κυβέρνηση Σαμαρά εξελέγη έχοντας στηρίξει το δεύτερο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας.

Τρίτον, είπατε -και το είπαν και άλλοι συνάδελφοι- ότι στην Εξεταστική Επιτροπή που ήδη λειτουργεί για τα κόμματα και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας θα αποκαλυφθεί η διαφθορά των κομμάτων και των ΜΜΕ. Ενδιαφέρον σχόλιο. Είμαστε ακόμα στη φάση εξέτασης των μαρτύρων. Μήπως η πλειοψηφία έχει βγάλει ήδη πόρισμα; Αν έχει βγάλει ήδη πόρισμα, τουλάχιστον να το ξέρουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μην πηγαίνουμε τόσες ώρες στην Επιτροπή.

Πρόσφατα, οι εκτιμήσεις του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ανέβασαν το κόστος της δήθεν ηρωικής διαπραγμάτευσης από τα 86 μέχρι τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό, γιατί σκουπίστηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, διογκώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Προστέθηκαν νέα δημοσιονομικά μέτρα, επιβαρύνθηκε η βιωσιμότητα του χρέους. Επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί περιορισμοί στο κάθε νοικοκυριό μετά από εκροές 45 δισεκατομμυρίων ευρώ. Χρειάστηκε τελικά μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Χάθηκε έντονα δυνητικός πλούτος της χώρας. Είχαμε αρχίσει να έχουμε μια πορεία στις επενδύσεις και αυτό το θυμίζω σε κάθε ομιλία μου. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, τον Μάιο του 2014 η Ελλάδα προσέλκυσε  μέσα σε μια διετία 37 δισεκατομμύρια ευρώ νέες επενδύσεις.

Και σας ρωτώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχατε πει ότι μετά την αξιολόγηση θα απογειωθούμε, οι επενδύσεις θα ρέουν. Πείτε μου νέες επενδύσεις που αυτή η Κυβέρνηση έχει φέρει στη χώρα. Μη μου πείτε αυτές που ολοκληρώνετε από την προηγούμενη κυβέρνηση πχ. TAP, π.χ. ΕΛΛΗΝΙΚΟ, π.χ. ΟΛΠ, π.χ. Περιφερειακά Αεροδρόμια. Πείτε μου καινούριες επενδύσεις που έρχονται σε αυτήν τη χώρα. Τελικά η περήφανη διαπραγμάτευση το μόνο που ουσιαστικά κατάφερε είναι αντί η τρόικα να λέγεται τρόικα να λέγεται θεσμός και αντί να βρισκόμαστε στη Νίκης στο Υπουργείο, που είναι το αξιοπρεπές πράγμα να κάνει μια σοβαρή δημοκρατία, τρέχανε οι Υπουργοί στα ξενοδοχεία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο λαός θέλει να μάθει γιατί φτάσαμε εδώ και θέλω να πιστεύω ότι και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχετε μια τόσο έντονη άποψη ότι θα ψηφίσετε αυτή την Εξεταστική Επιτροπή. Σας θυμίζω αυτό που είπαν όλοι οι προλαλήσαντες συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως το κυβερνών κόμμα θα έχει την πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή. Δεν θέλετε εσείς να μάθετε αν τελικά υπήρχε plan b ή plan x ή plan δραχμής και πώς αυτό έδενε, αν θέλετε, με σχέδια που μπορεί να υπήρχαν στο εξωτερικό; Δεν θέλετε να μάθετε γιατί μειώνονται οι συντάξεις και οι επικουρικές; Δεν θέλετε να μάθετε γιατί περικόπτονται τα εφάπαξ, οι αναπηρικές και οι συντάξεις χηρείας; Γιατί καταργείται το ΕΚΑΣ; Και κυρίως, δεν θέλετε να μάθετε γιατί αναγκάστηκε αυτή η χώρα να παραδώσει τον δημόσιο έλεγχο των οικονομικών; Όταν πλέον δεν θα είναι η Βουλή αυτή που θα νομοθετεί δημοσιονομικά μέτρα, αλλά με προεδρικό διάταγμα οι θεσμοί, αυτό είναι μεγάλη αλλαγή για ένα δημοκρατικό κράτος. Δεν θέλετε να μάθετε γιατί έγινε αυτό; Δεν θέλετε να μάθετε γιατί πουλάμε όλα τα «κόκκινα» και μη «κόκκινα» δάνεια σε ξένα funds, χωρίς καμία εξαίρεση, γιατί η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας λήγει σε δυο χρόνια; Δεν θέλετε να μάθετε γιατί αφελληνίζεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, γιατί παραδώσαμε τον έλεγχο;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρόσφατα σε μια αποστροφή του λόγου του ο Πρωθυπουργός είπε ότι πλέον δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τον κ. Βαρουφάκη. Το θέμα, όμως, δεν είναι ποιος παρακολουθεί ποιον μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ή στον πρώην ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να σας παρακολουθήσει άλλο. Γιατί, όπως είπε ο Αβραάμ Λίνκολν, “μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις όλους για πάντα”.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση