Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για θέματα προστασίας και κατοχύρωσης Γεωγραφικών Ενδείξεων σε συμφωνίες με τρίτες χώρες

Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αποστόλου με θέμα "Προστασία και κατοχύρωση των Γεωγραφικών Ενδείξεων στις συμφωνίες με τρίτες χώρες".

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μάλλον νιώθει πάρα πολύ άτυχη. Επί των ημερών σας έγιναν οι αγροτικές ανακτήσεις, χάθηκε η αναγκαστικότητα των συνεταιρισμών μετά από 80 χρόνια και ψηφίσατε μια κακή συμφωνία για τη φέτα με τη νότια Αφρική.

Κύριε Υπουργέ, φαντάζομαι ότι έχετε καταλάβει πώς λειτουργούν τα πράγματα στην Ε.Ε. μετά από ενάμιση χρόνο. Τα δεδομένα είναι τα εξής και θα καταθέσω και τα σχετικά χαρτιά της Ε.Ε.. Τα κράτη - μέλη παρεμβαίνουν στις εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες, βάσει της συνθήκης της Λισαβόνας διαπραγματεύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δύο στάδια: Στο στάδιο των αρχικών οδηγιών και στο στάδιο της επικύρωσης ή απόρριψης της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επί των ημερών μας ξεκίνησε μια συμφωνία, ξεκίνησε η συμφωνία T.T.I.P. με την Αμερική και καταθέτω ως επισυναπτόμενο σημερινό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβεβαιώνει ότι τα ευρωπαϊκά Π.Ο.Π. είναι στην παρούσα διαπραγμάτευση με ρήτρα πλήρους προστασίας, χωρίς καμία έκπτωση.

Η συμφωνία με τον Καναδά, ούτε ξεκίνησε, ούτε ολοκληρώθηκε επί των ημερών μας. Θα έρθει για ψηφοφορία σύντομα και καταθέτω σχετικό έγγραφο της Ε.Ε. που επιβεβαιώνει ότι θα έρθει τους επόμενους μήνες για ψήφιση. Η προσωρινή συμφωνία που είχε επιτευχθεί με παρέμβαση του κ. Σαμαρά, είναι αυτή που ήταν. Κύριε Υπουργέ, είστε ικανοποιημένος από τη συμφωνία με τον Καναδά; Ναι ή όχι; Εάν μου πείτε ότι είστε ικανοποιημένος, φαντάζομαι ότι θα την υπογράψετε. Εάν μου πείτε ότι δεν είστε ικανοποιημένος, θέλω να μου πείτε τι θα κάνετε στο Συμβούλιο Υπουργών, γιατί, τώρα έρχεται η συμφωνία. Θα την ψηφίσετε ή όχι; Έχετε καταφέρει στους 18 μήνες υπουργίας σας κάποια βελτίωση;

Όσον αφορά τη νότια Αφρική, την 1η Ιουνίου του 2016 το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε την ψήφιση της συμφωνίας με τη νότια Αφρική, επί των ημερών σας. Εσείς, την ψηφίσατε. Εγώ, δεν έχω ψηφίσει ποτέ τη νότια Αφρική ούτε τον Καναδά. Είναι μια καλή συμφωνία; Θέλω να σας πω ότι στην συμφωνία με τον Καναδά η φέτα μπήκε σ' ένα γκρουπ αρκετών τυριών από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, αναγνωρίστηκε επί της αρχής το εθνικό Π.Ο.Π., υποχρεώθηκε ο Καναδάς να αλλάξει οτιδήποτε στη συσκευασία μπορούσε να επηρεάσει τον καταναλωτή να νομίζει ότι είναι ελληνική φέτα και απαγόρευσε σε νέους παραγωγούς τη χρήση του ονόματος φέτα που αναγνωρίστηκε ως Π.Ο.Π.. Όμως, δεν έγινε μόνο για την Ελλάδα, έγινε και για γαλλικά τυριά και για ιταλικά τυριά. Απ' ό,τι φαίνεται, στη νότια Αφρική μόνο εμείς, την πατήσαμε. Μάλιστα, ανέλαβε το ίδιο το Υπουργείο Εμπορίου του Καναδά την αυτεπάγγελτη εφαρμογή υπέρ της Ελλάδος της συμφωνίας για την φέτα. Έχουμε κάτι αντίστοιχο προστασίας στη νότιο Αφρική;

Τρίτον, στο θέμα του Καναδά, επειδή στο αγγλοσαξονικό δίκαιο δεν υπάρχουν τα Π.Ο.Π. και αυτές οι χώρες δέχονται μόνο τα ονόματα που είναι πατέντα, ήταν μεγάλη στρατηγική επιτυχία της Ευρώπης να πείσει τον Καναδά να δεχθεί την έννοια των Π.Ο.Π. και αυτό μετά μετουσιώθηκε στην πολύ καλή θέση που αφήσαμε στη δική σας κυβέρνηση στη συμφωνία T.T.I.P.. Επομένως, στον Καναδά υπήρχε μια στρατηγική σημασία. Στη νότιο Αφρική υπάρχει κάποια στρατηγική σημασία για την υποχώρηση της Ελλάδος; Διότι, μπορεί και να υπάρχει. Μπορεί να πετύχαμε κάτι μεγαλύτερο και στη διαπραγμάτευση να δώσουμε κάτι που εσείς, δύναται ότι ήταν έλασσον. Εάν υπάρχει κάτι τέτοιο, να μας το πείτε. Πάντως, στην Ελληνική Προεδρία το θέμα των Π.Ο.Π. ήταν βασική προτεραιότητα, αποτέλεσε τη βασική προτεραιότητα της Ελλάδος στην ένατη διυπουργική σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είμασταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλε το θέμα των Π.Ο.Π., επιβάλλαμε τις μικτές συμφωνίες και η απόλυτη προστασία των Π.Ο.Π. ήταν προτεραιότητα της Ελλάδος.

Κύριε Υπουργέ, παραλάβατε κάτι τον Ιανουάριο του 2015 και έχουμε Ιούνιο του 2016. Η΄ σας άρεσαν αυτά που παραλάβατε ή δεν σας αρέσαν. Εάν δεν σας άρεσαν, τι πετύχατε καλύτερο από αυτά που πετύχαμε εμείς; Ευχαριστώ.

Ο κ. Υπουργός επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερα στην τοποθέτησή μου. Επί των ημερών μας δεν υπογράφτηκε καμία συμφωνία ... Ο κ. Υπουργός μπερδεύει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται ανεξάρτητα από τα κράτη - μέλη, φέρνει, όμως, τις συμφωνίες στα κράτη - μέλη. Ο Καναδάς δεν ήρθε για ψήφιση επί των ημερών μας, η Νότια Αφρική ήρθε επί των ημερών σας. Εσείς ψηφίσατε τη συμφωνία για τη Νότια Αφρική, που είναι πολύ χειρότερη από του Καναδά. Για τον Καναδά δεν έχει πετύχει καμία βελτίωση η Κυβέρνηση, ενώ σύντομα θα την υπογράψει.

Επί των ημερών μας, η Ελλάδα, ως κράτος - μέλος, στο Συμβούλιο Υπουργών δεν υπέγραψε καμία συμφωνία, ούτε τον Καναδά ούτε τη Νότια Αφρική, εσείς υπογράψατε τη Νότια Αφρική και τώρα θα υπογράψετε και τον Καναδά... και με το τρίτο μνημόνιο απελευθερώσατε το γάλα ... και με νόμο του προηγούμενου μήνα καταργήσατε την αναγκαστικότητα ... και προχθές με νόμο σας παίρνουν τις ανακτήσεις ... εμείς φταίμε για όλα αυτά; Κ. Υπουργέ, είστε πολύ άτυχος!

...

Καταλαβαίνω, κ. Υπουργέ ότι δε μπορείτε να τα καταλάβετε, το σέβομαι ...

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση