Τα νέα μου

Βασική μας προτεραιότητα η ένταξη όσων πραγματικά το δικαιούνται

Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών

Σημεία Συνέντευξης 

Ο διαχωρισμός προσφύγων από παρανόμως εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες αποτελεί σταθερά την βάση της πολιτικής μας από την αρχή της κρίσης. Κατά συνέπεια, μετά την εφαρμογή πολιτικών μείωσης ροών και ταχείας έκδοσης αποφάσεων ασύλου, η ένταξη των προσφύγων αποτελεί βασική προτεραιότητα της Εθνικής Στρατηγικής. Θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα στους πρόσφυγες να γίνουν ενεργά μέλη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουμε προχωρήσει σε τολμηρές παρεμβάσεις, τόσο στο προ-ενταξιακό στάδιο, όσο και στην αυτή καθαυτή διαδικασία της ενσωμάτωσης. Η ταυτόχρονη λήψη ΑΦΜ, Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ), καθώς και τραπεζικού λογαριασμού θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην εξοικείωση των αιτούντων άσυλο με τις κρατικές υπηρεσίες και θα τους επιτρέψει να αναζητήσει εργασία και μια νέα ζωή με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε συστηματικά πάνω στην βελτίωση του προγράμματος “Helios”. Σχεδιάζουμε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα, με στόχο τη χαρτογράφηση δεξιοτήτων, πρακτική άσκηση και  επαγγελματική συμβουλευτική και κατάρτιση για χιλιάδες δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

Εφαρμόζουμε τις πλέον βέλτιστες πρακτικές, ώστε η ένταξη να μη παραμείνει άπιαστο όνειρο για όσους πραγματικά το δικαιούνται. Η ουσιαστική ένταξη, ωστόσο, προϋποθέτει και προκύπτει μέσα από την παράλληλη ωρίμανση συνθηκών εκατέρωθέν. Γι’ αυτό προχωράμε σε δράσεις ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και αναγνωρίζουμε την ανάγκη εκπαίδευσης των προσφύγων για να προσαρμοστούν στον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, στις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα μας.

Εφαρμόζουμε μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Η έξοδος από δομές και διαμερίσματα γίνεται με τρόπο οργανωμένο, που διασφαλίζει ότι οι διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας καταλαμβάνονται από τους πραγματικούς δικαιούχους: τους αιτούντες άσυλο. Οτιδήποτε άλλο θα εναντιωνόταν όχι μόνο στην εθνική νομοθεσία, αλλά και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε μια «επιδοματική λογική» ισόβιων προνομίων, μια λογική η οποία, αφενός λειτουργούσε θελκτικά για νέες ροές και αφετέρου εμπόδισε ουσιαστικά την ένταξη και την ενσωμάτωση των προσφύγων.

Κινηθήκαμε γρήγορα όταν προέκυψαν προβλήματα, όπως στην Πλατεία Βικτωρίας μεταφέροντας σε προσωρινά καταλύματα όσους βρέθηκαν άστεγοι. επίσης, υλοποιούμε, από κοινού με τον Δ.Ο.Μ, ένα πιλοτικό πρόγραμμα προσωρινής διαμονής για 2 μήνες συνολικά των αναγνωρισμένων προσφύγων που φεύγουν από τα νησιά, ώστε να έχουν χρόνο να ενταχθούν ομαλά στο HELIOS.

Η αποτελεσματική φύλαξη των εθνικών συνόρων έχει καταφέρει καίριο οικονομικό πλήγμα στα δίκτυα λαθροδιακίνησης, αλλά και στην πολιτική της γείτονος χώρας που προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό για την επίτευξη γεωπολιτικών της στόχων και τελικά απέτυχε. Δημοσιεύματα που έχουν ως πηγή τους λ.χ. την τουρκική ακτοφυλακή,  και προφανώς δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αντικειμενικά και αξιόπιστα. 

Θέλω να το ξεκαθαρίσω, κ. Αγγελίδη. Η χώρα μας δεν κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών. Αντιθέτως, φυλάσσει τα σύνορα της με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αξίες και στους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα. Το Λιμενικό Σώμα, με τις καίριες επεμβάσεις του, έχει διασώσει χιλιάδες ζωές. Είμαστε περήφανοι για τη δράση του. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και οι απόπειρες υπονόμευσης αυτής της συνταγματικής της υποχρέωσης θα πέσουν στο κενό. Είμαι βέβαιος ότι η ενεργός εμπλοκή της αρμόδιας Επιτρόπου της Ε.Ε., κ. Johansson, στο θέμα, θα  δώσει οριστικό τέλος στην ανυπόστατη προπαγάνδα περί επαναπροωθήσεων που μόνο στόχο έχει να πλήξει τη χώρα μας.  Νιώθω, ακούγοντας την Αντιπολίτευση στη Βουλή, ότι κάποιοι αναπολούν την εποχή των χιλιάδων καθημερινών αφίξεων.

Σήμερα η διαδικασία ασύλου, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, δεν λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες ως προς τον αιτούντα στην χώρα διέλευσης. Αυτό πλέον το εξετάζουμε με σκοπό να αλλάξει. ‘Ώστε για τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται από άτομα, τα οποία δεν διατρέχαν κίνδυνο σε χώρες διέλευσης, να τίθεται θέμα απαράδεκτου. Πάντα σε πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. 

Πράγματι μειώσαμε δραστικά το κόστος για τις θέσεις φιλοξενίας. Ως αποτέλεσμα πολλές οργανώσεις ήθελαν να αποχωρήσουν, όταν δημοσιεύθηκε η πρόσκληση. Για να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη ομαλής συνέχισης του προγράμματος ανοίξαμε την διαδικασία σε νέους φορείς. Φυσικά, με προϋποθέσεις για την ποιότητα των κατοικιών και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών. Και φυσικά οι αρμόδιες αρχές θα παρακολουθούν την πρόοδο του προγράμματος και το επίπεδο υλοποίησης.

Γνωρίζω ότι οι κακόπιστοι όποιο δρόμο και να ακολουθήσουμε για να επιλύσουμε το πρόβλημα, θα είχαν κάτι αρνητικό να πουν. Κάποιοι θέλανε να κρατήσουμε τις πολύ υψηλές τιμές, και βρήκαν φωνές να το υποστηρίξουν. Όμως, εμείς καταφέραμε και 22 χιλιάδες θέσεις να βρούμε, από 16 Φορείς και να μειώσουμε το κόστος ανά θέση έως και 30% μεσοσταθμικά. Εκτιμώ ότι οι καλόπιστοι, αντιλαμβάνονται ότι “ανοίγοντας” την διαδικασία και μειώσαμε τις τιμές, και βρήκαμε επαρκείς ποιοτικές θέσεις, και έτσι ενισχύσαμε τη διαφάνεια. 

Η καταδίκη της ναζιστικής ιδεολογίας αλλά και των εκφραστών της στο ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι αναμφισβήτητη και καθολική. Δεν πρέπει όμως να οδηγήσει σε ένα “κυνήγι μαγισσών”. Οι διοικητές των δομών φιλοξενίας προέκυψαν μέσα από μια ανοικτή και διαφανή διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία οι ιδέες του καθενός δεν ήταν ανάμεσα στα κριτήρια. Άρα δεν ήταν και γνωστές. Ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής, η αντιπολίτευση αποφάσισε να προσθέσει ως προαπαιτούμενο την επίδειξη πιστοποιητικών ιδεολογικών φρονημάτων. Πέραν του ότι αυτή η λογική αντιβαίνει τις πρακτικές χρηστής διακυβέρνησης, αλλά και τον ρόλο του νομοθέτη, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή από εμάς, καθώς έχει ως μοναδικό στόχο να διχάσει τους Έλληνες πολίτες. 

Σας υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν αυτή που οδήγησε στη Δικαιοσύνη την Χρυσή Αυγή και επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, με απόφαση της δικαιοσύνης, οδηγήθηκαν στη φυλακή, σηματοδοτώντας το τέλος του νεοναζιστικού μορφώματος. Άλλοι καθύβριζαν και απειλούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ψήφιζαν μαζί με τη Χρυσή Αυγή μέσα στη Βουλή και χαρακτήριζαν ευπρόσδεκτες τις ψήφους των βουλευτών της, αλλά όταν ανέλαβαν τα ηνία της χώρας δεν ήταν σε θέση, επί τέσσερα χρόνια, να βρουν αίθουσα για τη συνέχιση της δίκης. Η μάχη για την προστασία και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας δεν κερδίζεται με συνθήματα. Κερδίζεται με πράξεις.

 

Συνέντευξη στην Εφημερίδα τ... by Notis Mitarachi

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση