Τα νέα μου

Με την πρόταση μομφής δείχνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε ακραίες συμπεριφορές

O βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Ν. Μηταράκης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και το Δημοσιογράφο Απόστολο Χονδρόπουλο σχολίασε όλα όσα έχουν απασχολήσει τελευταία την επικαιρότητα.

  1. Κύριε Μηταράκη, τι σηματοδοτεί η πρόταση μομφής κατά  του Π. Πολάκη, πώς σχολιάζετε την προαναγγελία του κ. Τσίπρα ότι θα την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και τι περιμένετε από την συζήτηση στη Βουλή;

Με την πρόταση μομφής, δείχνουμε ότι δε μπορεί να υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε ακραίες συμπεριφορές. Ο κ. Πολάκης έχει στοχοποιήσει θεσμικούς παράγοντες, επιστήμονες, δημοσιογράφους. Αδιαφορεί για την τήρηση των νόμων: θυμίζω τον αντικαπνιστικό νόμο, αλλά και τη δήλωση περί διπλών βιβλίων. Έχει φτάσει μέχρι το σημείο να κάνει αντιδημοκρατικές δηλώσεις για την ανάγκη φυλάκισης αντιπάλων ώστε να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Η επίθεσή του στον κ. Κυμπουρόπουλο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. 

Και καθώς ο κ. Τσίπρας, αντιλαμβάνεται ότι η πρόταση μομφής κατά του Υπουργού του θα υπερψηφιζόταν και από δικούς του βουλευτές, αποσταθεροποιώντας την κυβέρνησή του, αποφεύγει την κρίσιμη ψηφοφορία γενικεύοντας τη συζήτηση.  Το μόνο που έχει ήδη καταφέρει είναι να ταυτιστεί απόλυτα με τον κ. Πολάκη και τις συμπεριφορές του.  

  1. Η τροπολογία που θα καταθέσετε για το αφορολόγητο  σηματοδοτεί ότι σε κάθε περίπτωση μόλις η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα ακυρώσει την συμφωνηθείσα μείωση;

Η μείωση των φορολογικών βαρών είναι στον πυρήνα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Και όχι μόνο σε σχέση με το αφορολόγητο. Αυτό έχουμε πει ότι δεν πρέπει να μειωθεί περαιτέρω, καθώς ήδη τα νοικοκυριά έχουν επιβαρυνθεί πολλαπλώς. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Έχουμε μιλήσει επιπλέον, για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ στην εστίαση, και των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι η σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων θα ξεκινήσει άμεσα. 

Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξε να εξουθενώσει τη μεσαία τάξη, αλλά να επιβαρύνει ακόμα και τους πιο αδύναμους.

  1. Η περικοπή στις συντάξεις ήδη ακυρώθηκε, συζητείται το ίδιο για την μείωση στο αφορολόγητο, η χώρα άρχισε να βγαίνει στις αγορές, όλα αυτά δεν συνιστούν τελικά ενδείξεις  επιστροφής στη κανονικότητα;

Καταρχάς θυμίζω ότι η προσωπική διαφορά στις συντάξεις ήταν αποκλειστικό δημιούργημα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση είχαμε ταχθεί ενάντια. Μάλιστα, πολύ πριν η κυβέρνηση πάρει πίσω την κατάργησή της, είχαμε καταθέσει σχετικές τροπολογίες που απορρίφθηκαν. Είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι πολίτες και κυρίως οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, ότι οι νέες συντάξεις, αυτές που εκδίδονται τώρα δηλαδή, είναι ήδη σημαντικά περικομμένες.

Ως προς την επιστροφή στην κανονικότητα, απλά έχουμε ξεφύγει από τα χάλια του 2015, που αυτοί μας βάλανε. Όμως είμαστε ακόμα σε καθεστώς αυξημένης επιτροπείας με δημευμένη την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου για έναν αιώνα και δέσμευση για υπέρογκα πλεονάσματα για πολλές δεκαετίες. Μάλιστα ο τελευταίος προϋπολογισμός, του 2019 προβλέπει πλεονάσματα 4% και ανάπτυξη 2%, ενώ θα έπρεπε να προβλέπει ανάπτυξη 4% και πλεονάσματα 2%. Όλα αυτά δε συνιστούν «κανονικότητα», αλλά ένα λάθος μείγμα οικονομικής πολιτικής. Ο απολογισμός της «υπερ-τετραετίας» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι ξεκάθαρα αρνητικός.

  1. Στον πυρήνα του προγράμματος της ΝΔ βρίσκονται η μείωση φόρων και οι επενδύσεις. Γι' αυτά όμως μιλά πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί οι πολίτες  να πιστέψουν πως η ΝΔ θα είναι πιο αποτελεσματική σε αυτές τις πολιτικές; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει ούτε στις επενδύσεις, ούτε στη μείωση των φόρων. Άρχισε να μιλάει γι’ αυτά, όταν είδε ότι έχουν αντίκρισμα στον κόσμο. Απόδειξη ότι τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει προσελκύσει ούτε μια μεγάλη επένδυση, αντίθετα εμποδίστηκαν πολλές που είχαμε εμείς προγραμματίσει.

Το 2012-2015, ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, εργαζόμασταν συστηματικά για την προσέλκυση επενδύσεων. Ο αγωγός TAP, το Ελληνικό, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank ήταν τέσσερα mega deals: επενδύσεις άνω του 1 δις η καθεμιά. Συνολικά 37,6 δις € ήταν οι επενδύσεις που είχαμε δρομολογήσει. Σας καλώ να το αντιπαραβάλλετε με τη «βουτιά» των επενδύσεων κατά 12% το 2018 και το «ψαλίδισμα» του ΠΔΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, είχαμε προχωρήσει σε σημαντικές θεσμικές αλλαγές δημιουργώντας ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον: Golden Visa, ΕΣΧΑΣΕ, την Ενιαία Αδειοδοτική Αρχή, το Enterprise Greece.

Η Νέα Δημοκρατία δε μιλάει μόνο για επενδύσεις. Τις πραγματοποιεί κιόλας.  

  1. Ποιο εκλογικό αποτέλεσμα θα στείλει στις 26 Μαΐου ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής και  θα είναι, κατά την γνώμη σας, πιθανό να δρομολογήσει και πολιτικές εξελίξεις;

Οι εκλογικοί μας στόχοι είναι σαφείς. Μια σημαντική διαφορά στις Ευρωεκολογές υπέρ της ΝΔ και καμία περιφέρεια στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποδείξουν το προφανές: ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την αποδοχή του λαού. Μετά από την 26η Μαΐου, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί ουσιαστικά να λειτουργήσει. Είτε θα πρέπει να προχωρήσει σε γρήγορες εκλογές τον Ιούνιο, είτε θα μας εγκλωβίσει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, υπονομεύοντας για άλλη μια φορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. 

  1. Η τραγωδία στην Καλαμάτα έφερε στο προσκήνιο τη  συζήτηση για επικίνδυνα έθιμα, μεταξύ των οποίων και ο ρουκετοπόλεμος στη Χίο. Πρέπει κατά την γνώμη σας να σταματήσουν τέτοια έθιμα;

Ήδη από το 2016 είχα τονίσει, μέσω τροπολογίας, την ανάγκη να υπάρχει αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για αυτά τα έθιμα: για τον τόπο και τον τρόπο διεξαγωγής, τις προδιαγραφές, τον αρμόδιο εποπτεύοντα φορέα και όλες τις σχετικές λεπτομέρειες. Η τροπολογία είχε γίνει αρχικά αποδεκτή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη συνέχεια απεσύρθη για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους. Και ενώ η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει δική της σχετική ρύθμιση, ουδέποτε το έπραξε. Τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της αδιαφορίας, δυστυχώς τα είδαμε. Είναι δεδομένο ότι κανένα έθιμο δε μπορεί να είναι αποδεκτό όταν θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Γι’ αυτό είναι χρέος της Πολιτείας να φτιάξει το πλαίσιο εκείνο ώστε να πειστεί η κοινωνία ότι τα έθιμα μπορούν να είναι ασφαλή.  

Δείτε εδώ το άρθρο της συνέντευξης στην εφημερίδα:

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση