Απάντηση στις πληροφορίες ότι το γνωστό πόρισμα Καλούδη του 2012 θα βγει από το «συρτάρι» δίνει μιλώντας στα dikaiologitika news και το Δημοσιογράφο, Γιάννη Χρηστάκο, ο εισηγητής της ΝΔ στην αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, Νότης Μηταράκης.
Παράλληλα τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκοψε δραστικά τα ποσοστά χρηματοδότησης των κομμάτων και εκτοξεύτηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Είστε εισηγητής στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Η κυβέρνηση λέει ότι μπορεί να μην εντοπίζονται τώρα ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, ωστόσο δεν τις αποκλείει για το μέλλον στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης του πορίσματος. Η ΝΔ καταγγέλλει τις δανειοδοτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύετε ότι συνάδουν οι θέσεις του κόμματός σας με την άποψη των πολιτών για αυτά που έχουν χαρακτηριστεί θαλασσοδάνεια;
Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα μπορούσε να είναι μια μόνο φράση – και η φράση αυτή ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία: Δεν απεδείχθησαν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Για όλα τα υπόλοιπα η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει. Για τυχόν παραβάσεις του τραπεζικού δικαίου υπάρχουν αρμόδιες ρυθμιστικές και δικαστικές αρχές – και κάποιες υποθέσεις είναι ήδη στον εισαγγελέα. Τα βασικά συμπεράσματα από την πολύμηνη δραστηριότητα της Επιτροπής: Καταρχήν απεδείχθη ότι όλα τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) λάμβαναν χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο! Με μοναδική εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, με συγκρίσιμα πιστωτικά όρια, όρους και προϋποθέσεις. Άρα, οι κρίσεις της πλειοψηφίας στην σελ. 52 του πορίσματος, που λέει ότι μεταξύ άλλων τα κόμματα στηρίχθηκαν σε «αβέβαιες κρατικές επιχορηγήσεις», αφορούν και στον ΣΥΡΙΖΑ! Δεύτερον, ως προς τα ΜΜΕ, δεν προέκυψε οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση για την χορήγηση δανείων προς αυτά, ούτε προνομιακοί όροι. Αντιθέτως, η έκθεση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε με εξυπηρετούμενα δάνεια στα ΜΜΕ είναι από τις χαμηλότερες σε κλαδικό επίπεδο, καταρρίπτοντας την χρήση του όρου θαλασσοδάνεια.
O ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρει και το γνωστό πόρισμα Καλούδη, το οποίο καταγγέλλουν ότι περιέγραφε ποινικές ευθύνες στις τράπεζες αλλά με νόμο της δικής σας κυβέρνησης το 2013 απαλλάχθηκαν των ευθυνών αυτών όσα τραπεζικά στελέχη είχαν υπογράψει.
Η θέση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανακριβής. Η υπόθεση δεν τέθηκε στο αρχείο λόγω τυπικών λόγων ή αμνήστευσης των αδικημάτων, όπως κακώς ισχυρίζεται η πλειοψηφία. Αντιθέτως, τέθηκε στο αρχείο από τον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Δραγάτση, ο οποίος έκρινε, μετά την εξέταση και νέων μαρτύρων, ότι δεν έχουν διαπραχθεί αδικήματα. Πάντως, είναι σημαντικό να τονίσω ότι η εν λόγω πορισματική αναφορά αγνόησε παντελώς την ερμηνεία που έχει υιοθετήσει τόσο η θεωρία, όσο και η νομολογία του Αρείου Πάγου, ως προς το αδίκημα της απιστίας. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι με την συλλογιστική της πορισματικής αναφοράς - ότι δηλαδή μελλοντικά γεγονότα εκτός του ελέγχου των εμπλεκόμενων προσώπων, όπως τα εκλογικά αποτελέσματα, καθιστούν σήμερα μια πράξη παράνομη - το πιθανότερο θα ήταν να είναι σήμερα υπόλογος και ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω ραγδαίας μεταβολής των πολιτικών δεδομένων.
Έχετε καταγγείλει ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής με αποτέλεσμα να αλλάξουν κομμάτια του τελικού κειμένου του πορίσματος, ειδικά στις αναφορές για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Δ. Καμμένος μίλησε για «αόρατο χέρι». Μήπως πρόκειται για εντυπώσεις και όχι για την ουσία που είναι η έρευνα για την νομιμότητα των δανείων;
Η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι μια αθώα υπόθεση. Στόχος της πλειοψηφίας δεν ήταν η αναζήτηση της αλήθειας, αλλά στόχος ήταν ο εκφοβισμός των Τραπεζιτών και της ροής της χρηματοδότησης, προκειμένου να ελεγχθεί σε δεύτερο χρόνο το πολιτειακό, πολιτικό και μιντιακό τοπίο της χώρας. Η παρέμβαση του κ. Δ. Καμμένου επιβεβαιώνει αυτό τον ισχυρισμό.
Επειδή σημασία έχει τελικά να συνάδει η «συμφωνία αλήθειας» που ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική και τα έργα σας, δεν υπάρχουν παρατυπίες και παρανομίες στην δανειοδότηση της ΝΔ που σήμερα χρωστάει πάνω από 100 εκατ. ευρώ;
Η νομιμότητα των δανείων της Νέας Δημοκρατίας δεν κρίνεται από το γεγονός ότι πράγματι σήμερα έχουμε οφειλές. Από την Επιτροπή, προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία δανείστηκε σύννομα. Δανείστηκε σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, σύμφωνα με τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων των τραπεζών και τηρήθηκαν οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τραπέζης της Ελλάδος. Αναγνωρίζουμε ότι λόγω αλλαγής των αντικειμενικών συνθηκών έχει δημιουργεί ζήτημα ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ζήτημα το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Ν. 4304/2014, νόμο να θυμίσω της κυβέρνησης Σαμαρά, προκειμένου να περιοριστεί η κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο νόμος αυτός επέβαλε (α) το δραστικό περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης και (β) την απαγόρευση της εκχώρησης της κρατικής χρηματοδότησης για διάστημα άνω του ενός έτους. Συνολικά, για να καταλάβετε το μέγεθος της μεταβολής, το 2009 η Νέα Δημοκρατία έλαβε ποσό 33 εκατ., ενώ για το 2015 δικαιούται το ποσό των 5 εκατ., δηλαδή μείωση 85% -η οποία δεν οφείλεται στη μείωση της εκλογικής δύναμης! Όταν το χρέος της Νέας Δημοκρατίας το 2012 ήταν 130 εκατ., δηλαδή λιγότερο από 4 φορές την επιδότηση του 2009. Μετά, και χωρίς καμία νέα δανειοδότηση, λόγω της εκτόξευσης των επιτοκίων, η οφειλή έφτασε στα σημερινά επίπεδα. Σήμερα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποπληρωμή του χρέους.