Τα νέα μου

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων

Ο κ. Νότης Μηταράκης, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μίλησε ζωντανά στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 Fm για διάφορα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα.

Μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά πως είναι δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και η Κυβέρνηση συνολικά, θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% για τις συντάξεις παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, ένα μέτρο που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της απασχόλησης αλλά και αύξηση του εισοδήματος για τους εργαζομένους. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του παραπάνω μέτρου, αυτό όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Εργασίας, θα γίνει τμηματικά εντός τετραετίας. Η απόφαση του ΣτΕ θα είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει το χρόνο υλοποίησης και γι’ αυτό την αναμένουμε.

Σχετικά με την έκδοση των συντάξεων που εκκρεμούν, ο κ. Μηταράκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο συνολικός αριθμός των πολιτών που αναμένουν από τη Δημόσια Διοίκηση να εκδώσει ή να επανυπολογίσει τη σύνταξή τους, φτάνει τους 400.000, με μέσο όρο αναμονής τα δύο χρόνια και με κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν ακόμα και τα πέντε έτη αναμονής, εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων εγκυκλίων.

Προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του κράτους, ο ίδιος συνέχισε αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το ψηφιακό κράτος αποτελεί μια γενική και οριζόντια προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων, με παράλληλη ενίσχυση των ψηφιακών πλατφορμών με το απαραίτητο λογισμικό…Υπάρχουν διεθνείς πρακτικές εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, όπου συνδυαστικά με call centers και ψηφιακές πλατφόρμες, δίνουν εξατομικευμένες απαντήσεις στους πολίτες. Ακολουθώντας αυτό το παράδειγμα ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να εξυπηρετεί άμεσα τους ασφαλισμένους, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα τους εργαζομένους, που προσπαθούν σήμερα από τη μια να εκδώσουν τις συντάξεις και από την άλλη να εξυπηρετήσουν τους πολίτες».

Τέλος, ερωτηθείς από το δημοσιογράφο σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ΣΔΟΕ και στο ΣΕΠΕ, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Στόχος μας είναι η αποκομματικοποίηση τόσο του ΣΔΟΕ όσο και του ΣΕΠΕ, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση και την ενίσχυση των ελέγχων, εδραιώνοντας ένα καθεστώς διαφάνειας και ανεξαρτησίας, με παράλληλη στήριξη και προστασία των ίδιων των ελεγκτών. Η διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, είναι προτεραιότητά μας».

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση