Τα νέα μου

Μηταράκης στον Αθήνα 98.4: Περισσότεροι εργαζόμενοι, πλήρους απασχόλησης και με καλύτερους ονομαστικούς μισθούς είναι η βασική στοχοθεσία του υπουργείου Εργασίας 

Για το ζήτημα της ανεργίας μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Αυτή τη στιγμή το θετικό στοιχείο είναι ότι βλέπουμε την ανεργία σιγά σιγά να απομειώνεται. Έχουμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο του 2019, βάσει των οποίων το ύψος της ανεργίας εκτιμάται στο 16, 7% από 18,9% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα το 2018. Αυτό δίνει μια θετική ροπή στην απασχόληση» δήλωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας: 

«Έχουμε βάλει δύο στοιχήματα: Το πρώτο αφορά στην ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, ενώ το δεύτερο μεγάλο μας στοίχημα παραμένει η μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη, καθώς ένα από τα βασικά προβλήματα που είδαμε να δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια, ήταν εκείνο της αύξησης των θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης.»

Εν συνεχεία, ερωτηθείς από το δημοσιογράφο για το ύψος των μισθών που συναντάμε αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας, ο υφυπουργός δήλωσε:

«Στόχος της κυβέρνησης είναι τα επόμενα χρόνια να δούμε μια επιτάχυνση της αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», τονίζοντας:

«Περισσότεροι εργαζόμενοι, πλήρους απασχόλησης και με καλύτερους ονομαστικούς μισθούς είναι η βασική στοχοθεσία του υπουργείου Εργασίας.»

«Προς την επίτευξη του στόχου αυτού, θα λάβουμε μια σειρά μέτρων όπως η επικείμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να δώσουμε κίνητρο στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν εργαζομένους πλήρους και όχι μερικής απασχόλησης. Από το καλοκαίρι του 2020 το μέτρο αυτό, θα μπει στη φαρέτρα του υπουργείου Εργασίας ενώ συνεχίζεται η γενικότερη προσπάθεια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων.»

Αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της απορρόφησης των εργαζομένων από την αγορά εργασίας, ο υφυπουργός σημείωσε:

«Η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ είναι ένας βασικός μας στόχος καθώς και η κατεύθυνση των πόρων για εκπαίδευση των ανέργων σε επαγγέλματα στα οποία βρίσκουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που αναζητά η αγορά εργασίας με τις δεξιότητες που έχουν ή εκπαιδεύονται να έχουν όσοι προετοιμάζονται για την είσοδό τους σε αυτήν.»

Τέλος, αναφερόμενος στο φαινόμενο του brain drain o κ. Μηταράκης δήλωσε:

«Το γεγονός πως η Ελλάδα ιστορικά και για πάρα πολλά χρόνια ήταν σε μια θέση ουραγού στην προσέλκυση ΑΞΕ, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανεργία εκείνων που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις. Το γεγονός αυτό οδήγησε τα τελευταία χρόνια στο «περίφημο» brain drain, όπου είδαμε εκατοντάδες χιλιάδες νέους, να φεύγουν στο εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό ωστόσο, αποτελεί και ένα μελλοντικό ισχυρό όπλο για την ελληνική οικονομία. Όταν στη χώρα μας δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε όσους έχουν αναγκαστεί να φύγουν στο εξωτερικό, να γυρίσουν πίσω, τότε μέσα από τη διάχυση των γνώσεων και της εμπειρίας που έχουν αποκομίσει από σημαντικές αγορές στο εξωτερικό, θα αποτελέσουν μεγάλη δύναμη ανάπτυξης για τη χώρα.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση