Ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή οικονομία, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ

O βουλευτής Χίου Ν. Μηταράκης, βρέθηκε ζωντανά στο Alpha Radio 98.9 fm και μίλησε για διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ο λαός έχει πάρει οριστικά την απόφασή του για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού

Ξεκινώντας ο Ν. Μηταράκης ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αλλάξει την επικοινωνιακή ατζέντα, μέσα από τα μέτρα τα οποία πρόκειται να ανακοινώσει παραμονές εκλογών. Ωστόσο, ο κόσμος θυμάται τους δυσβάσταχτους φόρους τους οποίους κλήθηκε να πληρώσει την τελευταία πενταετία και τις θυσίες που κλήθηκε να κάνει, με την ελληνική οικονομία να κυνηγάει υπερβολικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Για όλη αυτή την αδιέξοδη οικονομική πολιτική, πλέον ο ελληνικός λαός έχει πάρει οριστικά την απόφασή του και δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις όποιες προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού.

Η ανάγκη να έχουμε μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική έχει επισημανθεί από τον Κ. Μητσοτάκη εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει την ανάγκη αντιστροφής των στοιχείων του προϋπολογισμού. Με άλλα λόγια ο προϋπολογισμός ο οποίος έχει ψηφισθεί από τον Α. Τσίπρα, επιδιώκει ρυθμό ανάπτυξης 2% και πρωτογενές πλεόνασμα 4%, ενώ ο εθνικός στόχος θα πρέπει να είναι το αντίθετο. Ήταν πολύ μεγάλη διπλωματική επιτυχία του Κ. Μητσοτάκη με τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Weber, που ο τελευταίος δέχτηκε την ανάγκη να ξανασυζητήσουμε το θέμα των πλεονασμάτων. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική αλλαγή στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό που αφορά πλέον την ελληνική οικονομία.

Το μεγάλο ζητούμενο της ελληνικής οικονομίας, είναι να επιτύχουμε επενδύσεις

Όπως υπογράμμισε ο Ν. Μηταράκης, το μεγάλο ζητούμενο της ελληνικής οικονομίας, είναι να επιτύχουμε επενδύσεις. Την περίοδο 2012- 2015, ήρθαν στην χώρα τέσσερις πολύ σημαντικές επενδύσεις, άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ η κάθε μία: το Ελληνικό, ο TAP, η Ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank και τα Περιφερειακά Αεροδρόμια. Όσον αφορά την συνεχή προβολή από την πλευρά της κυβέρνησης της μικρής αύξηση των εισροών στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις για την περίοδο 2015- 2018, αυτές πηγάζουν από την εκταμίευση των εισροών των επενδύσεων που είχαν υλοποιηθεί το διάστημα 2012- 2015.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το που πρέπει να πάει η χώρα και για το πως μπορεί να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Ο κόσμος πλέον επιζητά μια βιώσιμη κοινωνική πολιτική, σταθερές θέσεις εργασίας και αύξηση των πραγματικών του εισοδημάτων, όχι μέσω μιας επιδοματικής πολιτικής αλλά μέσω μιας ισχυρότερης οικονομίας, η οποία όμως δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί με τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισφαλές το μέλλον για την οικονομική βιωσιμότητα της ΔΕΗ

Την περίοδο 2012- 2014 υπήρχε ένα σχέδιο να χωριστεί η ΔΕΗ σε δύο επιχειρήσεις, στη μεγάλη ΔΕΗ και στη μικρή ΔΕΗ και εν συνεχεία να ιδιωτικοποιηθεί η μικρή ΔΕΗ έτσι ώστε με κέρδος για την ίδια την ΔΕΗ να δώσει μερίδιο αγοράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο αυτό που επέλεξε είναι να επιτρέψει στη ΔΕΗ να χάσει μερίδιο αγοράς, με οικονομικές απώλειες για τη ΔΕΗ σε πελάτες που κινήθηκαν προς τους νέους παρόχους, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά, για την οποία όμως διαρροή πελατών, η ΔΕΗ δεν εισπράττει κάποιο αντάλλαγμα, παρά χάνει πελάτες.

Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει πως η ΔΕΗ διατηρεί το ίδιο επίπεδο προσωπικού, εργοστασίων και δαπανών, για λιγότερους πελάτες. Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν πως αυτό δεν θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική στην ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ; η οποία παράλληλα καλείτε να αντιμετωπίσει και το ζήτημα των κακοπληρωτών οι οποίοι δημιουργούν ένα επισφαλές περιβάλλον όσον αφορά τα οικονομικά της εταιρείας. Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί το άγχος μελλοντικής κατάρρευσής της.