Τα νέα μου

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται στην πράξη μνημονιακό κόμμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται στην πράξη μνημονιακό κόμμα

Στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Χίου της Ν.Δ., κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

 

2015_06_08_mitarakis_realfm by Νότης Μηταράκης on Mixcloud

 

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Φαίνεται ότι ακόμα υπάρχει μια μεγάλη απόσταση και το χειρότερο απ’ όλα δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχουμε ενεργούς συμμάχους εκτός Ελλάδας. Αυτό ήταν κάτι που δυστυχώς το καλλιεργήσαμε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλλιεργήσαμε ένα εχθρικό κλίμα και αυτό έρχεται τώρα απέναντί μας όταν χάνουμε ακόμα και τους πιο παραδοσιακούς συμμάχους του νότου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει απόσταση, βέβαια αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ο κ. Τσίπρας στην προ-ημερησίας συζήτηση στη βουλή έβαλε πολύ χαμηλά τη μπάρα. Μίλησε μόνο για το ΕΚΑΣ και το ΦΠΑ στην ενέργεια. Αυτό δείχνει τελικά ότι υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να υποχωρήσει η κυβέρνηση, αλλά τελικά να καταλήξουμε σε μία συμφωνία χωρίς καμία αναπτυξιακή διάσταση, χωρίς καμία ελάφρυνση του χρέους. Η πραγματικότητα είναι ότι για το χρέος δεν ακούγεται κάτι διαφορετικό από την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται στην πράξη ένα μνημονιακό κόμμα» συνέχισε ο βουλευτής της Ν.Δ. ο οποίος επίσης σημείωσε: «Και γιατί λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μνημονιακό κόμμα; Γιατί μόνη του ελπίδα είναι η δόση και μόνο του σχέδιο είναι μια νέα συμφωνία».

Στο ερώτημα αν κατά τη γνώμη του για τη σημερινή εικόνα της χώρας έχει ευθύνες και η ΝΔ. ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Κοιτώντας πίσω πιστεύω ότι θα είχε κάνει καλό στη Ν.Δ. να είχαμε κλείσει λίγο σκληρότερα μέτρα τον Σεπτέμβριο και να είχαμε φτάσει στις εκλογές του Ιανουαρίου χωρίς πλέον το μνημόνιο, να είχαμε βγει εντελώς. Βέβαια αυτό το λέω τώρα με την ηρεμία που έχουμε τον Ιούνιο, πολλούς μήνες μετά. Δεν μας έκανε καλό τελικά ότι δεν είχαμε βγει από το μνημόνιο. Δηλαδή, ότι αυτό ότι θα βγαίναμε 28 Φεβρουαρίου ο κόσμος δεν το πίστεψε. Αν το είχε δει, θα το είχε δεχθεί, γιατί η Ελλάδα έβγαινε από το μνημόνιο. Αν δούμε τα νούμερα του 2014, στην ανάπτυξη, στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, στη μείωση της ανεργίας, στο γεγονός ότι πέφταν τα spreads της Ελλάδας πριν από τον Νοέμβριο.

Αν είχαμε βγει από τον Οκτώβριο θα μας είχε κάνει καλό. Αλλά δεν ήταν εύκολο το κλίμα και το βλέπει τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζούσε με την ψευδαίσθηση, γιατί ακούστηκαν τώρα και πολλοί μύθοι σε αυτές τις εκλογές ότι αυτοί είναι οι έξυπνοι που διαπραγματεύονται και εμείς είμαστε οι λιγότεροι έξυπνοι που δεν διαπραγματευτήκαμε. Αντιλαμβάνεται τώρα στην πράξη ότι είναι πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση και η Ελλάδα δεν έχει μόνο φίλους στο εξωτερικό.

Νομίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι είναι όλοι μαζί μας και όλοι περιμένουν να υπογράψουμε το πρόγραμμα. Ξέρετε ότι υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα πολύ σκληρό και να μην περάσει τελικά ομόφωνα; Κάποιες χώρες να μην δεχθούν να υπογράψουν. Αυτό το έχει υπολογίσει η κυβέρνηση;».

Στο ερώτημα αν η σημερινή Ν.Δ. αποτελεί αξιόπιστη λύση για το πρόβλημα της χώρας ή χρειάζεται να αλλάξει πράγματα σύμφωνα με την εικόνα που παρουσιάζει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που το κόμμα εμφανίζεται σε πτωτική πορεία, ο πρώην υπουργός τόνισε: «Σε μεγάλο βαθμό αυτό το θεωρώ φυσιολογικό μετά από μία ήττα. Σε μια ήττα αντιστρέφεται το κλίμα και πολύ δύσκολα ένας ψηφοφόρος που ψήφισε π.χ. ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο θα δεχθεί 3-4 μήνες μετά ότι έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος. Ή αυτός ο Νεοδημοκράτης που δεν ψήφισε τη Ν.Δ. π.χ. γιατί ήλπιζε ότι θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει γνώμη σε 3 μήνες. Ότι πρέπει να αναδιοργανωθούμε σε πολλούς τομείς, πρέπει. Αλλά δεν νομίζω ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή η δικιά μας είναι εσωκομματική, έχουμε αγωνία για το τι συμβαίνει στη χώρα. Αλλά αν είμαστε έτοιμοι σε επίπεδο γνώσης, σε επίπεδο εμπειρίας, σε επίπεδο πολιτικής η πραγματικότητα είναι ναι ότι είμαστε έτοιμοι».

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση