Τα νέα μου

Μνημόνιο θα έχουμε ακόμη κι αν πάμε στη δραχμή

Μνημόνιο θα έχουμε ακόμη κι αν πάμε στη δραχμή

Μνημονιακό κόμμα χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ ο Βουλευτής Χίου της ΝΔ, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

 

2015_06_18_mitarakis_parapolitikafm by Νότης Μηταράκης on Mixcloud

 

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει σχέδιο και εναλλακτική λύση, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε την έντονη ανησυχία του εκτιμώντας ότι «ή η πρόταση Τσίπρα γίνει δεκτή ή η πρόταση Γιούνκερ γίνει δεκτή ή κάποια εναλλακτική ανάμεσα είναι αρκετά χειρότερα από ότι περιμένανε όλοι πριν έξι μήνες».

Για τον κ. Μηταράκη στο αποτέλεσμα αυτό φτάσαμε όχι λόγω της εκδικητικότητας των Ευρωπαίων αλλά «πρώτον διότι δεν κάναμε μια συντονισμένη και σοβαρή διαπραγμάτευσης αλλά κυρίως γιατί η πραγματική οικονομία όπως φαίνεται από όλη την αγορά, έχει παγώσει». 

Ανέφερε χαρακτηριστικά: « Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι ενώ η χώρα μας είχε μια κατεύθυνση ευρωπαϊκή αυτή τη στιγμή έχουμε μια κατεύθυνση κρατικισμού, απαξίωσης των ιδιωτικών επενδύσεων εναντίον του ιδιωτικού τομέα, επιστροφή σε όλες τις παθογένειες του παρελθόντος και διατάραξη των σχέσεών μας με όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Με διάθεση κριτικής ωστόσο εμφανίστηκε ο κ. Μηταράκης απέναντι και στην Νέα Δημοκρατία εκτιμώντας ότι θα έπρεπε είχε κλείσει την συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2014: «Το ότι δεν κλείσαμε την συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2014 έχω ήδη πει ότι ήτανε λάθος. Δεν έγινε λόγω της σκληρής διαπραγμάτευσης γιατί μπορεί σήμερα να έχουμε ήδη περάσει  πέντε μήνες διαπραγμάτευσης και να μην έχουμε φτάσει πουθενά αλλά και το καλοκαίρι του ’14 και τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση διαπραγματευόταν απλώς δεν το κάναμε τόσο άγαρμπα και τόσο θορυβωδώς.

Ήταν φανερό από τις δημοσκοπήσεις ότι θα είχαμε μια αλλαγή κυβέρνησης και η Τρόικα δεν ήθελε να συμφωνήσει με την απερχόμενη κυβέρνηση, περίμενε να συμφωνήσει με την κυβέρνηση που ερχότανε. Άρα τον Νοέμβριο πλέον δεν μπορούσαμε να κλείσουμε την συμφωνία γιατί δεν ήθελε η Τρόικα να την κλείσει.

Για την στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στους χειρισμούς Τσίπρα στην διαπραγμάτευση ο κ. Μηταράκης τόνισε πως : «Εμείς χάσαμε τις εκλογές, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και με την κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθούμε».

Απέναντι στο ενδεχόμενο της ρήξης με τους δανειστές ο κ. Μηταράκης τοποθετήθηκε ως εξής:

«Καταρχήν αν η κυβέρνηση επιλέξει τη ρήξη το σημαντικότερο από όλα είναι να μας πει πιο σχέδιο έχει. Δεν θέλει αυτό το πρόγραμμα ποια είναι η εναλλακτική; Θα δανειστεί από αλλού, θα κόψει τους μισθούς και τις συντάξεις για να πληρώσει κάτι άλλο; Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά έχει δώσει μια εναλλακτική στο μνημόνιο.

Εγώ κατηγορώ το ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ένα μνημονιακό κόμμα γιατί η μόνη του ελπίδα αυτή τη στιγμή είναι να υπογράψει νέο μνημόνιο και να πάρει μια δόση.  Δεν έχει πει κάτι καινούργιο, δεν έχει προτείνει κάτι ενδιαφέρον κάτι διαφορετικό.

Πρόταση από την κυβέρνηση εναλλακτική της συμφωνίας για την χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας δεν υπάρχει. Και στην δραχμή να πάμε, μη γελιέστε, μνημόνιο θα υπογράψουμε όπως η Βουλγαρία,  η Ρουμανία και η Ουκρανία που έχουν δικό τους νόμισμα γιατί θα χρειαζόμαστε αυτό που λέγαμε παλιά σκληρό συνάλλαγμα.

Άρα μνημόνιο θα έχουμε και με την δραχμή, αυτό δεν βγαίνουν οι Συριζαίοι που προτείνουν την ρήξη να το πούνε ξεκάθαρα στον κόσμο.

Άρα και θα χάσουμε την ευρωπαϊκή μας προοπτική και θα χάσουμε την συμμετοχή μας στην ευρωζώνη και θα πληρώσουμε πάλι με μνημόνια για να έχουμε συνάλλαγμα.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση