Τα νέα μου

Φόβος για νέα όξυνση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού εξαιτίας της έντασης με Τουρκία

O Νότης Μηταράκης, Υπ. Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, βρέθηκε στην Ερτ1 και την εκπομπή «Επόμενη Μέρα», με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Η υποχωρητικότητα της Ελλάδας σε εθνικά θέματα, άνοιξε την όρεξη της Τουρκίας για διεκδικήσεις

Ξεκινώντας ο Νότης Μηταράκης ανέφερε πως η Τουρκία το τελευταίο διάστημα συνειδητά απομακρύνεται από το ευρωατλαντικό πλαίσιο, χαράσσοντας μια εξωτερική πολιτική εκτός των πλαισίων του ΝΑΤΟ, εξαιτίας της οποίας παρατηρείται και μια όξυνση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, που κάθε άλλο παρά ευνοεί την σταθερότητα στην περιοχή. Επιπλέον, βλέπουμε μια περιφρόνηση της Τουρκίας απέναντι στο διεθνές δίκαιο.

Σε όλα τα παραπάνω από τη μία υπάρχει η πολιτική διάσταση, η οποία αποδίδεται στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, βρισκόμενη στη δική της προεκλογική περίοδο, και από την άλλη είναι προφανής η προσπάθειά της να παρασύρει την Κύπρο σε μια διαπραγμάτευση για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στην οποία επιδιώκεται και η ανάμειξη της Ελλάδας.

Η αποκλιμάκωση της έντασης είναι πολύ σημαντική για όλους εμάς τους νησιώτες που ζούμε στην παραμεθόριο και βιώνουμε την τουρκική προκλητικότητα

Η υποχωρητικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης σε διάφορα θέματα, όπως π.χ. στη Συμφωνία των Πρεσπών, ίσως ενθαρρύνει την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Εάν η ελληνική πλευρά διατηρούσε μια σθεναρή στάση στα συμφέροντά της, οι πιέσεις που θα προέκυπταν σε άλλα μέτωπα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένες. Η υποχωρητικότητα αυτή, δεν εξαντλείται στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και στην ανοιχτή συζήτηση που είχε η Ελλάδα με την Αλβανία, σχετικά με τη χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ με το αλβανικό κράτος, κατά τις οποίες η Ελλάδα ήταν έτοιμη να παραχωρήσει τα δικαιώματα των διαποντίων νήσων. Αυτά τα παραδείγματα συνδιαμορφώνουν μια συνολική εθνική στάση, η οποία ανοίγει την όρεξη στην Τουρκία για τις δικές της οικονομικές διεκδικήσεις, στα πλαίσια της κυπριακής ΑΟΖ.

Ακόμα και στις συζητήσεις που κάνει το ΥΠΕΞ σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, αυτές δεν γίνονται επί του συνόλου της ελληνικής επικράτειας, αλλά με εξαίρεση το Αιγαίο, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα ειδικό καθεστώς για αυτό. Εν συνεχεία, ο Νότης Μηταράκης σχολιάζοντας την ένταση που επικρατεί, σημείωσε: «Η αποκλιμάκωση της έντασης είναι πολύ σημαντική για όλους εμάς τους νησιώτες που ζούμε στην παραμεθόριο και βιώνουμε την τουρκική προκλητικότητα». Η επιλογή της σύγκλισης του ΚΥΣΕΑ προ ημερών, η οποία δεν συνοδεύτηκε από την ενημέρωση των κομμάτων, δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η κατάσταση δικαιολογούσε την έκτακτη σύγκλιση του οργάνου ή έγινε για λόγους επικοινωνιακής κλιμάκωσης.

Φόβος για νέα όξυνση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού εξαιτίας της έντασης με Τουρκία

Η ένταση με την Τουρκία, μπορεί να δημιουργήσει νέα όξυνση στο ζήτημα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού στα νησιά μας. Η κυβέρνηση εδώ και χρόνια δεν έχει εκμεταλλευτεί συνειδητά τη συμφωνία επαναπροώθησης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Το Λιμενικό θα έπρεπε να ειδοποιεί ταχύτατα τις τουρκικές αρχές, να περισυλλέγουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και να τους επιστρέφει με ασφάλεια πίσω. Σε αντίθεση με αυτό, από το 2015, το λίμενικό δεν έχει εντολή να ενημερώνει την Τουρκία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των hot spots όπως στη Βιάλ, τη Σούδα και τη Μόρια, στα οποία οι άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες, ενώ η διαδικασία χωρήγησης ασύλου είναι αδικαιολόγητα χρονοβόρα. Ενώ είχαμε πράγματι μια μικρή παύση των μεταναστευτικών ροών, τώρα βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στο ενδεχόμενο μιας αναζωπύρωσης του φαινομένου εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Να γιατί θα θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ

Κλείνοντας ο Νότης Μηταράκης ανέφερε: «Ο ελληνικός λαός θα θυμάται τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ψέματα που είπε, για τον διχαστικό του λόγο, για την υπέρτατη φορολογία της μεσαίας τάξης, για την οπισθοδρόμηση στα εθνικά μας θέματα. Εμείς οι νησιώτες θα θυμόμαστε από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση  του νησιωτικού ΦΠΑ και για τη μεταναστευτική κρίση που δίχασε τις τοπικές κοινωνίες. Η Νέα Δημοκρατία θα κυβερνήσει με το τρίπτυχο: λιγότεροι φόροι, περισσότερες και καλύτερες δουλειές καθώς και μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας για πολίτες».

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση