Τα νέα μου

Ν. Μηταράκης για τον αντικαπνιστικό νόμο: "Πρώτα η υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων"

O υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης μίλησε στον Γιώργο Αυτιά και την εκπομπή «Καλημέρα».

Αναφορικά με τις καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ τις οποίες αναμένει η κυβέρνηση, ο υφυπουργός δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό να τις λάβει το υπουργείο Εργασίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά πως η κυβέρνηση πρόκειται να σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες αποτελούν μια ιδεολογική δικαίωση της Νέας Δημοκρατίας, που είχε καταγγείλει από την πρώτη μέρα το νόμο Κατρούγκαλου ως τιμωρία της παραγωγικής Ελλάδας.

«Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό όπως διαβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός δεν θα οδηγήσει σε καμία περικοπή συντάξεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως θα αλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα, θα το κάνει πιο δίκαιο και βιώσιμο, χωρίς αυτό να συνεπάγεται μείωση των συντάξεων», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Εν συνεχεία αναφορικά με τα αναδρομικά ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε τα εξής:

«Κάθε ευνομούμενη δυτική δημοκρατία είναι δεδομένο πως σέβεται απολύτως τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας και αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει τις οφειλές της. Ήδη ξεκινήσαμε από το Σεπτέμβριο με την καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας καθώς και τα αναδρομικά των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι εξαιτίας της αλλαγής που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό, δικαιούνταν επιστροφές από τον ΕΦΚΑ.

Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη «τρύπα» στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ φέτος, καθώς η μετατροπή του ασφαλιστικού σε φορολογικό που έγινε με το νόμο Κατρούγκαλου, οδήγησε σε δύο πράγματα: Πρώτον, κάποιοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν δήλωναν εισοδήματα και αυτό δημιουργούσε πρόβλημα και στα φορολογικά έσοδα και το δεύτερο είναι πως υπήρχαν ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είχαν έσοδα πάνω από το βασικό μισθό και έτσι όταν έβλεπαν πως έχαναν το 70% με 80% των εσόδων τους από την επιπλέον εργασία, επέλεγαν να «διώξουν» δουλειές.

Αυτό συνδυαστικά με τα κονδύλια για τις συντάξεις χηρείας τα οποία επίσης δεν είχε υπολογίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε σαν αποτέλεσμα να είναι ψεύτικος ο δήθεν πλεονασματικός προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ

Εν συνεχεία ο κ. Μηταράκης αποκάλυψε πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έβαλε διάταξη στο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο βάσει της οποίας απαιτεί να μπουν ορκωτοί λογιστές στον ΕΦΚΑ, καθώς ο φορέας δεν έχει καταβάλει ισολογισμό για κανένα έτος λειτουργίας του μέχρι σήμερα.

«Πλέον με νόμο που θα ψηφιστεί την Πέμπτη από την κυβέρνηση, θα μπουν συγκεκριμένες προθεσμίες, προκειμένου να κατατεθούν αναδρομικά ισολογισμοί για τα παρελθόντα έτη και φυσικά από εδώ και πέρα θα υποβάλλεται έκθεση του ορκωτού λογιστή στο σωστό χρόνο, καθώς θα πρέπει να υπάρχει επίσημη καταγραφή, αποτύπωση και επιβεβαίωση των στοιχείων για τον ισολογισμό του φορέα.»

Εν συνεχεία, σχετικά με τις αλλαγές που προβλέπονται επί των εισφορών, ο υφυπουργός δήλωσε:

«ο κ. Βρούτσης έχει ξεκαθαρίσει πως το νέο ασφαλιστικό δεν θα είναι και φορολογικό, κάτι που καταδεικνύει την βασική αρχή όσον αφορά τη δόμηση του νέου ασφαλιστικού. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στην τελική πρόταση αλλά δεν πρόκειται αυτό να γίνει χωρίς πρώτα την ολοκλήρωση των απαραίτητων αναλογιστικών μελετών, εν αντιθέσει με την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία σχεδίασε ένα ασφαλιστικό «στο γόνατο».

Τέλος, σχετικά με την ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε:

«Ο αντικαπνιστικός νόμος αφορά τους εργαζόμενους. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως είναι δικαίωμά τους να καπνίζουν σε έναν κλειστό χώρο, στον κλειστό όμως αυτό χώρο υπάρχουν και εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι υποχρεωμένοι σε όλη τη διάρκεια της βάρδιάς τους να «καπνίζουν» χωρίς τη θέλησή τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την υγεία αυτών των εργαζομένων οι οποίοι δεν έχουν την επιλογή να μην εργαστούν. Πρώτα η υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.»

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση