Χαιρετισμός Ν. Μηταράκη στην 42η ετήσια Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

“Τα νησιά μας οδηγός και όχι ουραγός στην Ελλάδα της νέας Δεκαετίας."

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σήμερα απευθύνομαι προς εσάς στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών. Λυπάμαι που οικογενειακές υποχρεώσεις με εμπόδισαν να βρίσκομαι μαζί σας.

Η Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να φέρνουμε τα νησιά μας στο προσκήνιο. Αυτά που αποτελούν το 18,7% της επιφάνειας της χώρας και στα οποία κατοικεί το 12,5% του πληθυσμού μας.

Σας καλωσορίζω στις Οινούσσες, και τονίζω τον ιδιαίτερο συμβολισμό της επιλογής αυτής ως τόπο της συνέλευσής σας. Πρέπει επιτέλους να δούμε όλοι, τα μικρότερα νησιά μας με άλλο μάτι, ιδιαίτερα αυτά της παραμεθορίου. Πρέπει να κατανοήσουμε την εθνική υπηρεσία που προσφέρουν οι κάτοικοί τους: να μένουν και να παλεύουν εδώ για να μπορούμε εμείς να ονομάζουμε τις λωρίδες αυτές γης «ελληνικό έδαφος».

Στη νέα δεκαετία που ανατέλλει, δεν αρκεί απλά να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Θα πρέπει να δώσουμε σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα τη χώρα που αξίζει.

Τα νησιά μας πρέπει να είναι οδηγοί και όχι ουραγοί σε αυτό τον αγώνα. Με τον τουρισμό, τα νέα προϊόντα, τη ναυτιλία, τις καινοτόμες ιδέες.

Πώς θα στηρίξουμε τις νησιωτικές επιχειρήσεις;

Πρώτον με πρόσβαση στα υπάρχοντα και σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία:

Αυτή τη στιγμή το Ειδικό Αναπτυξιακό του Βορείου Αιγαίου ουσιαστικά δεν υπάρχει. Ο Αναπτυξιακός είναι ένα άδειο πουκάμισο. Το ΕΣΠΑ δεν κατευθύνει πόρους στην τοπική οικονομία, ενώ οι ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις είναι δυσβάσταχτες.

Πρέπει να δούμε σοβαρά την προοπτική ίδρυσης ενός Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου. Ο ΕΟΑΕΝ εργάζεται μεθοδικά και επίμονα για το σκοπό αυτό και εγώ έχω καταθέσει αναφορά στο αρμόδιο Υπουργείο. Μου απάντησαν ότι τώρα πρέπει η Περιφέρεια να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Δεύτερον, με το να ανοίξουμε στις νησιωτικές επιχειρήσεις ένα παράθυρο στον κόσμο:

Με βελτίωση των υποδομών και της εφοδιαστικής αλυσίδας

Με ανάπτυξη δικτύων και πρόσβαση στη νέα εποχή της πληροφορίας.

Με ώθηση στην ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων και δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Αναφέρω ως καλό παράδειγμα την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, που παρέχουν στους παραγωγούς αφενός τη βεβαιότητα της πώλησης και αφετέρου την οργανωμένη προσπάθεια πιστοποίησης της μαστίχας και της ανάπτυξης προϊόντων και αγορών.

Θέλω να αναφερθώ στο θέμα της κατάργησης του ΦΠΑ στα νησιά. Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018 απλά επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζαμε: Ότι από 31/12/2017, με αποκλειστική ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και υπογραφή του κ. Τσίπρα καταργείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ. Μέτρο που αποτελούσε κεκτημένο από την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. και που είναι αμφίβολο αν μπορεί νομικά να επανέλθει. Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει όμως κυρίως να συζητήσουμε σοβαρά τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, πώς θα στηρίξουμε έμπρακτα τη νησιωτικότητα και θα αντισταθμίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Τελειώνοντας θέλω να πω ότι ο βασικός στόχος μας για τα νησιά είναι στόχος εθνικός, όχι απλά τοπικός: Να μείνουν τα νέα τα παιδιά στον τόπο τους. Και να επιστρέψουν και τα παιδιά που φύγανε. Όχι οδηγούμενοι από μια αόριστη «αγάπη για τον τόπο». Αλλά γιατί εδώ έχουν προοπτική και μέλλον.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας."