Τα νέα μου

Το Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά παραμένει κενό περιεχομένου

Ο κ. Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την απόφαση του Υπουργού Οικονομίας για τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

«Ακριβώς ένα χρόνο πριν, ο Πρωθυπουργός έκανε «πανηγυρικές» εξαγγελίες από τη Νίσυρο για μέτρα στήριξης των νησιών και της νησιωτικότητας. Υποσχέθηκε δύο ειδικά αναπτυξιακά ύψους 50 εκ. €, πρόβλεψη για ένταξη των επιχειρήσεων στα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης, πρόσβαση στη ρευστότητα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις νησιών, ενίσχυση υπηρεσιών με έμπειρα στελέχη για υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων.

Πήρε έναν ολόκληρο χρόνο να εγκριθούν οι πρώτες προτάσεις. Και με έκπληξη είδαμε να ανακοινώνονται έργα μόλις 15 εκ. € αντί 50 εκ. , και μόνο ένα έργο αξίας 2,34 εκ. € για τη Χίο. Χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα για το αν και πότε θα ακολουθήσουν και άλλες εγκρίσεις. Ενώ δεν έλαβα ποτέ απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτησή μου για το είδος και των ύψος των προτάσεων που έχουν υποβληθεί για το νομό μας. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα παραμένει κενό περιεχομένου, όπως γενικότερα και ο Αναπτυξιακός Νόμος και το ΕΣΠΑ.

Η Χίος χρειάζεται άμεσα έργα υποδομής για να στηριχτεί και να ενισχυθεί η τοπική ανάπτυξη και οικονομία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς η τρέχουσα προγραμματική βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και κανένα έργο δεν έχει ξεκινήσει.

Και να μην ξεχνάμε ότι ο νησιωτικός ΦΠΑ καταργείται οριστικά με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης σε ένα μήνα. Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία των νησιωτών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για ετήσια παράταση του μέτρου αποδεικνύοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να λύσει το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή και το μεταναστευτικό όχι μόνο δε λύνεται, αλλά ζούμε ένα νέο κύκλο όξυνσης.

Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση αρκείται στα λόγια και τις υποσχέσεις.»

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

December 01, 2021
November 29, 2021
November 29, 2021
November 29, 2021
November 29, 2021

Αναζήτηση