Τα νέα μου

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαψεύδει ΣΥΡΙΖΑ Χίου για τη μαστίχα. Ας πουν επιτέλους την αλήθεια…

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαψεύδει ΣΥΡΙΖΑ Χίου για τη μαστίχα. Ας πουν επιτέλους την αλήθεια…

Ο κ. Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις αποζημιώσεις των Μαστιχοπαραγωγών:

«Συναντήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών των περιοχών που επηρεάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2016. Οι παραγωγοί εξέφρασαν την αγωνία τους, τόσο για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των αποζημιώσεων, όσο και τα κριτήρια υπαγωγής σε αυτή, όπως αυτά καθορίστηκαν με την 182/59384/31.5.2017 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Απόφαση, η οποία είναι σαφώς πιο περιοριστική ως προς τους δικαιούχους και παρέχει σαφώς λιγότερη κάλυψη στους πληγέντες σε σχέση με την αντίστοιχη ΚΥΑ που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά, για τις πυρκαγιές του 2012 (962/98621/13, ΦΕΚ 2377 Β’/ 23.9.13). 

Στο θέμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται (link) ότι υπάρχει η «διαβεβαίωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κομισιόν, προκειμένου να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων των αποζημιώσεων».

Όμως, το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην από 8/9/2017 επιστολή του (Α.Π. 659) σε απάντηση δικής μου ερώτησης (7659/733/27.7.2017) λέει ξεκάθαρα ότι «δεν υποβλήθηκε ειδικό αίτημα προς την Ε.Ε. για τη Χίο και τούτο λόγω της περιορισμένης καλλιεργούμενης έκτασης της εν λόγω πυρκαγιάς, καθώς και των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, εν συγκρίσει με την πυρκαγιά του 2012 (140.000 στρέμματα, 1.553 αρχικές δηλώσεις ζημιάς».

Για να έχουμε λοιπόν μια ξεκάθαρη εικόνα και να μιλάμε με στοιχεία στους μαστιχοπαραγωγούς, τόσο εγώ, όσο και ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Κεφαλογιάννης κάναμε ερωτήσεις προς τον Υπουργό (link) και την Κομισιόν αντίστοιχα, ζητώντας διευκρινήσεις για το θέμα. Εφόσον λάβουμε τις απαντήσεις θα μπορέσουμε να τοποθετηθούμε υπεύθυνα και να ενημερώσουμε, μια και η Κυβέρνηση αδυνατεί.»

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση