Τα νέα μου

Αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις, ατενίζουμε το μέλλον με σχέδιο, συνεχίζουμε μαζί

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Φίλες και φίλοι,αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις των τελευταίων 12 μηνών. Μια δύσκολη περίοδο, στην οποία η χώρα είχε την τύχη να έχει στο τιμόνι της, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βγήκαμε το 2019 από την πολύχρονη οικονομική κρίση, επιστρέψαμε στην κανονικότητα ως χώρα. Δανειζόμαστε πλέον χωρίς επαχθείς όρους για την κοινωνία.

Παράλληλα, παρότι βιώσαμε μια έντονη πίεση στα εθνικά μας σύνορα, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πρόκληση.

Και σήμερα, βλέπουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα στο μεταναστευτικό. Με μηδενικές ροές στη Χίο το τελευταίο τρίμηνο, με μείωση των ροών κατά 92% το ίδιο διάστημα σε όλη την επικράτεια. Με μεταφορά από τα νησιά μας 17 χιλιάδων ατόμων το 2020, ενώ είχαν φύγει μόνο 7 χιλιάδες το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Παράλληλα, οι αποφάσεις ασύλου που εκδώσαμε, αυξήθηκαν κατά 88% στο πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σχέση με πέρυσι. Ο συνδυασμός της μείωσης των ροών και της επιτάχυνσης του ασύλου, μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε συνολικά μείωση των δομών εντός του έτους σε όλη την επικράτεια, καθώς και μείωση του μεγέθους των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιάμας.

Και επιτέλους, με σοβαρότητα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ΒΙΑΛ το οποίο είναι μεγάλο πρόβλημα για τα Καμπόχωρα, με έμφαση στη βελτίωση του αισθήματος ασφαλείας και των κατοίκων της Χίου αλλά και των διαμενόντων. Αφήνοντας πίσω μας τα πάθη των προηγούμενων μηνών και τα δυσάρεστα γεγονότα που βιώσαμε. Γεγονότα για τα οποία έχω από καιρό εκφράσει τη βαθύτατη λύπη μου.

Βιώσαμε την κρίση της πανδημίας και την ξεπεράσαμε χωρίς επιπτώσεις στην υγεία για τις Χιώτισσες και τους Χιώτες, και, κυρίως, χωρίς κανένα κρούσμα στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι η στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των ανέργων, καθώς η πανδημία επηρεάζει την πραγματική οικονομία. Και η Κυβέρνηση καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στη Χίο, υλοποιούνται κρίσιμες υποδομές, τις οποίες δεσμεύομαι να ολοκληρώσουμε σε αυτή την τετραετία.

To αεροδρόμιο θα γίνει σύντομα πραγματικότητα. Επιτέλους, εκδόθηκαν οι Περιβαλλοντικοί όροι και άναψε το πράσινο φως για την πρόοδο των εργασιών. Ολοκληρώνονται τλωρα οι μελέτες, ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες χρηματοδότησης του έργου ώστε να γίνει φέτος η προκήρυξή του. Για να δούμε τις μπουλντόζες να ξεκινάνε.

Όπως σύντομα θα προκηρυχθεί και το Νέο Δικαστικό Μέγαρο. Αφού ολοκληρώθηκε το πρωτόκολλο παραλαβής του έργου, διαδικασία που εκκρεμούσε από το 2015 όταν και είχε αποφασισθεί η λύση της εργολαβίας. Μάλιστα προ ημερών, ξεπεράστηκε και το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό του χώρου, καθώς ανανεώθηκε η παραχώρηση της έκτασης εντός της οποίας ανεγείρεται το κτίριο. Έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης και έχει ήδη υποβληθεί αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού του έργου.

Αναφορικά με το παλαιό κτίριο, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής η μελέτη για την αποκατάσταση των προβλημάτων του υφιστάμενου κτηρίου. Έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση αυτού του έργου και αναμένουμε την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας που θα επιτρέψει την εκκίνηση των εργασιών.

Πρόοδο βλέπουμε και στο Φράγμα «Κόρης Γεφύρι». Εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η επανεκκίνηση του έργου και ο απαραίτητος έλεγχος της υφιστάμενης κατασκευής.

Τα επόμενα χρόνια φίλες και φίλοι, η Χίος θα εκπέμπει μια πολύ διαφορετική, μια πολύ καλύτερη εικόνα διεθνώς. Με ουσιαστικό περιορισμό των επιπτώσεων από τη μεταναστευτική κρίση που μας βαραίνουν από το 2015. Με έργα πνοής, αυτά που συζητάμε για δεκαετίες και πλέον ξεκινάνε.

Το 2019 με τιμήσατε για δεύτερη φορά με την ψήφο σας. Και θέλω να ξέρετε ότι αυτή τη βαριά ευθύνη την τιμώ καθημερινά με τη δική μου σκληρή δουλειά. Με γνώμονα το συμφέρον του Ελληνικού λαού και της Χίου.

Είμαι και θα παραμείνω κοντά σας. Στα εύκολα αλλά ειδικά στα δύσκολα.

Ζήσαμε μια δύσκολη περίοδο, με έντονα συναισθήματα. Ξεπεράσαμε όμως τα προβλήματα.

Συνεχίζουμε με σχέδιο, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα, προ πάντων συνεχίζουμε μαζί».

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση