Τα νέα μου

Χαιρετισμός Ν. Μηταράκη στην εκδήλωση του Δήμου Χίου για τον Λιμένα των Μεστών

Χαιρετισμός Ν. Μηταράκη στην εκδήλωση του Δήμου Χίου για τον Λιμένα των Μεστών

Χαιρετισμός Ν. Μηταράκη στην εκδήλωση του Δήμου Χίου για τον Λιμένα των ΜεστώνΛιμένας Μεστών, Προοπτικές - Ανάπτυξης της Δυτικής Πύλης της Χίου.

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί φίλοι

Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας να οργανώσετε τη σημερινή ημερίδα για ένα θέμα κομβικής σημασίας για τον τόπο μας. Λυπάμαι ιδιαίτερα που δεν μπόρεσα να είμαι παρών στη συζήτηση για τις προοπτικές και την ανάπτυξη του Λιμανιού των Μεστών, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Έχω σταθερά ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης των Μεστών ως τη δυτική πύλη του νησιού. Μαζί με το λιμάνι της Χίου μπορούν να αποτελέσουν ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο σύστημα λιμενικών εγκαταστάσεων. Με τα έργα που είχαν στο μεγαλύτερο μέρος τους ολοκληρωθεί στη διάρκεια κυβερνήσεων της ΝΔ, και χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους έχουμε σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους και ασφαλέστερους λιμένες της νησιωτικής Ελλάδας, με δυνατότητα ταυτόχρονου ελλιμενισμού περισσότερων του ενός πλοίων. Το γεγονός αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να δημιουργήσουμε ένα μοχλό ανάπτυξης για το νησί. Να αξιοποιηθούν τα Μεστά στην κρουαζιέρα και να δημιουργηθεί πύλη Schengen.

Ήδη από το 2014 είχαμε (από τη θέση του Υφυπουργού Ανάπτυξης) διερευνήσει τον τρόπο που θα οριστεί το λιμάνι ως Πύλη Schengen και εργαστήκαμε για την ομαλή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εργασιών που γινόντουσαν εκείνη την εποχή.

Το Λιμάνι Μεστών είναι στις 10 προτεραιότητες μου για τις υποδομές της Χίου. Τον Οκτώβριο του 2016 είχα καταθέσει αναφορά προς τον Υπουργό Ναυτιλίας για την ανάγκη να πειστούν οι ναυτιλιακές εταιρείες να τον εντάξουν στα δρομολόγιά τους. Τον Απρίλιο του 2017 στη μεγάλη ερώτηση των υποδομών είχαμε ρωτήσει την κυβέρνηση για τις προθέσεις της και ως προς τα δρομολόγια και ως προς τη δημιουργία πύλης Schengen.

Σήμερα το Λιμάνι είναι εν πολλοίς ολοκληρωμένο ως προς τα έργα υποδομής. Χρειάζεται όμως πολιτική στόχευση και βούληση ώστε να αναδειχτεί και να ενισχυθεί. Να συνεργαστούμε με τις ναυτιλιακές εταιρείες να εντάξουν δρομολόγια. Να δοθούν κίνητρα στους μεταφορείς να επιλέγουν τα Μεστά, αλλά να αναπτυχθεί και σε εμάς τους ίδιους τους Χιώτες η συνείδηση ότι θέλουμε να αναδείξουμε τα Μεστά, θέλουμε να τα στηρίξουμε και να δούμε ολιστικά το ζήτημα των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Θα είμαι σταθερά αρωγός σε κάθε προσπάθεια για το λιμάνι των Μεστών.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση