Χαιρετισμός Ν. Μηταράκη στην εκδήλωση Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για τα 80 έτη λειτουργίας της.

Κύριε Πρόεδρε, Φίλες και φίλοι,

Ο εορτασμός των 80 ετών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου είναι γιορτή για όλο το νησί μας. Στα χρόνια λειτουργίας της, ανέδειξε τη μαστίχα σε παγκόσμιο προϊόν και καθιέρωσε ένα διεθνές brand-name. Ο κόσμος ολόκληρος ακούγοντας «μαστίχα» σκέφτεται «Χίος».

Τα επιτεύγματα της ΕΜΧ είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών των μελών και των διοικήσεων, της ασφάλειας που παρέχει στους παραγωγούς, της συνεχούς έρευνας και καινοτομίας για νέα προϊόντα και της προβολής των ευεργετικών ιδιοτήτων αυτού του δώρου της φύσης, μέσω και του Μουσείου Μαστίχας. Έργο το οποίο πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Οι επιτυχίες δεν πρέπει να οδηγούν σε εφησυχασμό, αλλά ένταση των προσπαθειών. Πρώτον να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας. Οι πυρκαγιές του 2016 και η πρόσφατη νεροποντή, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στις περιπτώσεις καταστροφών πρέπει να έχουμε: άμεση εκτίμηση των ζημιών, ταχεία αποζημίωση, ειδικό πλαίσιο βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του προϊόντος. Επίσης χρειάζεται μακροχρόνια διαχείριση αποθεμάτων για εξομάλυνση της προσφοράς όταν η παραγωγή έχει προβλήματα.

Το συνεργατικό μοντέλο που εφαρμόσατε αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για μια σειρά άλλα μοναδικά προϊόντα μας. Γιατί επιτύχατε, αυτό που λίγοι καταφέρνουν: Μια ολοκληρωμένη διαχείριση: από το ρετσίνι στο δέντρο, μέχρι τη διάθεση τελικών προϊόντων. Είναι βασική προτεραιότητά μας να το αναδείξουμε και να επεκτείνουμε την εφαρμογή του, όπως είχαμε στηρίξει ως ΝΔ και την αναγκαστικότητα της ΕΜΧ.

Σε κάθε προσπάθεια της Ένωσης βρίσκομαι πάντα αρωγός. Γιατί δεν αρκεί να μιλάμε για ανάπτυξη και καινοτομία, πρέπει και να τις στηρίζουμε.

Εύχομαι άλλα 80 χρόνια επιτυχιών και δημιουργίας.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης