Τα νέα μου

Χαιρετισμός κ. Νότη Μηταράκη, στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Χίου

Χαιρετισμός Νότη Μηταράκη, στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Χίου

Χαιρετισμός κ. Νότη Μηταράκη, Βουλευτή Χίου, στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Χίου.

Σεβασμιώτατε, 

Κύριε Συνάδελφε, Αξιότιμοι Καθηγητές, Κυρίες και Κύριοι

Η διοργάνωση ενός επιστημονικού Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Χίου είναι από μόνη της μια πολύ καλή πρωτοβουλία. Σε ένα νησί, το οποίο καλείται να διαμορφώσει τον αναπτυξιακό του σχεδιασμό για την επόμενη δεκαετία. Για τη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες

Το Συνέδριο, αποτελεί μια ευκαιρία να ακούσουμε διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις από ειδικούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Αποτέλεσε έναυσμα για πολλούς να επεξεργαστούνε τις θέσεις τους και να καταλήξουν στα επιστημονικά κείμενα που θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Από Δευτέρα, για την πολιτική ηγεσία και τις αρχές του τόπου, η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι όχι απλά να εμβαθύνουμε, αλλά κυρίως να μετουσιώσουμε σε πράξη τα όσα θα ακουστούν εδώ.

Γιατί στο κέντρο της Πολιτικής είναι ο άνθρωπος.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Χίος δυστυχώς παρουσιάζει επιβραδυντική πορεία τα τελευταία χρόνια, πλέον της γενικότερης οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Πολλοί είναι οι παράγοντες για αυτό:

Είναι οι γηρασμένες υποδομές

Είναι η μεταναστευτική κρίση,

Είναι η απομάκρυνση των Ελλήνων από τη θάλασσα, τις τελευταίες δεκαετίες

Είναι η αδυναμία να επωφεληθούμε από την αύξηση του τουρισμού, αντίθετα από την υπόλοιπη χώρα 

Είναι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές όπως η επικείμενη κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, η αύξηση της φορολογίας, η επιβράδυνση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού.

Μπορούμε νομίζω όλοι να συμφωνήσουμε ότι το νησί μας σήμερα βρίσκεται πολύ κάτω των δυνατοτήτων του.

Μπορούμε να παράξουμε περισσότερα και καλύτερα προϊόντα, να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες, να δημιουργήσουμε πιο πολλές και καλύτερες θέσεις εργασίας στη ναυτιλία και αλλού και τελικά να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Πρέπει να εστιάσουμε στα δυνατά σημεία της Χίου: ναυτιλία, μαστίχα, αγροτικά προϊόντα, την παρουσία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τη δημιουργικότητα και το δαιμόνιο του Χιώτη.

Η ανάπτυξη και η ευημερία θα έρθουν μέσα από τη συνεργασία, την ανάπτυξη συνεργειών, την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων. Είναι καταλυτική η παρουσία του Πανεπιστημίου στη Χίο, που μπορεί να είναι η γέφυρα ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και την έρευνα με την αγορά.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση