Χαιρετισμός Ν. Μηταράκη στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στη Χίο.

"Η ελπίδα της Ελλάδας είναι οι άνθρωποι που ξυπνάνε νωρίς και δουλεύουν σκληρά, που παλεύουν ενάντια στις αντιξοότητες, που προσφέρουν στην οικονομία και την πατρίδα."

Κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη Χίο. Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε το νησί μας, στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διοργανώσετε την Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Συγχαρητήρια στο Επιμελητήριο Χίου και στον πρόεδρο του, Παντελή Λεγάτο που συνέβαλαν στην απόφαση σας. Στο Επιμελητήριο Χίου που φέτος γιορτάζει εκατό χρόνια λειτουργίας.

Κύριες και Κύριοι,

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Όσο η χώρα είναι εκτός αγορών, οι επιχειρήσεις μας είναι ουσιαστικά αποκλεισμένες από χρηματοδότηση και η θέση των τραπεζών επισφαλής. Το μαξιλάρι ρευστότητας της κυβέρνησης, βοηθάει μόνο το Δημόσιο βραχυχρόνια, αλλά όχι την αγορά.

Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο με τους πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της ζητάνε από τους Έλληνες να χτίσουμε όλοι μαζί ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται στην εργατικότητα, την αξιοκρατία, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τις ευκαιρίες για όλους.

Η ελπίδα της Ελλάδας είναι οι άνθρωποι που ξυπνάνε νωρίς και δουλεύουν σκληρά. Που παλεύουν ενάντια στις αντιξοότητες, που προσφέρουν στην οικονομία και την πατρίδα. Οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας.

Αυτοί είστε όλοι εσείς. Που στηρίζετε τις τοπικές οικονομίες με τις επιχειρήσεις σας.

Που δίνετε δουλειά.

Που πληρώνετε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για εσάς και τους εργαζομένους σας.

Και που ζητάτε να στηρίζονται οι επενδυτικές σας προσπάθειες, να λειτουργείτε τις επιχειρήσεις σας σε ασφαλείς πόλεις που δεν καίγονται, να έχετε πρόσβαση σε κεφάλαια, να νιώθετε ότι οι φόροι σας πιάνουν τόπο και τελικά όταν φύγετε από την παραγωγή, να πάρετε αξιοπρεπή σύνταξη και να έχετε αξιοπρεπή περίθαλψη.

Στη ΔΕΘ έχουν τεθεί έξι βασικοί εθνικοί στόχοι, που αποτελούν τον οδικό χάρτη της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις εκλογές:

Πρώτον: Θέλουμε μια κοινωνία με ευκαιρίες προόδου και ευημερίας, που όμως θα στηρίζει τους πιο αδύναμους. Που θα παράγει και θα διανέμει πλούτο και όχι μιζέρια.

Δεύτερον: Μια οικονομία παραγωγική, ψηφιακή και καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις. Με χαμηλότερους φόρους για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, με χαμηλότερες εισφορές για όλους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τρίτος στόχος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα αποτελεσματικό κράτος. Σε αυτό περιλαμβάνονται και οι προτάσεις για τη Συνταγματική αναθεώρηση, η οποία εξαιτίας των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης θα γίνει μια χαμένη ευκαιρία για τον τόπο.

Στόχος τέταρτος: Παιδεία που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία

Στόχος Πέμπτος: Μια χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας.

Και Έκτος Στόχος: Μια χώρα με στιβαρή παρουσία διεθνώς, περιλαμβανομένης προφανώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Μέρα με τη μέρα οι στόχοι αυτοί εξειδικεύονται και οι επιμέρους πτυχές του προγράμματος παρουσιάζονται. Βρισκόμαστε σε ένα διαρκή και εξελισσόμενο διάλογο με την κοινωνία, συνδιαμορφώνοντας ουσιαστικά το πρόγραμμά μας.

Παράλληλα, ειδικά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, βιώνουμε την μεταναστευτική κρίση.

Η κυβέρνηση που ευαγγελιζόταν τον ανθρωπισμό, δημιούργησε με την πολιτική και την ανικανότητά της, τη Μόρια, τη ΒΙΑΛ και το Βαθύ. Και σήμερα, μόνες τους οι τοπικές κοινωνίες, καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που τις ξεπερνά.

Η κυβέρνηση απέτυχε να εκμεταλλευτεί τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Ούτε επαναπροωθήσεις γίνονται, ούτε η διαδικασία ασύλου λειτουργεί, με αποτέλεσμα τα νησιά να έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ψυχών.

Δεν υπάρχει αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, ούτε ένα αποτελεσματικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των ελληνικών αρχών  για όσους διέρχονται τα σύνορά μας.

Επί τέσσερα σχεδόν χρόνια το μεταναστευτικό, ακόμα αντιμετωπίζεται ως «έκτακτη κρίση». Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, να έχουμε ΚΥΤ που είναι υγειονομικές βόμβες, και το σημαντικότερο να έχουν διχαστεί οι τοπικές κοινωνίες.

Η λύση έρχεται μόνο μέσα από ξεκάθαρες θέσεις και αποφασιστικές κινήσεις:

1. Αποτελεσματική φύλαξη συνόρων
  2. Διαχωρισμό προσφύγων – μεταναστών
  3. Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου και επαναπροώθηση όσων δε δικαιούνται
  4. Διαφάνεια στα εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια
  5. Αποσυμφόρηση νησιών
  6. Καλύτερη συνεργασία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Κυρίες και Κύριοι,

Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, η Χίος αναζητά το αναπτυξιακό μας όραμα για την επόμενη δεκαετία. Ενισχύοντας την τοπική οικονομία στηριζόμενοι στην ναυτιλία, στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή και στην καινοτομία.

Σε μια εποχή που καταργήθηκε το νησιωτικό ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, και διατηρείτε προσωρινά τώρα με παρατάσεις σε 5 μόνο νησιά.

Επενδύοντας σε βασικές υποδομές, ειδικά το αεροδρόμιο – στο οποίο η Κυβέρνηση Σαμαρά ολοκλήρωσε τις απαλλοτριώσεις το 2014- και το λιμενικό σύστημα του νησιού μας.

Στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και ενισχύοντας με αναπτυξιακά κίνητρα νέες επενδύσεις.

Ιδιαίτερα όμως πιστεύοντας στις δυνατότητες του τόπου μας.

Στη Χίο και σε όλη την Ελλάδα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Μπορούμε, στηρίζοντας την Ελληνική επιχειρηματικότητα, όλους εσάς που κάθε μέρα παράγεται και δημιουργείτε! Εσάς που παράγετε και εξάγετε.

Εσάς που απαιτείτε, Κράτος αρωγό στις προσπάθειες σας και όχι Κράτος που βάζει εμπόδια και υψηλούς φόρους.

Ζητάτε μια καλύτερη Ελλάδα.

Για αυτήν Ελλάδα χρειαζόμαστε να δουλέψουμε όλοι.

Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστώ.