Τα νέα μου

Χαιρετισμός Ν. Μηταράκη σε εκδήλωση με θέμα "Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία & Μεταφορικό Ισοδύναμο"

Χαιρετισμός Ν. Μηταράκη σε εκδήλωση με θέμα "Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία & Μεταφορικό Ισοδύναμο"

Χαιρετισμός Ν. Μηταράκη σε εκδήλωση με θέμα "Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία & Μεταφορικό Ισοδύναμο".

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα για την ακτοπλοΐα και το μεταφορικό ισοδύναμο, στην οποία δε μπόρεσα να παρευρίσκομαι, καθώς αφενός έως τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου συμμετείχα, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στο Συνέδριο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP24, ενώ την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου πρέπει να βρίσκομαι στη Βουλή για τη συζήτηση του Νομοσχεδίου της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Τα νησιά μας, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν, μόνο αν πάψουμε να βλέπουμε τη θάλασσα ως παράγοντα απομόνωσης και εμπόδιο. Πρέπει να την ξαναδούμε ως πηγή πλούτου: δίνει δουλειά και ευκαιρίες, ανοίγει τους ορίζοντες. Και, χάριν στη θάλασσα και τη ναυτιλία, μικρά νησιά όπως η Χίος είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Η στήριξη στην ακτοπλοϊα, σημαίνει στήριξη της νησιωτικότητας, καθώς σήμερα σχεδόν το 70% των κατοικημένων νησιών έχει μοναδικό μέσο τα πλοία. Χρειαζόμαστε:

• Κίνητρα για εκσυγχρονισμό του στόλου, για ασφαλείς και γρήγορες μετακινήσεις.

• Σύγχρονες λιμενικές υποδομές. Για τη Χίο είναι προτεραιότητες η αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα και η πλήρης λειτουργία των Μεστών. Και πρέπει και εμείς εδώ στη Χίο, ως τοπική κοινωνία να αποφασίσουμε το δικό μας στρατηγικό σχέδιο και να μην ακολουθούμε τον εύκολο δρόμο της αποποίησης ευθυνών και ότι για όλα «αποφασίζουν άλλοι».

• Ανασχεδιασμό της δημόσιας υπηρεσίας των άγονων γραμμών.

Ταυτόχρονα, παρόλο που το μεταφορικό ισοδύναμο, πολύ-διαφημίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, καλύπτει ένα πολύ μικρό κομμάτι της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί τα νησιά, λόγω και της κατάργησης του νησιωτικού ΦΠΑ. Κυρίως, δεν καλύπτει καθόλου τον τουρισμό, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί πολλαπλά η ανταγωνιστικότητα των νησιών μας.

Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία η ναυτιλία, η ακτοπλοΐα, και η νησιωτικότητα, αποτελούν βασικές προτεραιότητες, που σύντομα θα κληθούμε να υλοποιήσουμε.

Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Νότης Μηταράκης,

Βουλευτής Χίου, Νέα Δημοκρατία

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση