Τα νέα μου

Ο Νότης Μηταράκης στο ετήσιο δείπνο της Ελληνικής Ένωσης CFA

Ο Νότης Μηταράκης στο ετήσιο δείπνο της Ελληνικής Ένωσης CFA

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης συμμετείχε ως ομιλητής στο ετήσιο δείπνο της Ελληνικής Ένωσης CFA (CFA Society Greece) το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Ο κ Μηταράκης, στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής: το 2017 δεν έχουμε μόνο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, αλλά αυτό θα γίνει σε ένα σαφώς δυσμενέστερο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Ο Προϋπολογισμός του 2017 βασίζεται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις. Προβλέπει 2,7% αύξηση ΑΕΠ με 1,8% αύξηση ιδιωτικής κατανάλωσης και 9,1% αύξηση επενδύσεων – μεγέθη που δε στηρίζονται με την φορολογική και ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης.

Η όποια βελτίωση των μεγεθών είναι ασθενική και εξαιρετικά ευάλωτη στις όποιες πολιτικές αλλαγές, έστω και αν αυτές είναι μια απλή δήλωση ενός πολιτικού.

Η ανεργία δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης (στο 22,6%) αλλά να τονίσουμε ότι η αποκλιμάκωση είχε ξεκινήσει από τις ενέργειες της κυβέρνησης Σαμαρά (μείωση εισφορών, σημαντικά πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία) ενώ σήμερα δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Επίσης είναι σημαντικό να δούμε την ποιότητα των θέσεων που δημιουργούνται (έχουμε έξαρση των κακοπληρωμένων και επισφαλών θέσεων).

Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατακρημνίστηκαν με τα capital controls και παρόλο που υπήρξε μια δειλή τάση αποκατάστασής τους, τα στοιχεία Ιανουαρίου δείχνουν επιστροφή στα επίπεδα του 2015. Οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρώνονται, όσες πληρώνονται, μέσω αποθησαύρισης των αποταμιεύσεων.

Θα έλεγα ότι παρά το αρνητικό περιβάλλον, δε μπορούμε να σταματήσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση των συνθηκών, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, παγιδευμένη στις δικές της αγκυλώσεις και ιδεοληψίες δε μπορεί να εκμεταλλευτεί τις διαφορές IMF και Ε.Ε. για το όφελος της χώρας.  

Πρέπει όμως επιτέλους να έρθει η πολυπόθητη ισορροπία μέσω της άρσης της πολιτικής αβεβαιότητας. Το τονίζουν στις εκθέσεις τους η ΤτΕ, το γραφείο του Προϋπολογισμού στη Βουλή, αλλά και όλα τα ερευνητικά ινστιτούτα. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση δε δείχνει να μπορεί να ανταπεξέλθει, κυρίως γιατί δεν ξέρει και δε διαθέτει τις ικανότητες να το πράξει.»

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ CFA (CFA Society Greecewww.cfa.gr) είναι το επίσημα αναγνωρισμένο μέλος του CFA Institute στην Ελλάδα. Αποτελεί μη κερδοσκοπική ένωση στελεχών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των επενδύσεων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αποστολή της είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη των γνώσεων και δεξιοτήτων των επαγγελματιών της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς και να προάγει το ύψιστο επίπεδο επαγγελματισμού, ευσυνειδησίας και ακεραιότητας, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας του CFA Institute. To CFA Institute είναι ο παγκόσμιος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που απονέμει τον τίτλο CFA. 

 

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση