Τα νέα μου

Τα 6 βασικά χαρακτηριστικά που ορίζουν την επιχειρηματικότητα

Τα 6 βασικά χαρακτηριστικά που ορίζουν την επιχειρηματικότητα

Ομιλία Ν. Μηταράκη, Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας, στην εκδήλωση του "Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας" στη Χίο, με θέμα "Ιδέες σε εξέλιξη".

Σημεία Ομιλίας

Το σημαντικό είναι να στηρίζουμε στην πράξη, εδώ στη Χίο, νέες προσπάθειες καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε στη Χίο, σήμερα, την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας. Είχαμε από καιρό συζητήσει με τους δημιουργούς του Βραβείου, την ιδέα της πραγματοποίησης της εκδήλωσης εδώ στη Χίο, έναν τόπο που έχει μεγάλη ιστορία δημιουργικότητας, με ανθρώπους που δημιουργούν και παράγουν, κάτω από συχνά αντίξοες συνθήκες.  Και επιτρέψτε μου να πω ότι νιώθω μια ιδιαίτερη σχέση με το θεσμό. Πρώτον διότι ήμουν την περίοδο 2012-15 ο σύνδεσμος μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Hellenic Initiative. Και δεύτερον, γιατί είχα την τύχη να απονείμω το Βραβείο την πρώτη χρονιά, στη αρχή του θεσμού το 2012, ως Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας στην εξαετή σχεδόν ύπαρξή του, έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό αναγνωρισμένο από την επιχειρηματική κοινότητα, μέσω του οποίου αναδείχτηκαν πολλές εντυπωσιακές ιδέες και δόθηκαν ευκαιρίες σε σειρά νέων επιχειρηματιών και καινοτόμων επιχειρήσεων.

Ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης είναι από μόνος του ιδιαίτερα ενθαρρυντικός: «Ιδέες σε εξέλιξη». Εμπεριέχει τόσο την αρχή: την Ιδέα Αλλά και την απαραίτητη συνέχεια: την Εξέλιξη. Η ιδέα και η εξέλιξή της είναι τα απαραίτητα συστατικά της επιχειρηματικότητας. Τα οποία προσφέρουν δυνατότητα δημιουργίας και προοπτικές. Προοπτικές που δεν περιορίζονται καθόλου σε αυτό που ονομάζουμε οικονομική και επαγγελματική επιτυχία. Η επιχειρηματικότητα είναι ο δρόμος, μια μοναδική ευκαιρία για δημιουργία, παράλληλα με την οικονομική προοπτική. Ξεπερνάει τα όρια της «δουλειάς», της εργασίας για βιοποριστικούς λόγους ή ακόμα και τη συσσώρευση πλούτου.  Φτάνει μέχρι την ψυχολογική ανάταση που νιώθει κανείς όταν δημιουργεί κάτι νέο. Θα λέγαμε ότι έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη γέννηση και την ανατροφή ενός παιδιού. Θέλω να τονίσω ότι η επιχειρηματικότητα ταιριάζει με την ψυχοσύνθεση του Έλληνα γενικότερα και του Χιώτη ειδικότερα. Είναι η διαρκής αναζήτηση το νέου, του καινοτόμου, αυτού που σε βγάζει από τα στενά όρια των μίζερων σημερινών συνθηκών, και των γεωγραφικών περιορισμών.

Είναι η ικανότητα να μετατρέψεις ένα φυσικό περιορισμό ή ένα μειονέκτημα σε ευκαιρία και να αλλάξεις τις καταστάσεις υπέρ σου. Στο κυνήγι της επιτυχίας δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Η επιχειρηματικότητα είναι μια συνεχής διαδικασία trial and error (δοκιμές και λάθη). Ανεξάρτητα από την επιτυχία τους ή μη, ένας επιχειρηματίας πρέπει να προχωράει παρακάτω, στην επόμενη ιδέα, στην επόμενη πρόκληση. Στην ακραία μορφή, μιλάμε για serial entrepreneurs– κατά συρροή επιχειρηματίες. Δημιουργία για τη δημιουργία…

Να συμφωνήσουμε τι ονομάζουμε εδώ επιχειρηματικότητα. Το άνοιγμα ενός λογιστικού γραφείου, ενός ιατρείου, ενός μαγαζιού δε συνιστά από μόνη της καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Αποτελούν φυσικά καθ’ όλα σεβαστές δραστηριότητες (συχνά ιδιαίτερα επικερδείς), αλλά στερούνται των χαρακτηριστικών που τις καθιστά «επιχειρηματικά εγχειρήματα».  Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά: 

Πρώτον, η ύπαρξη αρχικά μιας δυναμικής ομάδας, Που θέλει και μπορεί να ξεκινήσει αυτό το αβέβαιο ταξίδι.

Δεύτερον, η ύπαρξη αρχικά μιας καινοτόμας ιδέας αλλά τελικά μια διαρκής παραγωγή νέων ιδεών καθώς το όποιο μοντέλο διαρκώς θα εξελίσσεται.

Τρίτον, η ύπαρξη ιδεών που μπορούν να επεκταθούν, (δηλαδή operating gearing & financial gearing). Στην προσπάθεια και αναζήτησή σας να φτιάξετε μια νέα επιχείρηση, μια start-up, βασικό σημείο προβληματισμού είναι σίγουρα το location, η νησιωτικότητα, η απόσταση από το κέντρο και τις αγορές εν γένει. Όπως είπα και πριν όμως η επιχειρηματικότητα έχει να κάνει με το να μετατρέπεις το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Όντως η νησιωτικότητα επιφέρει ένα επιπρόσθετο βάρος στο κόστος και την πρόσβαση σε αγορές. Ωστόσο, το νησί της Χίου αποτελεί από μόνο του έναν αναγνωρίσιμο τόπο, συνεπεία των πετυχημένων προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται. Η μαστίχα, οι ναυτικές και ναυτιλιακές επιδόσεις, είναι ήδη brandnamesταυτισμένα με τη Χίο, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα για τις νέες ιδέες. Η επιτυχημένη ιδέα που θα οδηγήσει σε μια πετυχημένη start-up (νεοφυής επιχείρηση) πρέπει να χαρακτηρίζεται από επεκτασιμότητα. Να μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί πέρα από την περιοχή όπου γεννήθηκε και αναπτύχθηκε. Να μπορεί με μικρές προσαρμογές να καλύψει πολλές και διαφορετικές ανάγκες. Μόνο τότε μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον ενός μεγάλου partner. Για παράδειγμα η εφαρμογή Taxi-Beat εξαγοράστηκε από τη Daimler. Μοντέλα με υψηλή επεκτασιμότητα μπορούν σχετικά εύκολα να αντιμετωπίσουν το υψηλό αρχικό κόστος.

Τέταρτον, σημαντικό για την επιτυχία μιας ιδέας είναι η εκτέλεσή της (execution). Συνήθως οι πετυχημένες start-ups ξεκινούν από απλές ιδέες, τις οποίες μπορεί να έχουν περισσότεροι του ενός ταυτόχρονα. Από τις πέντε ή δέκα παρόμοιες ιδέες, οι τρεις θα εφαρμοστούν, η μία θα πετύχει τελικά. Ο τρόπος εκτέλεσης είναι καθοριστικής σημασίας.   

Πέμπτον, αναζητήστε το funding: Μη μένετε στα παραδοσιακά χρηματοδοτικά εργαλεία, εγχώρια ή ευρωπαϊκά. Εκτός του ότι είναι περιορισμένα είναι και περιοριστικά. Μια πραγματικά καλή ιδέα στην οποία πιστεύετε μπορεί και πρέπει να μπορεί να προσελκύσει χρηματοδότηση από ιδιωτικούς πόρους.   

Έκτο, αναζητήστε καθοδήγηση: από όσους έχουν τολμήσει και πέτυχαν, αλλά και από όσους έχουν τολμήσει και απέτυχαν. Πάντα υπάρχουν άτομα και θεσμοί πρόθυμοι να συνδράμουν και να στηρίξουν μια πετυχημένη ιδέα, όπως το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας. Και στην χρηματοδότηση και στην καθοδήγηση.

Η τεχνολογία, η παγκοσμιοποίηση, η ύπαρξη της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργούν προϋποθέσεις επιτυχίας των νέων ιδεών. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα και τις συνθήκες που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα της επιτυχίας αξίζει να επιχειρεί κανείς. 

Το σημαντικό είναι να στηρίζουμε στην πράξη, εδώ στη Χίο, νέες προσπάθειες καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Αναλαμβάνω λοιπόν άμεσα πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας άτυπης ομάδας (steering committee), όπου πρόσωπα που έχουν εμπειρία και μπορούν να διαθέσουν χρόνο – συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου – θα στηρίξουν νέες ιδέες, και σε αυτό μπορεί να συνδράμει ο Δήμος, το Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο.

 

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση