Αντιφώνηση Ν. Μηταράκη στην Εαρινή Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Σεβασμιότατε

Αξιότιμοι κ. Βουλευτές/ Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, στην έναρξη των εργασιών της Εαρινής Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Η Δ.Σ.Ο. από την ίδρυσή της το 1993, ανταποκρινόμενη στις τότε κοσμογονικές αλλαγές στην Ανατολική αλλά και τη Δυτική Ευρώπη, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση της Ορθοδοξίας ως ένα μέσο πολιτισμικής έκφρασης των ευρωπαϊκών λαών και όχι μόνο.

Η προβολή της Οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας και η ανάδειξή της ως δρόμου συνεννόησης και προσέγγισης λαών και πολιτισμών, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Στο σημερινό ρευστό διεθνές περιβάλλον, αυξάνεται και η ευθύνη όλων μας για να εκφέρουμε νηφάλιο λόγο, αλλά και λόγο ελπίδας και αισιοδοξίας: και αυτός ο λόγος είναι κατεξοχήν χαρακτηριστικό της Ορθόδοξης πίστης και των ανθρώπων της.

Eπιτρέψτε μου να αναφερθώ στη σημασία της επιλογή της Χίου ως τον τόπο για την διεξαγωγή της Διάσκεψης. Το νησί μας, πέρα από τη φυσική καλλονή και την ευγένεια των κατοίκων, έχει να επιδείξει πλούσια θρησκευτική ιστορία. Σταθμός του Αποστόλου Παύλου το 54 μ.Χ. και μετέπειτα ο τόπος όπου έδρασαν και βασανίστηκαν ο Άγιος Ισίδωρος, πολιούχος του νησιού, η Αγία Μυρόπη, η Αγία Μαρκέλλα και πολλοί ακόμα.

Τόπος, πλούσιος σε ορθόδοξα χριστιανικά μνημεία. Αναφέρω χαρακτηριστικά τη Νέα Μονή, κτίσμα του 11ου αιώνα, υπό την προστασία της Unesco, τη Μονή Μουνδών, τη Μονή Μυρσινιδίου, τους Αγίους Αποστόλους στο Πυργί, την Παναγία την Κρίνα, όλα βυζαντινά μνημεία, καθώς και της Βασιλικής του Αγίου Ισιδώρου, με τους τάφους του Αγίου και της Αγίας Μυρόπης, που σήμερα χρήζει αποκατάστασης.

Σήμερα, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και των διεθνών συγκυριών, η Χίος γίνεται ξανά σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών. Είναι μια πρόκληση και μια πραγματικότητα που πρέπει να απασχολεί όλους μας, τον καθένα από τον ρόλο του. Η Ορθόδοξη παράδοσή μας συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση και άμβλυνση των προβλημάτων.

Σας καλωσορίζω στο φιλόξενο νησί μας και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες σας.