Στα δύσκολα μετράνε οι πράξεις

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για την ευγενική του πρόσκληση και τον φίλο Χάρη Γεωργιάδη για τη φιλοξενία σήμερα  στο σπίτι μου, στο κομματικό μου σπίτι, στο αδελφό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στην Κύπρο. Όπως γνωρίζετε η Ευρώπη αντιμετωπίζει από το 2015 και μετά μια έντονη μεταναστευτική κρίση που έχει επηρεάσει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δυσανάλογα τις πρώτες χώρες υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα όπως είναι η Κύπρος όπως είναι οι άλλες χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που στηρίζεται στη φύλαξη των συνόρων και στον διαχωρισμό προσφύγων που δικαιούνται προστασίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου που αυτονόητα η Ελλάδα πλήρως εφαρμόζει από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες τους οποίους και απελαύνουμε όπως προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Ελλάδα τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει επιτύχει ένα θετικό ισοζύγιο περισσότερων νόμιμων αναχωρήσεων από τη χώρα μας, είτε με απελάσεις είτε με εθελοντικές επιστροφές, είτε με μετεγκαταστάσεις, από τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων. Η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προέκυψε φυσικά λόγω του επικείμενου νέου Συμφώνου, προέκυψε επειδή ακριβώς δεν υπάρχει σήμερα στο υπάρχον πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου, η απαραίτητη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής. Γι’ αυτό και η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, θεσμοθετήσαμε μια ισχυρή συμμαχία, τις χώρες της Μεσογείου, τις MED5 που μαζί με το φίλο Νίκο Νουρή εργαζόμαστε για την επίτευξη ενός νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που θα ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες. Και θα τονίσω σ’ αυτές τις δικές μας ανάγκες τρία σημεία:

To πρώτο σημείο είναι η εξωτερική διάσταση, η αποτροπή των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σ’ αυτό πρέπει να συντελέσει ένα βασικό ρόλο η Frontex αλλά παράλληλα και η συνεργασία  μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών διέλευσης και προέλευσης. Το δεύτερο ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς είναι να υπάρχει ένας κοινός, ευρωπαϊκός, αποτελεσματικός μηχανισμός απελάσεων ώστε να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι χώρες μας δεν είναι οι πύλες εισόδου για τους λαθροδιακινητές και τρίτον, επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη.

Φίλε Χάρη όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής σηκώσαμε και σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος. Αυτό τώρα πρέπει να μεταφραστεί στο νέο Σύμφωνο, ν’ ακουστούν οι θέσεις της ισχυρής συμμαχίας των MED5 στο οποίο πλέον η Κύπρος παίζει ένα καταλυτικό ρόλο. Και όπως λέει και ο λαός μας, στα δύσκολα μετράνε οι πράξεις