Τα νέα μου

Πρόσληψη 32 ατόμων για θέσεις Διοικητών υφιστάμενων Δομών Φιλοξενίας και 150 συμβασιούχων στα ΚΥΤ Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου και στις δομές Μαλακάσας και Σιντικής

«Πρόσληψη 32 ατόμων για θέσεις Διοικητών υφιστάμενων Δομών Φιλοξενίας και 150 συμβασιούχων στα ΚΥΤ Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου και στις δομές Μαλακάσας και Σιντικής»

Επιστολή του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, έλαβε, σήμερα, ευχαριστήρια επιστολή από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Χατζημάρκο. 

Ενισχύονται τα  έκτακτα μέτρα που υλοποιούνται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατά της εξάπλωσης του κορονοιού στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και παράλληλα το Υπουργείο προχωρά στην άμεση τοποθέτηση διοικητών σε αυτές, καθώς και στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, συνολικά 150 ατόμων,  που θα στελεχώσει  τα ΚΥΤ στα νησιά, στον Έβρο και στις δομές φιλοξενίας σε Μαλακάσα και Δήμο Σιντικής Σερρών. Στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και στον Γιώργο Παπαδάκη. «Το ελληνικό δημόσιο θα έχει την διοίκηση των δομών αυτών» τόνισε ο κ. Μηταράκης, ο οποίος επεσήμανε ότι: «σήμερα προκηρύσσουμε τη θέση διοικητών για όλες τις δομές, προκηρύσσουμε και έκτακτο προσωπικό για να μας βοηθήσει στη διαχείριση αυτής της κρίσης».

Αναφερόμενος στα θέματα υγειονομικής θωράκισης των δομών φιλοξενίας ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι: «Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα. Περιπτώσεις όπως της Ριτσώνας και της  Μαλακάσας, είμαι σίγουρος ότι δεν θα είναι τα τελευταία κρούσματα τα οποία βρίσκουμε. Έχουμε πάρει μέτρα από την πρώτη στιγμή. Πρώτον, οι νέες αφίξεις που έρχονται στην Ελλάδα και είναι πολύ λίγες από τις αρχές Μαρτίου, δεν μπαίνουν στις υφιστάμενες δομές. Δεύτερον, έχουμε περιορίσει την κυκλοφορία. Βέβαια, επειδή αναφέρατε τη δομή της Μαλακάσας και της Ριτσώνας».

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην επικράτεια για την μη τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας απέναντι στον COVID-19, ο Υπουργός κ Νότης Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι είναι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους αιτούντες ασύλου να γίνεται με παρακράτηση του αντίστοιχου χρηματικού ποσού από τα επιδόματα που λαμβάνουν.

«Στη δέσμη μέτρων του Υπουργείου, υπάρχει ειδική μέριμνα για μείωση των πρόσθετων βαρών στο δημόσιο σύστημα υγείας», ανέφερε ο κ. Μηταράκης, επισημαίνοντας τα εξής: «Δημιουργήσαμε υγειονομικές μονάδες στις δομές, ώστε να γίνεται εκεί ο έλεγχος, όπως έγινε η περίπτωση του Αφγανού και να μεταφέρονται στο νοσοκομείο αυτοί που υπάρχει θέμα. Έχουμε προχωρήσει σε εντατική ενημέρωση των διαμενόντων για τους κινδύνους. Η ελληνική αστυνομία προσπαθεί σε όλη τη χώρα και επιβάλει τα μέτρα. Με απόφαση δική μας ζητήσαμε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να μην καταβληθεί τέλη Μαρτίου το μηνιάτικο επίδομα μέχρι να βρεθεί λύση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να μπουν ΑΤΜ μέσα στις δομές. Αλλά να είμαστε ξεκάθαροι σε ένα πράγμα: μπορούμε να βάλουμε περιορισμό στην είσοδο των δομών. Μπορούμε να περιορίσουμε, λοιπόν, την κυκλοφορία εντός και εκτός δομών. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, να το πω αδύνατον, να περιορίσεις την κυκλοφορία μέσα στις δομές. Δεν μπορείς να περιορίσεις την μία σκηνή από τη δίπλα σκηνή. Δεν είναι σπίτια, δεν είναι πολυκατοικίες» είπε ο κ Μηταράκης.

Καθημερινά πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι του Υπουργείου στα νησιά. «Κάθε μέρα διάφοροι διαμένοντες σε πολλές δομές που έχουν συμπτώματα πάνε στα νοσοκομεία γίνονται έλεγχοι και κάθε μέρα παίρνουμε ένα αριθμό αρνητικών ελέγχων.

Δηλαδή σε δομές όπως των νησιών σχεδόν καθημερινά γίνονται έλεγχοι ατόμων που παραπονιούνται για συμπτώματα. Και κάθε μέρα παίρνουμε, μέχρι στιγμής στα νησιά όλα τα δείγματα που έχουμε πάρει είναι αρνητικά» κατέληξε.

Υγειονομικός αποκλεισμός της παλιάς δομής φιλοξενίας στη Μαλακάσα για 14 ημέρες

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό τέθηκε από σήμερα το πρωί η «παλαιά δομή φιλοξενίας» στην Μαλακάσα και για χρονικό διάστημα 14 ημερών. Αυτή η απόφαση ελήφθη μετά την διαπίστωση κρούσματος του ιού COVID 19 σε φιλοξενούμενο της δομής. Ο συγκεκριμένος φιλοξενούμενος είναι Αφγανικής καταγωγής, 53 ετών και διέμενε σε οικίσκο της δομής με την οικογένεια του. Έχει υποκείμενο νόσημα και χθες το απόγευμα  προσήλθε στο ιατρείο της δομής με συμπτώματα του ιού COVID 19. Μετά την εξέταση του από το ιατρικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που λειτουργεί καθημερινά μέσα στη δομή, αποφασίσθηκε η άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε γενικό νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο  και διαπιστώθηκε μετά τον εργαστηριακό έλεγχο που του έγινε, η προσβολή του από τον ιό COVID 19.   Ο ασθενής βρίσκεται υπό πλήρη ιατρική παρακολούθηση.

Η οικογένεια του έχει τεθεί σε περιορισμό εντός του οικίσκου της δομής και η ιχνηλάτηση των προσώπων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη,  θα συνεχιστεί με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στον πληθυσμό της δομής.   

Με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, για το διάστημα των 14 ημερών του πλήρους υγειονομικού αποκλεισμού, απαγορεύεται ρητά η είσοδος στη δομή και η έξοδος από την «παλαιά δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας», ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενισχύσει της παρουσία της στην περίμετρο του χώρου φιλοξενίας.   

Στην δομή βρίσκεται κλιμάκιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ ο ΕΟΔΥ ενισχύει την παρουσία του στον χώρο με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό. Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων στη δομή, σε θέματα σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης.  

Επισημαίνεται ότι οι φιλοξενούμενοι στην «παλαιά δομή της Μαλακάσας», διαμένουν σε χώρο ο οποίος είναι πλήρως απομονωμένος και διαχωρισμένος από τη «νέα κλειστή δομή» η οποία λειτούργησε στις 15 Μαρτίου. Στη «νέα κλειστή δομή» της Μαλακάσας εγκαταστάθηκε ένα μέρος των ατόμων που εισήλθαν παράνομα στην χώρα μετά την 1η Μαρτίου του 2020. 

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση