Πέμπτη, 08 Μάρτιος 2018 18:19

Επερώτηση για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών της Χίου

  • Εκτύπωση

Επερώτηση Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών της Χίου από τις πυρκαγιές του 2016 σε συνέχεια της ελλιπούς απάντησης του Υπουργού σε προηγούμενη Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (βάσει της παρ. 2 του αρ.134 του Κανονισμού της Βουλής)

Στις 25 Ιανουαρίου 2018, κατέθεσα την παρακάτω Α.Π. 2917/171/25.1.2018 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Δηλώσεις περί αιτήματος του ΕΛΓΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών Χίου».

Σε απάντηση που λάβαμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΑΠ 659/8.9.2017) για το αν έχει γίνει ειδικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να διευρυνθεί η βάση των μαστιχοπαραγωγών – δικαιούχων αποζημίωσης για τις πυρκαγιές του 2016, διαβάζουμε: «Πλέον των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι δεν υποβλήθηκε ειδικό αίτημα προς την Ε.Ε. για τη Χίο και τούτο λόγω περιορισμένης καλλιεργούμενης έκτασης της εν λόγω πυρκαγιάς, καθώς και των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, εν συγκρίσει με την πυρκαγιά του 2012».

Ωστόσο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χίου (19/01/2018, Δελτίο Τύπου ΕΡΤ, http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/voreio_aigaio/synantisi-andrea-michailidi-d-s-tis-enosis-mastichoparagogon-chiou) μετέφερε τη «διαβεβαίωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κομισιόν, προκειμένου να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων των αποζημιώσεων».

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός (και μέσου αυτού ο αρμόδιος οργανισμός ΕΛΓΑ):

Έχει υπάρξει (πριν ή μετά τον Σεπτέμβριο του 2017), αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εν λόγω θέμα; 

Ζητάμε να μας καταθέσετε την αλληλογραφία του ΕΛΓΑ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αίτημα και συνοδευτικά έγγραφα) για το θέμα της αποζημίωσης των μαστιχοπαραγωγών Χίου από την πυρκαγιά του 2016.

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

Η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν συνοδεύεται από τα ζητούμενα έγγραφα (αλληλογραφία ΕΛΓΑ με Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ούτε αναφέρεται κανένας λόγος για τους οποίους η κατάθεση των ζητούμενων εγγράφων είναι, μερικώς ή στο σύνολό τους, αδύνατη. Το γεγονός αυτό καθιστά την απάντηση στο σύνολό της μη επαρκή. Με βάση τα παραπάνω, συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του αρ. 134 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής και κατόπιν αυτού

Επερωτάται

Ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το σύνολο του περιεχομένου της παραπάνω Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων. 

Ο Επερωτών Βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τη συζήτηση της επερώτησης εδώ >>

Διαβάστηκε 648 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιούνιος 2018 16:42

Πολυμέσα