Τετάρτη, 02 Αύγουστος 2017 19:19

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αμφίβολη συνταγματικά τροπολογία αφήνει τον Υπουργό Υγείας να νομιμοποιεί συλλήβδην δαπάνες

  • Εκτύπωση

Ομιλία Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά την ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφού δεν βγαίνει το successstory, δεν πιάνουμε τους στόχους της οικονομίας, δεν πετυχαίνουμε ανάπτυξη, βγήκαμε στις αγορές με μια μικρή έξοδο, ακριβή και με καθυστέρηση, τώρα η Κυβέρνηση έρχεται μέσα στον Αύγουστο, μέσα στο καλοκαίρι, να φέρει τρία πολύ σημαντικά νομοσχέδια για την παιδεία, για την υγεία για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ευελπιστώντας, ίσως, ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα καταλάβουν μέσα στον Αύγουστο ότι βήμα-βήμα εφαρμόζεται ένα μοντέλο σοβιετοποίησης στη χώρα.

Με τα νομοσχέδια αυτά στα πανεπιστήμια, προσπαθείτε να πετύχετε μια παιδεία αποκομμένη από τη σύγχρονη πραγματικότητα, έρμαιο στα χέρια ακραίων και παραβατικών ομάδων, διακινδυνεύοντας τα ελληνικά πανεπιστήμια να παρακαμφθούν στην πράξη από τους φοιτητές και τους καθηγητές και να υπάρξει μια νέα φυγή στο εξωτερικό.

Στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας προσπαθείτε να ελέγξετε τους τζίρους μέσα από τη διαφημιστική πίτα, με απώτερο στόχο τον έλεγχο της πληροφόρησης. Και δεν το προσπαθείτε πρώτη φορά. Το προσπαθήσατε από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας το προσπαθήσατε με τον «νόμο Παππά».

Και τώρα, φέρνετε το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που κοστίζει ακριβά, αλλά τελικά αξίζει λίγο, γιατί σχεδιάστηκε να εξυπηρετήσει τις πολιτικές σας και όχι τον ασθενή.

Στη Χίο βιώσαμε την πραγματικότητα της υγείας. Πριν από λίγες ημέρες, κυριολεκτικά έπεσε στο κεφάλι ασθενών και προσωπικού τμήμα της οροφής του Νοσοκομείου Χίου και από καθαρή τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς.          

Και βέβαια, αυτό δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Ήταν αποτέλεσμα μιας κατάστασης που χρονίζει σε ένα κτήριο που φαίνεται ότι είναι ακατάλληλο για τη χρήση του. Είναι ένα κτήριο που η προηγούμενη διοίκηση είχε καταβάλλει προσπάθειες, είχε βρει πόρους από δωρεές, είχε βρει πόρους από αξιοποίηση της περιουσίας του νοσοκομείου για να το επισκευάσει, αλλά μόλις αναλάβατε τη διακυβέρνηση, για ιδεοληπτικούς λόγους, σταματήσατε αυτό το έργο.

Και το παράδειγμα της Χίου είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής που ακολουθείτε στην υγεία. Για δυόμισι χρόνια είναι εκκωφαντική η σιωπή σας και είναι παρούσα μόνο η απουσία σας.

Με το παρόν νομοσχέδιο δεν θα έχουμε ούτε καλύτερη ούτε φθηνότερη υγεία. Σήμερα οι υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας υγείας, τα Κέντρα Υγείας και τα πολυιατρεία καταρρέουν υπό την έλλειψη προσωπικού, ασθενοφόρων και χρηματοδότησης.

Τα προβλήματα είναι ακόμα μεγαλύτερα στα νησιά μας και στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές. Οι βάρδιες και οι εφημερίες δεν καλύπτονται. Βασικές ειδικότητες, όπως παιδίατροι, καρδιολόγοι και γενικοί ιατροί δεν εξυπηρετούνται. Μας τα λέει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ. Τα βλέπουμε, όμως, και εμείς καθημερινά.

Εσείς, όμως, επιλέγετε αντί να βελτιώσετε και να ενισχύσετε το υπάρχον σύστημα, να δημιουργείτε νέες δομές αμφίβολης βιωσιμότητας και χωρίς πρόβλεψη για σταθερή χρηματοδότηση. Οι ΤΟΜΥ σε πρώτη φάση λέτε ότι θα ιδρύονται μόνο σε μεγάλες πόλεις -και όχι και στην ύπαιθρο, όπου έχουμε τις μεγαλύτερες ανάγκες- ενώ θα καλύπτουν μόνο το 30% του πληθυσμού.

Υποτίθεται ότι προωθείτε τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Αυτό ακούγεται σημαντικό. Όμως, δεν δίνετε στον πολίτη τη δυνατότητα να επιλέξει τον δικό του ιατρό. Και ουσιαστικά -αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- πετάτε εκτός συστήματος τους ιδιώτες ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, βάζοντάς τους τελευταίους στη λίστα.

Αναγκάζετε πολίτες να έχουν τον οικογενειακό γιατρό που εσείς θα τους ορίζετε, δημιουργώντας προβλήματα ιδιαίτερα σε χρόνια πάσχοντες που έχουν αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης πολλών ετών με τους γιατρούς τους. Βάζετε νέα βάρη στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα και δεν αξιοποιείτε τους χιλιάδες ιδιώτες γιατρούς που υπάρχουν.

Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, πιστεύουμε σε ένα σωστά δομημένο και βιώσιμο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, στο οποίο θα αποσυμφορούνται τα μεγάλα νοσοκομεία, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα σοβαρά περιστατικά. Θα είναι ένα σύστημα στο οποίο θα καλλιεργείται η νοοτροπία πρόληψης στον γενικό πληθυσμό, ένα σύστημα στο οποίο θα καλύπτονται υγειονομικά αποτελεσματικά οι μικρές και απομακρυσμένες περιοχές και τελικά θα έχουμε καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες.

Κυρία Πρόεδρε, θέλω να αναφερθώ –όπως έκαναν και άλλοι προλαλήσαντες συνάδελφοι- στην τροπολογία με γενικό αριθμό 1203. Πέρα από τα θέματα της αντισυνταγματικότητας που συζητήθηκαν και δεν θα τα επαναλάβω φυσικά, δημιουργεί ένα πολύ ιδιόμορφο σύστημα. Έρχεται ο Υπουργός Υγείας με μία διάταξη και χαρακτηρίζει συλλήβδην σύννομες όλες τις δαπάνες που έχουν προκύψει σε όλους τους οργανισμούς, νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, χωρίς βέβαια αυτοί να κατονομάζονται, χωρίς να γνωρίζουμε ποιες συμβάσεις αφορούν.

Και σας ρωτάω, κύριε Υπουργέ: Είστε προσωπικά γνώστης κάθε μίας σύμβασης που έχει κάνει κάθε νομικό πρόσωπο δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου; Βάζετε το δικό σας όνομα, το δικό σας χέρι στη φωτιά; Εγγυάστε προσωπικά στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι κάθε σύμβαση, που έγινε, είναι σωστή; Το ξέρετε εσείς προσωπικά; Γιατί έρχεστε εδώ και ζητάτε από το Κοινοβούλιο όχι να καθορίσει μια διαδικασία που κάπως θα κριθεί τι είναι σύννομο και τι δεν είναι, αλλά έρχεστε και μας λέτε –βάζετε τον λόγο σας δηλαδή, την υπογραφή σας- ότι κάθε σύμβαση είναι σωστή.

Σας ρωτάω, λοιπόν, εάν προκύψει στο επόμενο διάστημα μία σύμβαση η οποία είναι ανήθικη, είναι αποτέλεσμα διαφθοράς, αναλαμβάνετε συνυπευθυνότητα; Λέτε ότι εσείς ξέρετε και δεσμεύεστε απέναντι στη Βουλή ότι κάθε σύμβαση έγινε σωστά, τίμια και καθαρά; Εάν είναι, να μας το πείτε, να το ξέρουμε!

Σας ευχαριστώ πολύ.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 483 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Αύγουστος 2017 19:32

Πολυμέσα